adbalggespheader

Wat is het verschil tussen een CF AD of GC

Het verschil tussen een CF een AD of een GC gestemde trekharmonica kan je het beste ontdekken door naar de verschillende instrumenten te luisteren: Van boven naar beneden kan je luisteren naar een Mazurka in CF daarna dezelfde mazurka en AD en vervolgens in GC.


Maar wat klinkt er dan precies anders op een CF een AD en een GC?

Bij een CF gestemde trekharmonica is de C de zesde knop.
Bij een AD gestemde trekharmonica is de A de zesde knop;
Bij een GC gestemde trekharmonica is de G de zesde knop.

Op het onderstaande pianoklavierschema lopen de noten in toonhoogte omhoog van links naar rechts. De hoogste noot is de hoge C, de meest rechtse knop. (knop 6 bij een CF) . Twee toetsen lager staat de A (knop 6 bij de AD) en drie toetsen lager staat de G (knop 6 bij de GC)

piano klavier

Kort samengevat zou je dus kunnen denken dat een GC drie tonen lager is dan een CF en een AD twee tonen lager is dan een CF.
Maar dat is niet helemaal correct. De afstand tussen de B en de C is niet een hele toon, maar een halve toon (vandaar ook dat de zwarte toets ontbreekt).

Het toonhoogte verschil tussen een AD en een CF is anderhalve toon en tussen een GC en een CF twee en een halve toon.

Dus: de laagste van de drie is een GC, als je daarop speelt word het stuk dat je speelt in zijn geheel twee en een halve toon lager, ten opzichte van een CF. Dan komt de AD, deze is ten opzichte van de CF anderhalve toon lager.

Verschillen in het notenschrift maar niet in de cijfers

Wanneer je het notenschrift met cijfers gebruikt maakt het spelen op een AD een GC of een CF geen verschil, zolang je de cijfers volgt. Wel krijgt de baspartij andere bassen.

Hieronder heb ik van de mazurka die je hierboven hoort de eerste vijf maten van de CF de AD en de GC versie onder elkaar gezet, dan zie je dat de toonhoogte in de bladmuziek aansluit bij wat ik zojuist verteld heb.
De cijfers onder de noten blijven echter hetzelfde!  

lapleau bladmuziek

Voor aan de notenbalk zie je een aantal #(lees kruizen). Dat leg ik wellicht nog wel eens een keer uit, maar heeft te maken met het feit dat de toonafstand tussen onze noten niet altijd een hele noot is, maar soms ook een halve (zoals tussen de B en C)

Terug naar het artikelen overzicht