Een steier is een grote trekharmonica.

Van dit artikel is een pdf bestand wat je kan uitprinten.

Een steirische Harmonika werkt volgens hetzelfde systeem als een trekharmonica, duwend en trekkend een andere noot. Tevens heeft elke rij zijn eigen toonsoort. Kortom er lijken meer overeenkomsten te zijn dan verschillen in deze instrumenten.

Als je de toetsenliggingsschema's van beide instrumenten naast elkaar legt vallen die overeenkomsten dan ook gelijk op.

schema links   schema rechts

Vrijwel alle toetsen van de tweerijer die je dagelijks gebruikt zitten op een steier op dezelfde plek. Met uiteraard nog een aantal extra mogelijkheden op een derde en soms vierde rij.

Veel Steierspelers gebruiken het Griffschrift.

 Steierspelers gebruiken over het algemeen het Griffschrift. Dit notatiesysteem is ooit ontwikkelt, net als het cijfernotatieschrift voor spelers die het notenschrift niet beheersen, maar wel op een steier willen spelen.

Bij het Griffschrift wordt door middel van noten op een lijn, tussen de lijn of met een kruisje er voor aangegeven op welke rij de knop is die je moet indrukken. De bassen en het duw/treksysteem is vergelijkbaar met onze notatie. Kortom geen moeilijk systeem, maar je moet wel even wennen wanneer je het trekharmonicaschrift gewend bent. Bijgaand een voorbeeld:

Steier spelen volgens het trekharmonicanotatiesysteem.

Gezien de grote overeenkomsten tussen een steier en een trekharmonica speel ik al jaren met een aangepaste trekharmonica notatie op mijn steier.

Belangrijk verschil is dat je op een steier in de regel over drie of vier rijen speelt, dat betekent dat je wel onderscheid moet maken in de cijfernotatie, welk cijfer hoort bij welke rij. Uitgaand van een GCFB gestemde steier ziet dat er als volgt uit:

B = "5     F = '5      C = 5     G = 5'

In een schema voor in dit geval een drierijer ziet dat er dan als volgt uit:
De G rij is de rechterrij de C rij de middenrij en de F rij de linkerrij.

De bladmuziek voor een GCF steier kan er dan als volgt uitzien.

Waar vind je bladmuziek in deze uitvoering?

Ik heb in de loop der jaren inmiddels aardig wat steierrepertoire zo uitgewerkt voor mijzelf.

Speciaal voor trekharmonica spelers die gecharmeerd zijn van dit mooie instrument met zijn prachtige heliconbassen, maar die niet vertrouwd zijn, of willen zijn met het Griffschrift, heb ik een twintigtal eenvoudige nummers uit de Duitse en Oostenrijkse volksmuziek verzameld in een bundel.

Meer informatie over deze bundel vind je hier