Terugblik over 2016

Begin januari besloot ik de dappere stap te zetten om nog meer van de muziek te gaan leven en mijn eigen bedrijf verder te minimaliseren. Dat betekende stoppen met mijn grootste klant met wie ik al 15 jaar samenwerkte.

Nadat ik dat in goed overleg had geregeld was mijn financiële onzekerheid een stuk gegroeid maar ook mijn vrijheid van handelen. Het voelde goed, de toekomst zou wel leren hoe deze stap zou uitpakken.

Een dag later ging de telefoon: Mark Sohngen, of ik een betaalde workshop op trek er us uut wilde geven en ik wist dat ik de goede keuze had gemaakt.

Dit jaar heeft verder niet meer in het teken van deze toch wel grote verandering gestaan en of dat in de toekomst zo is, de tijd zal het leren. Ver vooruit kijken heeft niet zo veel zin. Ik had 10 jaar geleden nooit kunnen bedenken dat ik van de muziek zou kunnen leven, toen begon ik net een website te bouwen met veel stut en steunwerk van enthousiaste collega's.

Mee bewegen met ontwikkelingen die je om je heen ziet en daar je eigen weg in zoeken, dat is de rode draad die ik volg in mijn leven. Ik was het me niet altijd bewust, maar dat is een voordeel van ouder worden, geleidelijk aan word een patroon zichtbaar.

Ook in de ontwikkeling van mijn trekharmonica activiteiten zie je dat terug, zowel in het groot de afgelopen 12 jaar als in het klein dit jaar. Bij dat laatste jaar wil ik wat langer stilstaan.

Mee bewegen met ontwikkelingen. 

Bladmuziek repertoire verder uitgebreid

Eigenlijk is de grootste vraag van trekharmonica spelers bladmuziek, daarin beweeg ik mee met ontwikkelingen, door een zo divers mogelijk aanbod, mede dankzij de inspanningen van Wim van de Kolk is het aanbod van bladmuziek weer verder uitgebreid, zowel in het Klassieke deel als het Shanty repertoire.

Maar zelf heb ik dit jaar ook veel nieuw repertoire uitgewerkt zowel in het CF en GC repertoire. Dat is een direct gevolg van het feit dat ik mee beweeg met verzoeken van zowel leerlingen als spelers die mij benaderen.

Door de toename van het aantal donateurs (waar ik heel blij van word overigens) komen er meer verzoeken om bladmuziek te bewerken. Ik heb de lijst van de stukken die ik de afgelopen maanden heb bewerkt weer beschikbaar gesteld voor donateurs. Ben je donateur of overweeg je dit te worden, hier kan je de meest recente lijst bekijken.

Video mogelijkheden worden verder uitgebreid.

De afgelopen maanden heeft Wim meer gebruik gemaakt van video mogelijkheden om zijn bladmuziek hoorbaar te maken. Samen met Inge speelt hij een aantal Menuetten. De bedoeling is dat er nog meer muziek voor gespeeld word.

Het aantal verzoeken om bladmuziek op video voor te spelen neemt ook toe. Soms ontstaan deze verzoeken spontaan, zoals een leerling die wat moeilijker repertoire zocht maar nog niet zo heel veel kon, dan helpt een filmpje zoals My Bonnie is over the ocean heel erg. Maar een van de meest recente video's die ik geplaatst heb bij de Polka de Paimpol is ook een voorbeeld.

Elk eerste weekend van de maand word een filmpje gedeeld waarin je een liedje uit je hoofd kan leren spelen. Een onverwacht succes, ik krijg veel positieve reacties op deze oefenfilmpjes (afkomstig van de cursus uit je hoofd leren spelen). Een paar keer luisteren en oefenen maar.


Wat ook in de categorie meebewegen valt zijn de filmpjes ter lering en vermaak en ter inspiratie. Een rubriek waar regelmatig reacties op komen. De filmpjes komen uit alle hoeken van het internet vandaan. Ze worden me toegestuurd door collega's of ik tref ze zelf op youtube of facebook aan.


Blog met vragen en antwoorden

Elke dag wanneer ik mijn mail open kan ik weer blij verrast worden door verzoeken, suggesties, vragen en ideeën van spelers. Ik probeer deze stroom aan informatie weer te delen, door de antwoorden op vragen in een blog te plaatsen. Zo heeft niet alleen die individuele speler iets aan mijn antwoord.

Je kan mijn blog vinden in de rubriek diversen en bij de start van het cursusdeel staat ook een link. Je kan er ook direct naar toe en als je wilt je abonneren.

Donateurschap

Het kwam al even aan de orde bij de verzoeken om bladmuziek, maar ook het donateurschap is een vorm van mee bewegen met ontwikkelingen in de maatschappij en tegelijkertijd ook met het zoeken van je eigen weg hierin.

Deze ontwikkeling vind ik heel interessant waardoor ik de neiging heb om er lang over te praten. De ervaring leert dat ik dat niet moet doen, omdat ik geleidelijk mijn publiek kwijt raak, dus ik zal het proberen kort houden.

Op mijn website word bijna alles gratis aangeboden: bladmuziek; cursussen, video materiaal; workshops; diverse artikelen. Mijn doel is vanaf het begin, mijn passie delen voor de trekharmonica, anderen verleiden om datgene te doen waar ik zelf zo veel plezier aan beleef. En daarbij vooral drempels weg te nemen in plaats van ze op te werpen.

Ik schijn daarmee ongemerkt in een nieuwe marktontwikkeling te passen. Namelijk dat ik datgene wat mij geld zou kunnen opleveren niet uitgebreid bescherm en duur verkoop, maar dat ik het tegenovergestelde doe, ik geef mijn kapitaal gewoon weg en je kan het zo pakken als je wil.

Je zou denken dat de meeste mensen nu pakken wat ze pakken kunnen, want wellicht staat het er morgen niet meer. Maar dat komt maar weinig voor. Een grote groep bezoekers van mijn website zien en waarderen mijn intenties en zijn bereid om dat in stand te houden door een donatie te doen.

Die uitgebreide erkenning en waardering vind ik zo mooi dat ik daar alleen al uren over zou kunnen schrijven. Ik doe waar ik veel plezier aan beleef en ontvang daar veel waardering voor, ja dan kom je al gauw bij de zin van ... ...

Oké tot zover verder met mijn eigen weg zoeken:

Mijn eigen weg zoeken

Linux en Musescore

Dit jaar zijn ook een aantal flinke stappen gezet, die passen in wat ik zojuist schreef dat ik vooral doe waar ik veel plezier aan beleef, of zoals ik laatst in een heel mooi filmpje zag, datgene doen wat me positieve energie geeft en stop met wat me negatieve energie geeft, dat filmpje kan je hier bekijken

De grootste stap is maar beperkt zichtbaar voor jullie. Ik ben overgestapt van Windows als besturing van mijn computer naar Linux. Dit past in alle opzichten beter bij mij, want Linux is een voorbeeld van je kapitaal weggeven, het is namelijk gratis. Ik ga hier niet verder op in, want ook hier kan ik uren over praten, maar als je er meer over wilt weten, kijk eens hier of hier.

 

Waarom ik het hier noem is dat jullie er wel veel van merken, doordat ik om die reden ook ben overgestapt naar een ander muzieknotatie programma, ook een voorbeeld van je kapitaal weggeven. Musescore is een gratis programma wat ontwikkelt is door een grote groep programmeurs die dat vrijwillig doen.

Ik werk hier graag aan mee, door de kennis die ik heb over dit programma gratis te delen met anderen, zodat bladmuziek alleen maar meer beschikbaar komt voor iedereen. Op mijn website heb ik dit najaar een basiscursus gezet om bladmuziek voor de trekharmonica te bewerken en komend jaar volgen nog meer filmpjes met verdere verdieping in dit programma.

Training en ontwikkeling Trekharmonica dagen

Er is duidelijk behoefte aan training en ontwikkeling bij trekharmonica spelers, maar hoe sluit je aan bij de vraag? Een lastig spanningsveld. Landelijk zie je een aantal initiatieven stranden of met moeite overeind gehouden worden.

Tot nu toe ben ik de dans ontsprongen en mag ik mij verheugen in meer dan voldoende belangstelling, maar dat is geen reden om achterover te leunen, want het is een kwetsbaar evenwicht. 

Begin dit jaar is er een groep gestart voor GC trekharmonica spelers. Samenspelen in meerdere partijen in een groep van 6 spelers, gestart op verzoek van spelers. Tot mijn verrassing was deze groep gelijk vol. En ook nu aan het einde van het jaar wil iedereen verder.

In het najaar ben ik gestart met twee groepen: moeilijke stukken leren spelen. Gewoon twee uur met een groep van 5 spelers stil staan spelen en kijken en proberen een moeilijk stuk te doorgronden. Daarna thuis verder oefenen, met een filmpje als hulp en zes weken later de resultaten laten horen aan anderen. Deze groepen lopen tot de zomer, dan hebben we wat meer zicht op hoe verder, maar de eerste indrukken zijn positief er word veel geoefend.

Verder is er een CF samenspeelgroep gestopt dat wil zeggen, deelnemers zijn verspreid over andere groepjes die er zijn. Tenslotte kan je niet aan alle initiatieven deelnemen. En er is één plek vrij gekomen in een CF samenspeel groep dus mocht je nu denken, dat wil ik wel eens proberen, stuur me dan een mailtje of bel me

Trekharmonica dagen

De trekharmonica dagen die ik in het voorjaar zowel als in het najaar organiseer passen ook in het zoeken naar mijn eigen weg en zoeken naar aansluiten bij ontwikkelingen van trekharmonica spelers. Hoewel steeds vaker gehoord word dat het ook een soort van familie begint te worden die twee keer per jaar elkaar ontmoet, is voor mij heel belangrijk dat nieuwe mensen zonder veel drempels kennis kunnen maken met de wereld van de trekharmonica. Dit jaar is dat wederom gelukt doordat ongeveer een derde van de trekharmonica spelers er voor het eerst waren.

En verder .......

 

Teeu

Uiteraard mag dit jaarlijkse festival dit keer niet ontbreken in mijn overzicht van 2016. Ik begon mijn verhaal er mee dat ik gevraagd werd om een workshop te geven en daar voelde ik me zeer vereerd mee. In mei van dit jaar heb ik me een paar dagen helemaal onder gedompeld in alles wat dit festival uniek maakt, een samenvatting en een paar filmpjes kan je hier bekijken. En mocht je denken daar wil ik komend jaar ook wel eens naar toe en staan onder de filmpjes linken met verdere informatie. Zoals het er nu naar uit ziet ben ik er zelf ook weer bij om een workshop te geven.

 

Trekzakfestival in Enkhuizen

Dit jaar begon het festival wat aarzelend, door het onverwachte natte weer, pas in de middag begon de zon goed door te komen en werd het droog, toen was het natuurlijk feest, bekijk hier een paar impressies.

 

Statistieken 

Vorig jaar waren de bezoekerscijfers iets teruggelopen, hoe is het nu?

* De bezoekersaantallen op mijn website zijn gelijk gebleven, van 150 (2012) naar 250 (2013) en 270 (2014) tot 260 (2015) en nu wederom 260 bezoekers per dag, een zeer respectabel aantal, waar ik trots op ben;

* De nieuwsbrief ging in 2013 naar 280 spelers in 2014 naar 326 spelers en in 2015 naar 353 spelers dit jaar naar 379 spelers. Een jaarlijkse steiging van ongeveer 25 spelers, oftewel 2 nieuwe aanmeldingen per maand. Mocht je lid willen worden van de nieuwsbrief dat kan hier.

* Mijn youtubekanaal groeide wederom van 160 (2012) naar 300 (2013) en  408 (2014) naar 513 (2015) nu naar 642 abonnees. Dit bevestigt wat ik al eerder schreef, dat het aantal video kijkers toeneemt en dat ik mee beweeg in die ontwikkeling.

Tot slot

Tot slot wil ik iedereen bedanken die op enigerlei wijze heeft bij gedragen om de website verder te ontwikkelen door suggesties en ideeën aan te reiken,  leuke verhalen te vertellen of te mailen, die je hebt mee gemaakt in relatie tot de trekharmonica en de activiteiten hier op de website. En ook niet onbelangrijk jullie royale donaties. Ze zijn voor mij de voedingsbron om op deze wijze verder te gaan. Ik ben jullie daar zeer dankbaar voor!

 

Iedereen een gezond en muzikaal 2017 gewenst!