weltmeisterheader

Achtergrond informatie over de composities op de GC gestemde harmonica

Mocht je snel een nummer willen vinden druk dan de toetsen Ctrl en F in dan verschijnt een zoekfunctie in beeld die alleen voor deze pagina geld. Tik daar het woord in wat je zoekt

Shlof zhe mayn feygele

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een liedje plaatste in het GC deel, Het is een heel fraai Joods slaapliedje Shlof zhe mayn feygele. Ik vind hem in de GC variant het mooist. Ik heb er ook een video bij gezet waarin het liedje gezongen word. Mocht je de CF versie willen hebben stuur me dan een mailtje.

Sailers farewell hymn

Op verzoek van Greet die zo eens in de twee maanden samenspeelmiddagen in Haarlem organiseert ben ik dit lied gaan bewerken. Zij wil het daar graag gaan zingen. Ik ken het lied uit de tijd dat ik bij een Shanty koor speelde. Prachtig dramatisch afscheidslied. Op een GC is het het mooist, dan komen de mooie lage tonen van een mannenkoor goed tot zijn recht.

 

Saarlandler, Automne, Reve en miVals

Deze vier liedjes zijn afkomstig van van een Zwitser Jörg Bleymehl met wie ik geregeld via email communiceer over allerhande zaken rondom de trekharmonica. De laatste twee nummers zijn nog onder een pseudoniem geschreven, maar de eerste twee inmiddels onder zijn eigen naam. Hij blijkt ook niet onverdienstelijk te componeren, reden om het hier te plaatsen.

Zahraj te mi, huszli

ik heb niet kunnen achterhalen wat de tekst betekent, vermoedelijk iets van Speel man speel man, laat me vergeten. Maar verder ben ik niet gekomen, dat heeft onder andere te maken met de schrijfwijze van de tekst. Ik twijfel over de goede schrijfwijze. Ik weet ook niet meer waar ik het gevonden heb. Tja vaag verhaal, maar .. wel een mooie melodie, hier kan je het lied ook beluisteren.

Aanvullende info 21 jan 2019: Clara mailde mij met het volgende bericht: Ik denk dat Zahrajte mi huslí Tsjechisch is, en dat de betekenis is: "speel jij je viool (violen) voor mij"

Degelundsbäkingen

Katta spelar durspel: Degelundsbäckingen dit is het filmpje wat een donateur vond op youtube en waar zij verliefd op werd, Zou ik het kunnen bewerken. Dat bleek relatief eenvoudig toen ikd e bladmuziek vond op Folkwiki

 

Dimanche Matin

Dit stuk heet in het Nederlands zondagmorgen. Het is een mooi rustig beetje melancholisch stuk wat je bijvoorbeeld erg goed op een zondagmorgen eens kan gaan in studeren. Vergis je niet het is behoorlijk moeilijk en hier staat nog de eenvoudige versie. Het is afkomstig uit de rijke armoede van de trekharmonica deel 2.

Polka van Tartu

Aan deze polka met een titel die ik zelf bedacht heb, (de muziek niet overigens) zit een heel verhaal wat zich rond kerst afspeelde op facebook. Een en ander is gedocumenteerd door Eduard Bekker van de Harmonicahoek, klik op deze link voor meer informatie.

Polka de Paimpol

Een Franse polka aan mij toegestuurd door Annie Vriesema met het verzoek om hem op youtube voor te spelen. Verzoek ingewilligd plus de bladmuziek bewerkt. 

Vivre

Een leerling kwam hier mee aan om eens te proberen, dat viel wel even tegen in het begin. Telkens de verleiding om de derde bas in het tweede maatdeel er bij te pakken, Maar oefening baart kunst. Het filmpje wat er bij staat geeft wat suggesties hoe je het ook kan spelen.

Een dag na plaatsing kreeg ik een mailtje van Folina, met een versie die zij gemaakt had, eerder dit jaar van hetzelfde stuk. Die mocht ik ook plaatsen. De maatvoering is daar in 5/4 geschreven, dat maakt voor het spelen niet uit. Extra is het tweede deel waarin variaties gespeeld worden.

Menimas vamos ao vira

Liedje kwam een week of wat geleden voorbij op facebook, in de vorm van de bijgevoegde video, geplaatst door Els Vrijdag, een trekharmonica speelster. Ik vond het zo leuk en vrolijk, dat ik het gelijk bewerkt heb voor de trekharmonica zowel in CF als GC. Op de video word het in GC gespeeld.

Valse des chevaux de bois

op verzoek van een trekharmonica speler bewerkt. Het is een redelijk bekend lied van Daniel Denecheau. OP verzoek is het ook in een CF versie te krijgen, stuur me dan een mailtje

Mazurka Java

Voor de zomer mailde Agnes me vanuit Portugal, of ze een trekharmonica mocht lenen als ze op vakantie was in Nederland. En uiteraard kon dat. als bedankje gaf ze me deze fraaie mazurka, uitgewerkt in alle drie de stemmingen.

Giselle

Op een zondag halverwege juni 2016, maakte ik als muzikale begeleider deel uit van het kindercircus wat optrad tijdens het Houtfestival in de Haarlemmerhout in Haarlem. In een grote circustent traden daar allerlei kinderen en professionele acrobaten op. Op verzoek speelde ik daar dit nummer van Yann Tierrsen Ginette.

 

Mam'zelle Angéle en Waar bleefde gisteren avond

Mam'zelle Angéle werd mij toegestuurd door een actieve volger van mijn nieuwsbrieven en website, Dirk uit België. Hij leverde dit Franse kinderliedje compleet met mp3 aan. De bladmuziek heb ik zelf uitgewerkt.

Eveneens uit Belgie, dit fraaie liedje wat ik aantrof in het vervolg van de rijke armoede van de trekharmonica, die had ik laatst, op zoek naar iets anders in mijn handen. Waar bleefde gisteren avond heeft al een mooie titel, daar schuilt een mooi mineurwalsje in.

 

La Discrete

Meer muziek van Stephan Delicq. Deze mazurka heb ik bewerkt op verzoek van een donateur. Een pittig stukje muziek.

Wat er verder bijzonder aan is, is dat het het eerste muziekstuk is wat ik in de nieuwe versie van Musescore bewerkt heb. Geleidelijk ga ik naar dat programma overschakelen, om allerlei redenen. Mogelijk kan de lay out nog wat veranderen in de toekomst.

 

Nadiejda en Aisoun en Mazurka Septembre

Van Stephan Delicq (overleden in 2010) heb ik een bekende Franse Mazurka bewerkt, Nadiejda. Stephan Delicq speelde veel muziek voor dansers.

 Sergio Berardo een Italiaan, heeft het nummer Aisoun geschreven. Beide stukjes zijn geselecteerd vanwege de verleiding om ze te blijven spelen.

Recent nog een Mazurka van Stephan Delicq toegevoegd, op verzoek.

 

Ya vstretil vas

Recent las ik het boek: de wilde orchidee van Kate Furnivall. Een mooi boek wat zich afspeelt in het China van begin vorige eeuw. Dat bleek een roerige tijd, waarbij de invloed van de verschillende wereldmachten zoals Groot Brittanïe nog erg groot was in dit deel van de wereld. Het boek beschrijft de geschiedenis van een Russisch meisje wat met haar moeder is gevlucht. Het meisje krijgt een relatie met een Chinese jongen, die onderweg in het verhaal gewond raakt. Het meisje gaat hem verzorgen met alle risico's van dien en zingt dan aan zijn bed het prachtige volksliedje Ya vstretil vas.

Come nei sogni

Alweer enige tijd geleden plaatste ik in het inspiratie deel een filmpje van Gianfranco Rongo een Italiaanse trekharmonicaspeler. Kees Vermeulen mailde mij dat hij naar aanleiding daarvan de bladmuziek is gaan opvragen bij de maker van het filmpje. Die bleek deze echter niet te hebben, Hij speelde het uit zijn hoofd het was een eigen compositie. Kees is toen de bladmuziek zelf gaan maken en deze is ook beoordeeld door de componist en akkoord bevonden. Daarna stond deze bladmuziek onder het filmpje.
Kees Vermeulen heeft recent het nummer ingespeeld op zijn Martinali in GC. Reden om de bladmuziek en de mp3 toe te voegen aan het GC repertoire.

Het originele nummer is inmiddels door Gianfranco zelf om onbekende redenen verwijderd van Youtube.

Trönderbrura

Een bekende Noorse wals is de Bruid van Trondheim, beter bekend als Tronderbrura. Een filmpje om hem te leren spelen heeft enige tijd op mijn site gestaan en op een dag zat er bij mijn mail de bladmuziek. Op verzoek heb ik deze bewerkt. De video die de aanleiding was staat er ook bij.

Eretz eretz

Op facebook komen door mijn "vrienden" allerlei filmpjes voorbij, die soms mooie muziek opleveren. Zo postte Lieve Stuyts een dia voorstelling over het jaarlijkse VVKB bal, waar gedanst werd op allerlei volksmuziek. Ik werd gelijk getroffen toen ik de muziek van Eretz eretz hoorde. Een Joods volksliedje, het lied is ook te vinden op youtube, ze dansten op deze klanken

Lullaby en Kalajoki mazurka

Op het internet trof ik een filmpje aan van twee gitaar spelende broers. Zij speelden een liedje wat hun moeder vroeger voor hun zong als ze naar bed gebracht werden. Ik heb het bewerkt voor de trekharmonica. Hier kan je hun liedje beluisteren en bekijken

Zonder internet zou ik nooit geweten hebben dat er hele fraaie muziek uit Finland komt. Metsakukkia is bijv een van mijn favoriete nummers. Als een ode aan al die Finse muzikanten die hun muziek ook toegankelijk hebben gemaakt voor anderen, een ode in de vorm van een mazurka die ik gecomponeerd heb.

Lonely accordeon en For Ireland I won't say her name

Lonely accordeon vond ik op een Chinese site. Waar een accordeonist allerlei nummers voorspeelt en de bladmuziek er bij levert. Die versie was wel wat gecompliceerder maar verleidde me wel om op zoek te gaan naar een "speelbaarder" variant. Die bleek wel te vinden op internet.

For Ireland had ik al eens eerder gehoord, maar nooit uitgewerkt. Recent kwam ik het tegen in een bundel Ierse muziek op internet en toen ben ik er mee aan de slag gegaan.

Jacqueline's Waltz

Deze wals heb ik op verzoek uitgewerkt voor iemand die helemaal weg was van de uitvoering op Youtube door HectorAwol. Zijn versie kan je hier beluisteren.  

Mazurka Principessa

Kan niet meer terughalen waar ik deze mazurka gevonden heb, maar was er gelijk van gecharmeerd. Mooie langzame mazurka.

Hambapolska van Granasen en Archies Fancy

De Hambapolska heb ik gevonden op Folkwiki. Hier staat veel volksmuziek uit Zweden en omstreken.

Archie's Fancy komt van The Session. Een grote Engelstalige website waar heel veel tunes staan, plus vaak ook achtergrond informatie over de nummers.

In continental mood, Highland Cathedral en Vid Laiksjön

Met In continental mood ben ik maanden bezig geweest om hem redelijk goed te kunnen spelen. Uiteraard vooral met de een na laatste regel. Op een dag ging het goed.
   Highland Cathedral is op verzoek gemaakt. Het is een oorspronkelijk stuk voor een orkest met doedelzakspelers zoals je ook op youtube kan zien wanneer je de titel intoetst.
   Vid Laiksjön heb ik bewerkt van een GCF naar een GC voor een liefhebber van dit nummer. Het is op youtube te vinden op deze plek

 

Mamica je kakor zarja, Far away en Metaxia

Mamica hoorde ik voor het eerst uitgevoerd op een steier op youtube. Was gelijk onder de indruk van het middenstuk waar de muziek eerst omhoog gaat en daarna gelijk omlaag, mooi bedacht. Na enig zoeken vond ik de bladmuziek, zo kwam ik er ook achter dat het een soort erelied voor alle moeders is.

Far away vond ik op een Engelse site The Session. Een plek waar ik wel vaker loop te grasduinen op zoek naar mooi repertoire.

Metaxia is een eigen compositie, die ik recent gemaakt hebt, ergens laat op een avond.

Nobody's Business en Rainy River Waltz

In de nieuwe samenspeelbundel staat een nummer wat gelijk populair werd onder trekzakspelers "omdat je er zo vrolijk van word". Manitoba's Golden Boy is gecomponeerd door Andy De Jarlis, een Canadese vioolspeler die leefde van 1914 tot 1975. Hij schreef maar liefst 200 melodieën veelal jigs, reels, polka's en walsen.
Zowel Nobody's Business als Rainy River Waltz zijn van zijn hand. Ik vond deze werken op de site van de Prairie mountain Fiddlers uit Canada.

Uppsalapolskan

De Uppsalapolskan, vernoemd naar de plaats Uppsala in Zweden is een Polskan (een soort langzame polka) die ik recentelijk op verzoek van een speler uitgewerkt heb.

River John Sunset Waltz en Valse de Jose y Raphaelita

River John is een plaatsje in Canada (Nova Scotia) waar de violiste Florence Killen woont. Ik vond het nummer op de site van de canadian fiddlers en vind het prachtig klinken op de trekzak. 

Op een andere website voor violisten vond ik de Valse de Jose y Raphaelita Gecomponeerd door Antonia Apodaca. Inmiddels is dat een vrouw op leeftijd, zij is inmiddels 90 jaar! die echter nog steeds actief is op de trekharmonica getuige dit filmpje, waar ze het voortouw neemt in een prachtige uitvoering van De colores. De maakster van het filmpje zet trots in de inleiding dat haar dochtertje met Antonia Apodaca optreed.

La Ciapa Rusa

In mijn verzameling "nog eens uitzoeken" trof ik La Ciapa Rusa aan. Een prachtig melancholisch mineurstuk. Geen idee hoe ik er ooit aan gekomen ben.

Lindholms brudmarsch, Oh Mary don't you weep, Ingers Brudvals

Mocht je ooit op een bruiloft in de kerk willen spelen dan is Lindholms Brudmarsch een prachtig stuk. Ik zie het bruidspaar al aan komen lopen bij dit prachtige stukje Zweedse volksmuziek.

Door een tip van een bezoeker van mijn site kwam ik in de Bluegrass terecht, Amerikaanse volksmuziek. Daar vond ik onder andere St Annes reel (staat in het CF deel) en Oh Mary don't you weep.

Ingers Brudvals vond ik recent op Youtube, hier is de link naar het filmpje.

 

Piemontesina en Niestrish 2 

Piemontesina een vrolijk Italiaans stukje hoorde ik recent voor het eerst op Youtube gespeeld door Jana Maas een accordeoniste uit de Verenigde Staten. Ik was er gelijk van gecharmeerd, maar ik bleek weer eens het wiel uitgevonden te hebben, want er staan heel veel versies van dit nummer op youtube. Deze is van Jana Maas, maar deze is ook wel heel fraai en gewoon in een Italiaanse keuekn. Deze laatste blijkt ook completer, deze versie (met minder versieringen) staat nu op mijn site.

Niestrish 2 ligt hier al zeker een jaar in de map oefenstukken. Zo af en toe word deze eens door gespeeld en dat leidde tot plaatsing van dit stuk op mijn website. Vermoedelijk is deze versie afkomstig van een Franse website (Archiveren van al mijn muziek is ook een kunst!)

Masurca Tex Mex en Zydeco 

Traditionele muziek uit Amerika. Waar vond ik die? Op een site uit Catalonïe (Spanje) Tja.... Door internet verplaatst muziek zich heel snel over de wereld. Want vanaf nu staat het ook op een Nederlandse site, deze prachtige muziek.

Mazurka de la fiolle en Bald ist es wieder nacht 

Deze mazurka lijkt eenvoudig, totdat je in het derde deel komt, dan word het een mooie vingeroefening.

Bald ist es wieder nacht vond ik op een Duitse site terwijl ik op zoek was naar canons voor mijn nieuwe samenspeelbundel. Op deze site staan veel liedjes zoals dit fraaie slaapliedje.

Miz Kerzu, Reflection Waltz, Mazurka de Bas-pays en Kyrklat

Op verzoek van een leerling die helemaal weg was van Miz Kerzu heb ik dit stuk wat in het GCF deel staat bewerkt voor de GC. Tot grote tevredenheid, die zij uitte met een fles wijn en een knuffel.

Muziek die voor viool gecomponeerd is blijkt regelmatig ook fraai te klinken op een accordeon of trekharmonica. Dat geld bv voor de muziek van de Canadees Bruce Osborne. Op internet kwam ik hem op het spoor doordat zijn compositie de Reflection waltz op youtube gespeeld word op accordeon door Lorna Pollock. Een fraaie uitvoering, waar ik nog niet aan kan tippen.
Ik heb de componist benaderd en hij had geen enkel bezwaar tegen publicatie op mijn website.

Op een Franse website trof ik al surfend deze mooie mazurka aan, ik heb uitgebreid nagezocht of hij niet Pays Bas heette, maar hij blijkt echt Bas-pays te heten.

Het is al zeker twee jaar geleden dat ik dit fraaie filmpje op youtube aantrof. Vermoedelijk is het een optreden van een groep leerlingen van een muziekschool ergens in Zweden. Allerlei pogingen heb ik gedaan om de bladmuziek te vinden, zonder resultaat. Tot ... twee maanden geleden. Per toeval zag ik dit filmpje en voila, de maker van het stuk Arne Moden speelde Kyrklat (kerkmuziek). Gelijk de componist en de titel van het stuk! Even googlen en de bladmuziek dook in diverse variaties op. Moraal van dit verhaal ..... heb geduld op een dag is het lot u gunstig gezind!

Getting Upstairs en Marguerite    

Af en toe geef ik les aan iemand die al jaren gecharmeerd is van Morris dans. Hij speelde laatst een nummer wat ik haast ongemerkt met hem meespeelde. Reden om het de delen met anderen.
   Marguerite is een eenvoudige Mazurka die ik ergens van een Franse site afplukte

Bohmerwald Landler   

Af en toe laat ik mijn blik eens ronddwalen op de Oostenrijkse site van Frans Fuchs. Een van de weinige sites met traditionele Oostenrijkse muziek. Twee stukken heb ik dit keer uitgewerkt. Hier in het GC deel de Bohmerwald Landler en in het AD deel de Bauernmadl. Het zijn beide dansen die ook op youtube te vinden zijn als je de titels intoetst

Tzadik Katamar   

Een volksdansje uit Israel. Al surfend op Youtube in meerdere  varianten te zien: Hier staat de muziek centraal; en hier de dans. 

Vals fra Boda   

Ik zag het nummer voor het eerst op youtube. al zoekend naar de bladmuziek kwam ik er achter dat het nummer zoals wel vaker het geval is, meerdere namen heeft. Zo werd het ook wel Anna's vals en Soling valsen genoemd. Bladmuziek gevonden, uitgewerkt en spelen. Is vooral geschikt voor een GC vanwege de hoge noten.

Danse de chez nous  

Een prachtig nummer van de onlangs overleden Canadese muzikant Philippe Bruneau. Op youtube is een filmpje te vinden waar op dit nummer gedanst word. Op mijn site staat nog meer muziek van Bruneau, in het AD deel staat een walsje wat ook zijn naam draagt.

Goteborgsk Mazurka, Tango Poquito en Mazurka 

Tussen het vinden van bladmuziek en het plaatsen op mijn site zit meestal wel enige tijd. Variërend van een maand tot een jaar. Niet altijd weet ik meer de herkomst van de bladmuziek. In dit geval betrof het bladmuziek in ABC formaat daar staat in de regel niet meer op dan noten.

Morning Glory waltz

In Amerika is een groep, van oorsprong, Tsjechen actief die op chemnitzers speelt, grote vierkante kasten die veel weg hebben van bandoneons. Prachtige oude walsen en polka's spelen ze voornamelijk. Ik vond dit lied op Youtube en heb zelf de bladmuziek er van uitgewerkt. Als je het origineel eens wilt beluisteren klik je hier

Pokarekare Ana en Ersther Vals

Pokarekare Ana is een afscheidsliedje van de Maori's uit Nieuw Zeeland. De Maori's konden prachtige afscheidsliederen maken, Now is the hour is er ook zo een. Op zoek naar iets anders vond ik deze parel, die Down Under heel bekend is, tik het maar eens in op Google.
   De Yiddische muziek en dan met name de mineurwalsen kunnen mij wel bekoren. Deze prachtige sentimentele wals is ook voorzien van een tekst die verhaald over de eerste dans die menigeen nog in zijn herinnering bewaard.

Wiegeliedje

Wiegeliedje is een eenvoudig slaapliedje wat ik recent geschreven heb. Het tweede deel past qua spelen het best op een Clubmodel, vanwege zijn extra lage toetsen. Het nummer sluit ook aan bij mijn streven om ook eenvoudiger repertoire toe te voegen aan mijn website.

Margaritkelekh

Margaritkelekh is een oud Yiddisch liedje wat ik ergens op het internet tegenkwam en gelijk herkende, reden om het te bewerken voor de trekharmonica.

Valse des cantonniers

Deze mooie Franse wals vond ik enige tijd geleden op deze website Daar staan meer mooie nummers, die wellicht ook nog wel eens op mijn site zijn terug te vinden. Ik heb er ook een Youtube filmpje van gemaakt. Als je goed luistert hoor je in de laatste maat mijn kat (in haar slaap) miauwen.

A já taká cárna

Dit Slowaakse nummer waarvan ik in eerste instantie dacht dat het Russisch was, heb ik in meerdere variaties op internet gevonden. Maar de versie met de dubbele noten in het tweede deel vond ik wel erg mooi. Dit nummer is een van de nummers die mij gestimuleerd hebben om verder op zoek te gaan naar soortgelijk repertoire. Dat heb ik inmiddels gevonden en daar verschijnt binnenkort een bundel van: Liederen uit Slowakije.  

Xotis del Jaumet Xic en La Adelita

Op mijn zoektocht voor een leerling naar Catalaanse muziek belande ik op een Spaanse website, waar ik van alles aantrof wat me boeide. Onder andere deze twee nummers.  

Bandura, Einar's Mazurka en 2i 15

Via een website tip uit het Diatonisch Nieuwsblad kwam ik op een site waar ik Bandura trof een fraai traditioneel lied uit de Oekraïne.
   Einar's mazurka heeft als maatsoort 9/8. Normaliter laat ik deze gewoon links liggen, maar ja je ontwikkelt je en je vind het een mooie melodie en voor je het weet denk je ach eigenlijk valt het ook wel mee. En zo komt het dat hij nu op mijn site staat. De mp3 is een beetje uit de losse pols gespeeld. Ik pak niet alle noten op de goede lengte. Op youtube staat een iets snellere en correcter uitgevoerde versie.
   Het nummer 2i 15 kwam ik tegen op een Spaanse site. Ik kan de titel op geen enkele manier thuisbrengen. Maar ik vond het 6/8 ritme zo fraai dat ik die titel maar laat voor wat hij is.

Het vissersmeisje, Valse des bas de laine

Al minstens een jaar geleden vond ik een filmpje op youtube waarop een schip vertrok naar zee, terwijl je op de achtergrond het prachtige lied het vissersmeisje hoorde, gespeeld op trekharmonica. Een hele mooie gevoelige uitvoering die de beelden fraai ondersteunde. Sinds die tijd ben ik bij tijd en wijle met dit stuk bezig, en inmiddels ben ik tevreden over de bladmuziek en de uitvoering.
Valse des bas de laine heb ik via Youtube ontdekt. Ik heb een aantal abonnementen waardoor ik getipt word op nieuwe filmpjes van deze mensen.

Belle de jour en Villiruusu

Langzaamaan beginnen de  internationale netwerkcontacten die ik de loop der jaren verzamel via youtube hun vruchten af te werpen. Dankzij Fran uit Amerika ontdekte ik Villiruusu, een prachtig nummer over een Fins meer. Via Astrid uit Frankrijk, die oorspronkelijk van Noorse afkomst is, ontving ik de bladmuziek van dit eenvoudige maar fraaie Zweedse walsje Värblommer. Dit walsje staat niet meer op mijn website omdat er rechten op zijn. De wereld wordt steeds kleiner en dit zijn slecht kleine voorbeelden van uitwisselingen, maar ik kan daar veel plezier aan beleven. Je kan deze nummers dus ook op youtube bekijken via de volgende linken: Villiruusu en Värblommor
Belle de jour staat al langer op mijn site in het GCF deel, ik heb het bewerkt zodat het ook gemakkelijker op een GC te spelen is. In Zweden las ik in de zomer van 2009 het boek Grijze zielen van Phillipe Claudel. Het stond al jaren op mijn lijstje van te lezen boeken toen ik het recent op een rommelmarkt vond. Een prachtig mooi melancholisch boek over een drama wat zich in 1915 afspeelde in Frankrijk. Ik heb er een compositie over gemaakt, een beetje een verhalend lied over het drama wat Belle de Jour overkwam en wat voor velen grote gevolgen had.

Anna's walsje en Bella Bianda

Anna's walsje is een compositie die ik heb genoemd naar een hele leuke assistente op mijn werk, Anna. Ze woont al jaren in Nederland, maar is oorspronkelijk afkomstig uit Polen, een licht lief accent verraadt dat.
Bella bianda vond ik op een Italiaanse site op mijn zoektocht naar een ander nummer. Dat overkomt me wel eens vaker, dat ik op sites terecht kom waar ik niet naar op zoek was en onverwacht een leuk melodietje oppik.

Schottis after Rudolf Halvarsson en Isle of Capri

Deze Schottis van Rudolf Halvarsson heb ik al een hele tijd, maar het lukte me maar niet om het in een redelijk tempo foutloos te spelen. Gewoon langzaam blijven oefenen en op een dag speel je het helemaal goed, is mijn devies. En dan als dat lukt is het een kwestie van tijd en dan komt de snelheid er in. En dan ... word het tijd om hem met enige trots op mijn site te zetten. Niet dat iemand in de gaten heeft dat daar zoveel tijd achter schuilgaat, maar dat schrijf ik hier er maar bij voor degene die dachten het zo even te spelen. Wellicht is het een geruststellende gedachte dat ook de maker van deze mp3 er wel een tijd mee bezig is geweest.
Af en toe vind je een stuk dat je wel kent, omdat je het ooit in je jeugd gehoord hebt. Eiland van Capri is er zo een . Een heerlijke tango die je gewoon lekker op je trekharmonica kan spelen.

Cerisier rose et pommier blanc

Een stukje muziek wat menigeen gelijk herkent, zonder de titel te kennen. Ik trof op melodeonnet een versie van dit nummer aan waarin het gespeeld werd op een speelgoedaccordeon. Dat klonk zo leuk dat ik dacht hoogste tijd om dat nummer verder te bewerken voor trekharmonica. Het nummer klonk het mooist op mijn GC van daar dat hij in dit deel van mijn site staat. al vrij snel heb ik mijn eigen draai aan het nummer gegeven; een riedeltje hier en een basje extra of juist minder daar. Kortom de basisbladmuziek staat nu op mijn site, maak er zelf maar wat moois van.

Valse d'amur

Op mijn zoektocht naar fraaie stukjes muziek trof ik dit walsje aan op een Franse site, samen met nog een ander mooi exemplaar, maar die is nog niet klaar. Het blijft iedere keer weer leuk, om ergens op het internet zulke fraaie stukjes te ontdekken en deze dan te bewerken voor de trekharmonica. Vele stukken sneuvelen onderweg, om allerlei redenen, maar er blijven er gelukkig genoeg over zoals deze. 
Recent kwam ik er achter dat dit nummer ook bekend is onder de naam Flatworld en dan blijkt het stuk gemaakt te zijn door een componist die nog in leven is, Andy Cutting en in vele variaties op internet te staan  

Metsäkukkia (skovblomster) en  Carneval di Venezia

Regelmatig wordt me gevraagd of ik Metsäkukkia voor de GC wil uitwerken, oorspronkelijk had ik dit voor de GCF uitgewerkt. Bij deze! Ik ben bezig met een Italiaanse bundel, waarin ik veel tarantella's, fraaie walsjes, mazurka's en andere mooie Italiaanse melodieën bij elkaar heb verzameld. Een aantal daarvan heb ik reeds af, zoals deze Carnaval in Venetië. 

Bondessonvalsen en I'll remember you

Alweer enige jaren geleden kreeg ik van mijn lief een prachtig gedicht van KP Kavafis wat als strekking had, dat je een doel moet hebben om op reis te gaan, maar dat je je vooral niet moet haasten, maar genieten van wat je onderweg tegenkomt. Mijn doel was in dit geval eenvoudige walsjes, onderweg kwam ik o.a. de Bondessonvalsen tegen en I'll remember you my love.

Valse fra Pajala

Ooit zag ik Jan Anderss op Youtube de Pajala waltz spelen en zoals dat zo vaak gaat ben ik een tijdje op zoek geweest naar de bladmuziek. Uiteindelijk heb ik deze gevonden (en zoals dat vaak gaat terwijl ik naar wat heel anders op zoek was) en heb ik deze uitgewerkt voor de GC en AD.

Schottis 600 en 592 en Albins snoa

Wederom een paar Schottis die niet door de selectie kwamen op de CF, maar wel prima te spelen zijn op de GC. Albins snoa is een eerste kennismaking met snoa's. Zweedse dansmuziek, dit was de eerste die me aansprak, het speelt heel lekker weg. Overigens zijn deze drie nummers gespeeld op een Hohner Corso GC, die ik net een paar weken heb.  

Blyg fiol

Op het youtube kanaal van Hugo Stenberg trof ik een prachtige Noorse smartlap gespeeld door hemzelf en Renate op een Hohner Corso in GC, de video is helaas verwijderd zag ik recent.

Schottis 587

 In mijn zoektocht naar schottis die geschikt waren om te spelen op een CF (en daarmee voor leerlingen en later een bundel) zijn er ook veel nummers afgevallen, omdat ik ze niet mooi vond klinken op de CF (vaak te hoog). Maar dat betekent niet dat ze niet mooi klinken op een ander instrument. Deze schottis 587 klinkt prachtig op een GC.   

Polka van Wannes, Marie Plansjee, Mazurka a Jabot en Bouree soixante neuf

 Voor leerlingen ben ik de bundels van Geert van de Elsacker aan het uitwerken. Voor degene die de rijke armoede van de trekharmonica niet kennen heb ik een paar nummers zowel in het CF als GC deel gezet.  

Isabella Waltz

Surfend over het heerlijk uitgebreide internet kwam ik op een Amerikaanse site waar bandoneon muziek stond. Maar dan niet het Piazolla repertoire wat zeer geschikt is voor concertzalen etc, maar de huis- tuin en keuken muziek. Aldoende raakte ik steeds meer verslingerd aan die chemnitzer bandoneons, met hun luchtproblemen (het zijn net van die oude mannen die nog zo hun best doen, prachtig) Ik vond nl ook filmpjes waarin de nummers werden uitgevoerd. Wellicht volgt er nog meer, maar om te beginnen de Isabella waltz. Op youtube staat een filmpje van deze wals

In de oude amandelboomgaard en Waltz for M.

"Het grootste deel van de dag liep grootvader rond tussen zijn bomen, die volgens precieze berekeningen van de maand sjevat tot de maand nisan in bloei zouden staan, en tegen de avond zwalkte hij dan dronken van de bloesemgeur naar huis." Aldus Meir Shalev in een van zijn eerste boeken de "Russische roman".
Meer informatie over de Waltz for M vind je bij de aantekeningen voor de AD.   

Wachtwals

De wachtwals is gecomponeerd door Kees Vermeulen, op een zaterdagochtend toen hij op een dakdekker zat te wachten, die maar niet kwam. Zoals hij zelf schreef: Al wachtende speelde ik dus wat op mijn trekzak en vrijwel als vanzelf kwam dus deze melodie naar boven. Eerst éénstemmig, later tweestemmig. Let op de wisselbassen. Als je de nadruk op de eerste tel legt ontstaat er een mooie cadans, die door de wisselbas extra benadrukt wordt. Met het dak is het nog wel goed gekomen, maar zo zie je dat het soms geen kwaad kan als een afspraak eens niet doorgaat. Nu hebben wij weer een leuke compositie er bij!  

In de schaduw van de oude citroenboom en de geur van kamperfoelie.

Al eerder inspireerden de boeken van Meir Shalev mij tot componeren (de vier maaltijden). Recent heb ik het boek Fontanel gelezen en nog dezelfde dag rolden beide nieuwe composities uit mijn AD trekharmonica. Het zijn verhalen waar je in verdwijnt. Ze roepen een sfeer op van een lome zomerdag waarin je naar elkaars verhalen zit te luisteren onder een oude citroenboom. De geur van kamperfoelie is een van die verhalen. Dit nummer bleek ook zeer geschikt om te spelen op de GC, met gevolg dat ik deze versie ook uitgewerkt heb.

 Finska valsen

Op youtube staat een filmpje van vier mannen die een lekker vrolijk deuntje spelen. Op mijn zoektocht naar de bladmuziek kwam ik op de site van spillefolk. Daar zag ik dat ze het nummer iets vereenvoudigd hebben, dat heb ik vrolijk overgenomen. Dit nummer heet tores schottisch en staat onder het AD deel, in de rubriek van anderen. Echter op de site van spillefolk vond ik minstens nog een mooi nummer en dat was Finska valsen, ik heb het voor zowel de AD als de GC uitgewerkt.  

Yellow roses

Het is alweer gauw een jaar geleden dat ik op TV naar een show zat te kijken van Brigitte Kaandorp. Op een bepaald moment pakte zij een accordeon en begon de eerste noten te spelen van een lied dat me meteen greep. Dat bleek Yellow Roses te zijn van Ry Cooder. Het staat op zijn CD Chicken skin music. Ik heb het destijds uitgewerkt, maar vond het niet mooi klinken op mijn CF. Het stuk belandde ergens in een kast en kwam er laatst uit, toen ik iets anders aan het zoeken was. Ik probeerde het op mijn GC en gelijk had ik weer datzelfde gevoel als de eerste keer dat ik het hoorde. Reden om het nu op mijn site te zetten. Ik heb gelijk een versie voor de AD gemaakt die ik eigenlijk nog mooier vind, omdat die wat meer zweeft.  

De Sjanswals

De Sjanswals had ook de flirtwals kunnen heten. Maar dat vond ik geen mooie naam. Ooit heb ik wel eens geprobeerd een nummer te maken, waarin ik een soort dans van toenadering en afweer wilde uitbeelden tussen man en vrouw in de muziek. Dat project is in grote ambitie blijven steken. Maar zoals dat wel vaker gaat, op de achtergrond zoekt je brein toch naar een antwoord op die vraag. Recent werd het antwoord me aangereikt, dat is de Sjanswals. Het stuk begint met de man die toenadering zoekt, dat word vervolgens beantwoord door de vrouw in dezelfde melodielijn een octaaf hoger. En zo gaat het over en weer verder. Maar al spelende wordt het steeds onduidelijker wie nou toenadering zoekt tot wie, reageert de man op de vrouw of andersom. Je kan deze wals namelijk eindeloos doorspelen en ook op vrijwel elke regel stoppen. De AD versie van dit nummer stopt bv op een andere regel. 

Walsje in A mineur en Ai ai ai

Wanneer ik tijd over heb en denk ik ga eens wat nieuws componeren, komt er van alles uit mijn trekharmonica, maar niets dat lijkt op een compositie die verder gaat dan de huiskamer. Maar als ik denk nog effe spelen voordat ik .... ga doen, oftewel als de tijd eigenlijk te krap is, komt er regelmatig spontaan van alles uitrollen. Beide composities zijn zo ontstaan. In nog geen vijf minuten stonden ze op papier. Bij Ai ai ai  had ik ook al een tweede partij in mijn hoofd, daar komt ook de titel vandaan, ergens bij een van die lange noten had ik voor de tweede partij een loopje in mijn hoofd met Ai ai ai er in. Maar de tijd ontbrak me op dat moment om die ook uit te werken. Nou wellicht maak ik die ook nog eens op zo'n verdwaald moment, want toen ik er recent voor ging zitten, nada, niks rolde er uit. Bij het Walsje in A mineur had ik geen titel in mijn hoofd, veel meer ging het me om een combinatie van enkele noten en verderop hetzelfde patroon in dubbele noten. En dan vooral dat ritme wat zo lekker voelt in de mineurklank. De kracht schuilt in de eenvoud van het stukje en daarbij vond ik een eenvoudige titel goed passen.  

Valse de Erica, Valse de Melanie en Dauw over de velden

De eerste composities op mijn erica. Als vanzelf rolden er mineurwalsen uit, nadat ik haar uit haar stevige verpakking had bevrijd. In eerste instantie was het vooral luisteren naar de klank. De mooie A mineur bas verleidde me gelijk. Valse de Erica is uiteraard genoemd naar het instrument zelf en is nog eenvoudig, voorzichtig. Valse de Melanie is al een stap verder, daar zitten allerlei loopjes in. Het nummer is genoemd naar de vorige eigenaresse. Een paar dagen nadat ik mijn Erica had, kwam mijn vriendin thuis met een boek van Martin Kers. Prachtige Hollandse landschappen. Dat inspireerde me tot het nummer Dauw over de velden.

Toegevoegd febr 2019: Valse de Melanie is een stuk wat ik jaren geleden geschreven heb toen ik mijn eerste GC in mijn handen had. Hij staat ook al jaren in het GC deel, daar werd hij opgepikt door Petra, die hem graag op haar CF wilde spelen. Ik heb het stuk opnieuw uitgewerkt in de lay out van musescore en er een mooi einde aan gemaakt. Die lay out heb ik bij de oude versie gezet

Terug naar de GC bladmuziek