Achtergrond informatie over de composities op de A/D gestemde harmonica

Mocht je snel een nummer willen vinden druk dan de toetsen Ctrl en F in dan verschijnt een zoekfunctie in beeld die alleen voor deze pagina geld. Tik daar het woord in wat je zoekt.

Myr Vilhelms hambo

Soms tref je mooie stukjes muziek aan op youtube, zoals deze hambo, gespeeld door dit Gronings stel. Het verleidde mij om op zoek te gaan naar de bladmuziek die ik makkelijk vond op folktunefinder

Bluemont Waltz

Tijdens het jaarlijkse optreden van de trekharmonicaclub uit Oostergrou werd ik verrast door deze prachtige wals, die zij in GC speelden en met een speciale basuitvoering. Ik heb hem bewerkt en iets gewoner gemaakt, maar daarmee verliest hij gelukkig niets aan waarde. Het blijft een prachtig stuk.

Mazurka Java

Voor de zomer mailde Agnes me vanuit Portugal, of ze een trekharmonica mocht lenen als ze op vakantie was in Nederland. En uiteraard kon dat. als bedankje gaf ze me deze fraaie mazurka, uitgewerkt in alle drie de stemmingen.

Jacqueline's Waltz

Deze wals heb ik op verzoek uitgewerkt voor iemand die helemaal weg was van de uitvoering op Youtube door HectorAwol. Zijn versie kan je hier beluisteren. Hij speelt hem ook op een AD

Chante encore dans la nuit

Mijn moeder werkte in haar jonge jaren, dan praten we over begin jaren '50 op een kantoor bij de spoorwegen. Wanneer het niet zo druk was, mocht een van de dames met een mooie stem chansons zingen. Het favoriete nummer van mijn moeder was Chante Chant encore dans la nuit. Reden om het voor haar uit te werken.

Ann Maguire's Silver Wedding en Archies Fancy

Beide nummers komen van The Session. Een grote Engelstalige website waar heel veel tunes staan, plus vaak ook achtergrond informatie over de nummers. Tik in de zoekmachine maar eens waltz in en de komende tijd kan je uitgebreid luisteren en kijken naar heel diverse walsjes.

Mamica je kakor zarja, Far away en Metaxia

Mamica hoorde ik voor het eerst uitgevoerd op een steier op youtube. Was gelijk onder de indruk van het middenstuk waar de muziek eerst omhoog gaat en daarna gelijk omlaag, mooi bedacht. Na enig zoeken vond ik de bladmuziek, zo kwam ik er ook achter dat het een soort erelied voor alle moeders is.

Far away vond ik op een Engelse site The Session. Een plek waar ik wel vaker loop te grasduinen op zoek naar mooi repertoire.

Metaxia is een eigen compositie, die ik recent gemaakt hebt, ergens laat op een avond.

Uppsalapolskan

De Uppsalapolskan, vernoemd naar de plaats Uppsala in Zweden is een Polskan (een soort langzame polka) die ik recentelijk op verzoek van een speler uitgewerkt heb.

River John Sunset Waltz en Valse de Jose y Raphaelita

River John is een plaatsje in Canada (Nova Scotia) waar de violiste Florence Killen woont. Ik vond het nummer op de site van de canadian fiddlers en vind het prachtig klinken op de trekzak. 

Op een andere website voor violisten vond ik de Valse de Jose y Raphaelita Gecomponeerd door Antonia Apodaca. Inmiddels is dat een vrouw op leeftijd, zij is inmiddels 90 jaar! die echter nog steeds actief is op de trekharmonica getuige dit filmpje, waar ze het voortouw neemt in een prachtige uitvoering van De colores. De maakster van het filmpje zet trots in de inleiding dat haar dochtertje met Antonia Apodaca optreed.

Im Woid is so stad en La Ciapa Rusa

Het eerste nummer trof ik alweer een jaar geleden op Youtube aan. Dit jaar heb ik besloten het al luisterend uit te werken in bladmuziek. Het filmpje staat op mijn site in de rubriek inspiratie van 10 december. Maar hier kun je het ook bekijken.

In mijn verzameling "nog eens uitzoeken" trof ik La Ciapa Rusa aan. Een prachtig melancholisch mineurstuk. Geen idee hoe ik er ooit aan gekomen ben.

Ingers Brudvals

Ingers Brudvals vond ik recent op Youtube, hier is de link naar het filmpje.

Piemontesina en Niestrish 2 

Piemontesina een vrolijk Italiaans stukje hoorde ik recent voor het eerst op Youtube gespeeld door Jana Maas een accordeoniste uit de Verenigde Staten. Ik was er gelijk van gecharmeerd, maar ik bleek weer eens het wiel uitgevonden te hebben, want er staan heel veel versies van dit nummer op youtube. Deze is van Jana Maas, maar deze is ook wel heel fraai en gewoon in een Italiaanse keuekn. Deze laatste blijkt ook completer, deze versie (met minder versieringen) staat nu op mijn site.

Niestrish 2 ligt hier al zeker een jaar in de map oefenstukken. Zo af en toe word deze eens door gespeeld en dat leidde tot plaatsing van dit stuk op mijn website. Vermoedelijk is deze versie afkomstig van een Franse website (Archiveren van al mijn muziek is ook een kunst!)

Masurca Tex Mex en Zydeco 

Traditionele muziek uit Amerika. Waar vond ik die? Op een site uit Catalonīe (Spanje) Tja.... Door internet verplaatst muziek zich heel snel over de wereld. Want vanaf nu staat het ook op een Nederlandse site, deze prachtige muziek.

Mazurka de la fiolle en Bald ist es wieder nacht 

Deze mazurka lijkt eenvoudig, totdat je in het derde deel komt, dan word het een mooie vingeroefening.

Bald ist es wieder nacht vond ik op een Duitse site terwijl ik op zoek was naar canons voor mijn nieuwe samenspeelbundel. Op deze site staan veel liedjes zoals dit fraaie slaapliedje.

Kyrklat, Reflection Waltz en Aloha 'oe

Het is al zeker twee jaar geleden dat ik dit fraaie filmpje op youtube aantrof. Vermoedelijk is het een optreden van een groep leerlingen van een muziekschool ergens in Zweden. Allerlei pogingen heb ik gedaan om de bladmuziek te vinden, zonder resultaat. Tot ... twee maanden geleden. Per toeval zag ik dit filmpje en voila, de maker van het stuk Arne Moden speelde Kyrklat (kerkmuziek). Gelijk de componist en de titel van het stuk! Even googlen en de bladmuziek dook in diverse variaties op. Moraal van dit verhaal ..... heb geduld op een dag is het lot u gunstig gezind!

Muziek die voor viool gecomponeerd is blijkt regelmatig ook fraai te klinken op een accordeon of trekharmonica. Dat geld bv voor de muziek van de Canadees Bruce Osborne. Op internet kwam ik hem op het spoor doordat zijn compositie de Reflection waltz op youtube gespeeld word op accordeon door Lorna Pollock. Een fraaie uitvoering, waar ik nog niet aan kan tippen.
Ik heb de componist benaderd en hij had geen enkel bezwaar tegen publicatie op mijn website.

 Al minstens een jaar lagen hier in huis diverse versies van Aloha 'oe. Over geen enkele was ik echt tevreden totdat ik deze versie op internet vond die ik voor de trekharmonica bewerkt heb.

Proc ten jetelícek trávu prevyšuje /Krásna pasacka

Deze twee Tsjechische liedjes hoorde ik op een internet filmpje van drie kwartier. Als je op deze link klikt met je muis kan je het horen bijna precies op het moment dat het begint. De speler speelt niet alleen op zijn heligonka, hij heeft ook een prachtige stem, en op de achtergrond hoor je het publiek zachtjes meezingen. Zo simpel, zo mooi! Via mijn netwerk vond ik de bladmuziek.

Ganz am ende einer Straße en Nach meiner Heimat

Ik sprak deze week iemand die veel reist en zo zijn verzameling muziek uit andere landen regelmatig uitbreid.
Ondertussen is er inmiddels zo'n uitgebreide bron op internet dat je je deur haast niet meer uit hoeft. Van die mogelijkheden maak ik graag gebruik. Zo vond ik deze prachtige twee Heimatlieder, waarvan een gezongen door twee oude mensen, zo breekbaar mooi, en een door een eenvoudig koortje. Mocht je ze willen beluisteren klik met je muis op de titels: Ganz am ende einer straße Nach meiner Heimat. De laatste titel is in Nederland ook wel bekend geworden als An der beke. Die twee oudjes zingen ook nog een ander lied kleine harmonika spieler

Bauernmadl   

Af en toe laat ik mijn blik eens ronddwalen op de Oostenrijkse site van Frans Fuchs. Een van de weinige sites met traditionele Oostenrijkse muziek. Twee stukken heb ik dit keer uitgewerkt. In het GC deel de Bohmerwald Landler en hier in het AD deel de Bauernmadl. Het zijn beide dansen die ook op youtube te vinden zijn als je de titels intoetst.

Miss Rowan Davies  

Op youtube kan je veel uitvoeringen vinden van repertoire van de Schotse accordeonspeler Phil Cunningham. Zoals dit nummer wat hij voor zijn dochter geschreven heeft. Zoals deze van Anna of deze op altviool van Monica

Danse de chez nous  

Een prachtig nummer van de onlangs overleden Canadese muzikant Philippe Bruneau. Op youtube is een filmpje te vinden waar op dit nummer gedanst word. Op mijn site staat nog meer muziek van Bruneau, in het AD deel staat een walsje wat ook zijn naam draagt.

Goteborgsk Mazurka, Tango Poquito en Mazurka 

Tussen het vinden van bladmuziek en het plaatsen op mijn site zit meestal wel enige tijd. Variërend van een maand tot een jaar. Niet altijd weet ik meer de herkomst van de bladmuziek. In dit geval betrof het bladmuziek in ABC formaat daar staat in de regel niet meer op dan noten.

Il ballo della lepre

Afgelopen maand november 2011 deed ik mee met de tune of the month van de trekzakpagina. Dit nummer stond daar centraal, op deze plek kan je nog veel meer uitvoeringen beluisteren en bekijken. Ik heb de cijfernotatie iets veranderd ten opzichte van het origineel wat ook op de trekzakpagina staat zodat ik hem makkelijker kon spelen

Pokarekare Ana en Ersther Vals

Pokarekare Ana is een afscheidsliedje van de Maori's uit Nieuw Zeeland. De Maori's konden prachtige afscheidsliederen maken, Now is the hour is er ook zo een. Op zoek naar iets anders vond ik deze parel, die Down Under heel bekend is, tik het maar eens in op Google.
   De Yiddische muziek en dan met name de mineurwalsen kunnen mij wel bekoren. Deze prachtige sentimentele wals is ook voorzien van een tekst die verhaald over de eerste dans die menigeen nog in zijn herinnering bewaard.

Morning Glory waltz

In Amerika is een groep, van oorsprong, Tsjechen actief die op chemnitzers speelt, grote vierkante kasten die veel weg hebben van bandoneons. Prachtige oude walsen en polka's spelen ze voornamelijk. Ik vond dit lied op Youtube en heb zelf de bladmuziek er van uitgewerkt. Als je het origineel eens wilt beluisteren klik je hier

Louis waltz en Wiegeliedje

De Louis waltz is een prachtige wals in de stijl van de Wals van Terschelling. Alleen komt deze niet uit Nederland, maar uit Canada. Een pittige wals om te spelen, maar de moeite meer dan waard om te leren. Ik trof hem aan op Youtube gespeeld door een groepje violisten en andere muzikanten uit Finland. Bijzonder aan deze versie is een tweede stem die er onderweg bij komt.

Wiegeliedje is een eenvoudig slaapliedje wat ik recent geschreven heb. Het tweede deel past qua spelen het best op een Clubmodel, vanwege zijn extra lage toetsen. Het nummer sluit ook aan bij mijn streven om ook eenvoudiger repertoire toe te voegen aan mijn website.

Schrittwalzer

De Schrittwalzer vond ik op een site met dansmelodieën in ABC formaat. Deze Landlerachtige dans sprong er voor mij uit. Je kan hem ook op youtube bekijken en dan zien hoe er bij gedanst word.

Es löscht das Meer die Sonne aus

Ik breng veel tijd door surfend achter de computer op zoek naar fraaie muziek. Vooralsnog kan ik daar geen genoeg van krijgen. Uiteraard kan je verschillen van mening over wat fraaie muziek is. Op youtube vond ik dit nummer, terwijl ik naar wat anders op zoek was. Ik werd er gelijk door gegrepen. Hier kan je het zien en horen. Als je de titel intypt in Google kan je heel wat koren zien die het nummer zingen.
Ik heb het stuk zonder bassen gespeeld op een AD trekharmonica die geen halve tonen heeft, maar extra lage noten. Hierdoor ontbreken de noten met een 1, maar kan de laatste noot van het stuk gecombineerd worden met een extra lage noot.

 

Xotis del Jaumet Xic en La Adelita

Op mijn zoektocht voor een leerling naar Catalaanse muziek belande ik op een Spaanse website, waar ik van alles aantrof wat me boeide. Onder andere deze twee nummers.  

Wals van Terschelling en 2i 15

Op youtube hoorde ik de wals van Terschelling voor het eerst. Helaas is deze uitvoering alweer verwijderd van het net. Via mijn netwerk vond ik de bladmuziek in Sneekerschrift. Die heb ik uitgewerkt en nu speel en deel ik deze fraaie wals.
   Het nummer 2i 15 kwam ik tegen op een Spaanse site. Ik kan de titel op geen enkele manier thuisbrengen. Maar ik vond het 6/8 ritme zo fraai dat ik die titel maar laat voor wat hij is.

Schottis fran Porjus, Phroinsias, Valse des bas de laine

 De Schottis fran Porjus speel ik al langere tijd, maar niet exact zoals de bladmuziek voorschrijft, om die reden is hij lange tijd niet op mijn site verschenen. Inmiddels denk ik daar wat genuanceerder over, dat wil zeggen ik speel altijd al een stuk zoals ik het mooi vind, maar op mijn site mag die ruimte er inmiddels ook zijn. Op het gevaar af dat spelers mij gaan mailen dat ik niet speel wat er staat. Phroinsias en Valse des bas de laine heb ik via Youtube ontdekt. Ik heb een aantal abonnementen waardoor ik getipt word op nieuwe filmpjes van deze mensen. Beide nummers hoorde ik zo voor het eerst. Dit zijn de linken Phroinsias Valse des bas de laine

Le Canal en Octobre

Le Canal en Octobre is een stuk wat lang in de bak te moeilijke stukken zat. Zo af en toe bekijk ik de stukken in deze bak om te onderzoeken of er ontwikkeling in mijn spel zit. Voor dit stuk kan ik zeggen dat dat gelukt is, dat blijft altijd een leuke ervaring, wanneer je merkt dat het nu wel lukt.  Le Canal en Octobre is een pittige Schottis die inmiddels door velen op youtube gezet is. Deze versie was degene waardoor ik ooit verleid werd om er aan te beginnen, overigens staat mijn versie hierbij nog steeds in de schaduw.

      Anna's walsje, Zie in gedachten het heuvelland en Bella Bianda

Anna's walsje is een compositie die ik heb genoemd naar een hele leuke assistente op mijn werk, Anna. Ze woont al jaren in Nederland, maar is oorspronkelijk afkomstig uit Polen, een licht lief accent verraad dat.

Op een zondagmiddag was het stil in huis, iedereen was weg. Dat zijn momenten waarop ik nog wel eens een poging waag om te componeren. Deze wals deed me denken aan het landschap van mijn jeugd, de Limburgse heuvels.

Bella bianda vond ik op een Italiaanse site op mijn zoektocht naar een ander nummer. Dat overkomt me wel eens vaker, dat ik op sites terecht kom waar ik niet naar op zoek was en onverwacht een leuk melodietje oppik.

Isle of Capri, Sonny's Mazurka en The Arran Boat.

Af en toe vind je een stuk wat je wel kent, omdat je het ooit in je jeugd gehoord hebt. Eiland van Capri is er zo een . Een heerlijke tango die je gewoon lekker op je trekharmonica kan spelen.

The Arran Boat is een stuk uit de tweede bundel eenvoudige walsjes voor de trekharmonica, die niet alleen mooi klinkt in CF, maar ook in AD uitvoering.

 Sonny's mazurka vind ik een prachtige mazurka die maar steeds in mijn repertoire bleef ook al kon ik hem nog niet foutloos spelen. Af en toe pakte ik hem weer eens in de hoop dat ik er dan soepel doorheen liep. En op een dag   (circa een a twee jaar later) speel je hem dan zoals hij bedoeld is en dan wordt het tijd om te bekijken of ik hem ook foutloos kan spelen terwijl het opgenomen wordt. Dat is deze week gelukt.

Sous les toits de la rue Tiquetonne en Belle Mere's waltz

Met beide nummers ben ik wel even bezig geweest voordat ik ze zo kon spelen dat ik er tevreden over was. Sous les toits speel ik inmiddels uit mijn hoofd, maar nog telkens in het tweede deel moet ik opletten om hem foutloos te blijven spelen.

Belle Mere's waltz is gewoon een hele mooie wals die ik, pak 'm beet, een half jaar geleden op youtube zag, gespeeld door een mooie jonge vrouw.  Ik heb een tijdje zitten schaven aan de bewerking van het stuk, maar zoals deze nu is ben ik tevreden.  

Valse d'amur

Op mijn zoektocht naar fraaie stukjes muziek trof ik dit walsje aan op een Franse site, samen met nog een ander mooi exemplaar, maar die is nog niet klaar. Het blijft iedere keer weer leuk, om ergens op het internet zulke fraaie stukjes te ontdekken en deze dan te bewerken voor de trekharmonica. Vele stukken sneuvelen onderweg, om allerlei redenen, maar er blijven er gelukkig genoeg over zoals deze. Recent kwam ik er achter dat dit nummer ook bekend is onder de naam Flatworld en dan blijkt het stuk gemaakt te zijn door een nog levende componist Andy Cutting en in vele variaties op internet te staan.

 Sbrando del Roero  en Mazurka

Ik ben bezig met een Italiaanse bundel, waarin ik veel tarantella's, fraaie walsjes, mazurka's en andere mooie Italiaanse melodieën bij elkaar heb verzameld. Een aantal daarvan heb ik reeds af, zoals Sbrando del Roero en een prachtige Mazurka uit Umbrië.

Donna, donna

Een prachtig nummer, dat vind ik al jaren, maar pas recent ontdekte ik een bladmuziekversie, die al jaren hier bleek rond te slingeren. Een voordeel als je eens opruimt. Ik heb hem bewerkt voor de trekharmonica in zowel CF als AD. De laatste heeft mijn voorkeur  

I capelli di Angiolina

Een leerling van me speelt op een Dino Baffetti in EA stemming, een prachtig instrument, maar zonder mineurbassen. Dat vind ze wel jammer wanneer ze in haar lesboek bv Valse triste wil spelen. Voor mij reden om te zoeken naar alternatieven. Dit prachtige Italiaanse walsje over de haren van Angiolina is er een van.  

Sally Sloane's mazurka en I'll remember you

Alweer enige jaren geleden kreeg ik van mijn lief een prachtig gedicht van KP Kavafis wat als strekking had, dat je een doel moet hebben om op reis te gaan, maar dat je je vooral niet moet haasten, maar genieten van wat je onderweg tegenkomt. Mijn doel was in dit geval eenvoudige walsjes, onderweg kwam ik o.a. deze Australische mazurka tegen en I'll remember you my love.

 Valse fra Pajala

Ooit zag ik Jan Anderss op Youtube de Pajala waltz spelen en zoals dat zo vaak gaat ben ik een tijdje op zoek geweest naar de bladmuziek. Uiteindelijk heb ik deze gevonden (en zoals dat vaak gaat terwijl ik naar wat heel anders op zoek was) en heb ik deze uitgewerkt voor de GC en AD.     

Isakas Karl Hindrikas Vals

 Er zijn veel muzikanten actief op internet en daar ben ik heel blij mee. Want net als ik zetten zij ook bladmuziek op hun website. Vaak ontdek ik ze per ongeluk , omdat ik op zoek ben naar een bepaald nummer. Zo vind ik onbedoeld mooie stukjes muziek, zoals ook dit walsje wat oorspronkelijk voor viool geschreven is.

Schottis

In mijn zoektocht naar schottis die geschikt waren om te spelen op een CF, (en daarmee voor leerlingen en later een bundel) zijn er ook veel nummers afgevallen, omdat ik ze niet mooi vond klinken op de CF (vaak te hoog). Maar dat betekent niet dat ze niet mooi klinken op een ander instrument. Deze schottis klinkt prachtig op een AD.  

Muneira

 6/8 is een maatsoort die in het vierde lesboek regelmatig voorkomt. Menig leerling geniet van het onder de knie krijgen van het ritme in de bassen en de loopjes er tussen. Wellicht komt er nog wel eens een bundel van, maar voorlopig pik ik zo af en toe een leuk exemplaar van internet om het te verspreiden onder enthousiastelingen en uiteraard de bezoekers van mijn site. De Muneira is een dans eigenlijk hoor ik hem nog sneller te spelen.  

Blyg fiol

Op het youtube kanaal van Hugo Stenberg trof ik een prachtige Noorse smartlap gespeeld door hemzelf en Renate op een Hohner Corso in GC

  Gärdebylaten

Ik was vergeten om dit nummer in deze rubriek te vermelden, maar dat heeft zo moeten zijn, want een van mijn mailvriendinnen, heeft ondertussen voor mij uitgezocht waar de naam van dit nummer vandaan komt. Zelf heb ik het nummer voor het eerst gehoord op Youtube, daar staat het in verschillende variaties, typ Gärdebylaten in en als vanzelf komen er verschillende versies te voorschijn. Maar dat is slechts het begin. Vervolgens ben ik een zoektocht naar de bladmuziek begonnen en heb het bewerkt (lees voorzien van cijfers) en ben gaan oefenen. Het heeft wel even geduurd voordat ik dit nummer kon spelen, maar het is me gelukt! Om terug te komen op mijn beginzinnen, rechtstreeks vanuit Zweden het antwoord waar de naam Gärdebylaten vandaan komt: "In the 19th century and before soldiers was hand picked in a system. Every village had to hold and feed their group "Rote" (Route , french?) of soldiers. Every year in May, when the seeds of grain where planted and before the harvesting, the soldiers had to walk a long way to the central training ground in the district and learn some new military tricks and orders. As they walked fully armed and in their shiny uniforms they sang walking songs to ease the march. When they were passing other villages they had to show from what village they where and in some kind of proudness they sang Their Village's Soldiers March. Finally at the arrival to the training ground they met Rotes from other villages it was very important to sing it out loud and clear. "We are the best, we are the champions" and so on, like a football theme or something.. Something to think of how to play it... This is the one from Gärdeby. There are more marching songs from a lot of other "Rotes".  

  Adieu Madras, Älgbrölet en de Isabella waltz

 Deze nieuwe nummers, althans voor mij zijn ze nieuw, komen van over de hele wereld vandaan. Adieu Madras vond ik op een Franse site. Het is een lekker lopend walsje. Ik heb het een beetje bewerkt, zodat het wat meer body krijgt.

In navolging van het prachtige nummer Torres schottis, kijk ik wat vaker bij bladmuziek ook naar de schottis. Zo vond ik op een zweedse site dit mooie nummer Älgbrölet. Het schijnt iets van schreeuw van de eland te zijn. Ik vind het een heerlijk studienummer, je kan er eens heerlijk mee uithalen.

Surfend over het heerlijk uitgebreide internet kwam ik op een Amerikaanse site waar bandoneon muziek stond. Maar dan niet het Piazolla repertoire wat zeer geschikt is voor concertzalen etc, maar de huis- tuin en keuken muziek. Aldoende raakte ik steeds meer verslingerd aan die chemnitzer bandoneons, met hun luchtproblemen (het zijn net van die oude mannen die nog zo hun best doen, prachtig) Ik vond nl ook filmpjes waarin de nummers werden uitgevoerd. Wellicht volgt er nog meer, maar om te beginnen de Isabella waltz. 

Zweeds walsje deel 1 en Amanda satt med en krans i haret

Het Zweeds walsje heet eigenlijk niet het Zweeds walsje, maar ik weet de titel niet. Ik heb het gevonden op youtube, daar werd het gespeeld op een mooie zaterdagmiddag tijdens een "spelmansträff" ergens in de buurt van Norrbuck in Zweden , trekzakspelers en violisten en een stevige bas op de achtergrond. Ik heb geprobeerd contact te zoeken met de plaatser van het filmpje, voor de bladmuziek, maar deze reageert niet op mijn mail. Gevolg is dat ik de muziek zelf uit moest werken. Het nummer bestaat uit twee delen, ik heb beide delen klaar, maar deel 2 beheers ik nog niet. Zodra dat het geval is zet ik het geheel op de site. Voor degene die het filmpje wel eens willen zien, dit is de link Saillant detail is dat een van de trekzakspeelsters maar liefst 96 jaar oud is.

Amanda satt med en krans i haret betekent vermoedelijk dat Amanda met een krans in het haar zit. Ik zie dat ook gelijk voor me zo'n klein blond Zweeds meisje wat met een mooie krans in haar haar zit, ter gelegenheid van een of ander feest en daar heel blij mee is. Gevonden op een Zweedse site met volksmuziek  

Valse de los Panos, Vieille Valse, Valse ā Philippe Bruneau.

 De afgelopen tijd heb ik links en rechts mooie walsjes verzameld voor de AD. In eerste instantie met het doel om deze in een bundel aan te bieden wanneer ik er voldoende heb. Echter dat zou wel eens een tijd kunnen duren mezelf kennende (een van de vele projecten waar ik mee bezig ben), los van de vraag of er uberhaupt vraag is naar zo'n bundel, tenslotte speelt het merendeel gewoon op de CF. Ik heb daarom besloten om vooralsnog geen bundel te maken, maar mijn tot nu toe gevonden nummers al op mijn site te zetten. Dit zijn de eerste drie, vermoedelijk volgen er nog wel meer. Ik heb deze nummers op het internet gevonden, op mijn zoektocht naar mooie walsjes. De Vieille valse trof ik op youtube de twee andere op bladmuziek sites al weet ik nu niet meer welke. Valse de los Panos is in het tweede deel door mij veranderd, omdat er noten in voorkwamen die niet op onze AD zitten. Aanvulling 1/11/08 : Valse ā Philippe Bruneau heet vermoedelijk origineel La valse D'hiver, ontdekte ik recent ergens op het net.  

In de oude amandelboomgaard

"Het grootste deel van de dag liep grootvader rond tussen zijn bomen, die volgens precieze berekeningen van de maand sjevat tot de maand nisan in bloei zouden staan, en tegen de avond zwalkte hij dan dronken van de bloesemgeur naar huis." Aldus Meir Shalev in een van zijn eerste boeken de "Russische roman". Wederom inspireerde een boek van Meir Shalev me tot een compositie.   

Waltz for M

De afgelopen weken ben ik weer aan een nieuw project begonnen, namelijk een bundel met walsjes maken. Met gevolg dat ik het hele net afstruin op zoek naar mooie walsjes die ik kan bewerken om te spelen op de trekharmonica. Dat is een tijdrovende, maar leuke klus. Als vanzelf leidt dat er toe dat ik dan soms denk: "kan ik dat nou ook?" wanneer ik weer wat walsjes van anderen voorbij heb zien komen. Zo is Waltz for M ontstaan. De titel verwijst naar mijn muze M.                         

Kefalonia en Elisabeth de Flines

Een van de Griekse eilanden in de Ionische zee (vlakbij Zakinthos en Ithaka) is Kefalonia. De sfeer, die er hangt op deze eilanden in de zomer heb ik geprobeerd weer te geven in dit nummer. Op het eiland Kefalonia speelt zich ook de prachtige roman van Louis de Bernieres af: Kaptain Correli's mandoline een heerlijk leesboek voor de zomermaanden. Op de MP3 die is gespeeld op mijn Dino Baffetti speel ik een paar maten (30/31 en 32) met dubbele noten terwijl er slechts enkele noten staan op de pdf file. Deze noten bevinden zich niet op de meeste AD's, als op de jouwe ze wel zitten mail me dan even dan krijg je de uitgebreide versie.

In mijn krant stond een groot artikel over een huis aan de Herengracht in Amsterdam. Al generaties lang wonen daar de nazaten van de familie de Flines. Over hen is recent een boek verschenen en bij de presentatie was o.a. aanwezig Elisabeth de Flines een van de nazaten van deze familie. Een portretfoto van haar stond bij het artikel. De verslaggever vond dat zij zo uit een schilderij uit de gouden eeuw was gestapt. Mij inspireerde het tot dit nummer.   

Kermiswals en Landler 2

Ik was in de stemming om een paar Landlers te componeren, nadat ik er heel wat had beluisterd op internet, compleet met videos en danspassen. Maar ja zoals dat gaat ik kan me wel van alles voornemen, maar vervolgens componeer ik iets wat veel meer lijkt op een Kermiswals. Maar als je vertrouwen hebt in je eigen mogelijkheden en vooral ook geduld rolt er een dag later haast onverwacht niet een maar twee Landlers uit. Er staat hier alleen Landler nr 2, omdat ik gevraagd ben om een compositie te leveren voor het Diatonisch Nieuwsblad ...trots trots... dat is dus Landler nr 1 geworden. Ergens in het najaar verschijnt hij in het DN. Landlers zijn oorspronkelijk Oostenrijkse volksdansen. Het is een klassieke dans in die zin dat het een dans is waarin de meisjes zich aan de jongens laten zien en omgekeerd de jongens zich tonen aan de meisjes.      

Wees asseblief lief vir my en Karina

 Ze stond gewoon in de krant, een actrice zoals bleek uit het stuk waar de foto bij hoorde. Die foto maakte indruk en ik kan niet goed uitleggen waarom. Een mooi portret van een jonge vrouw. Ze deed me denken aan het schilderij van het meisje met de parel van Vermeer. Ze keek op een bepaalde manier in de camera. Haar naam was Karina Smulders, ze zal zich waarschijnlijk nooit bewust zijn van het feit dat ze mij inspireerde tot deze compositie. Ook Gert Vlok Nel, Zuidafrikaans dichter, over wie ik een boeiend verhaal las in een tijdschrift zal zich vermoedelijk ook geen seconde bewust zijn van het feit dat zijn taalgebruik mij inspireerde tot een lied.

Station Francia en Nuria

Boeken inspireerden mij al eerder om in de goede stemming te komen om te componeren. Recentelijk heb ik "de schaduw van de wind" gelezen. Een prachtig verhaal wat zich afspeelt halverwege de vorige eeuw in Barcelona.  Nuria is de dochter van de eigenaar van de bibliotheek der vergeten boeken. Zij speelt ongewild een dramatische sleutelrol in het verhaal. Mijn compositie is gemaakt nadat zij reeds is overleden en middels een gevonden brief, zij aan de hoofdpersoon uitlegt waarom bepaalde zaken zijn gegaan zoals ze zijn gegaan. Die brief begint eenvoudig, maar langzaamaan zit je steeds meer op het puntje van je stoel. Zo zwelt ook de muziek aan in dit stuk. Het begint gewoon met eenvoudige lage noten waar een bepaald basritme onderligt. Maar gaande weg neemt het aantal dubbele noten toe tot een prachtige apotheose aan het slot.

Station Francia is een prachtig aan Paris Nord denkend station in Barcalona, waar op een dag zich een klassieke vertrekscčne afspeelt. Julian moet vluchten met Penelope.  Zijn vriend zet hem af en ze wachten gespannen op de komst van Penelope. Maar zij, zo wordt later in het verhaal duidelijk kan daar niet zijn, met gevolg dat Julian alleen vertrekt. Een dramatisch moment met grote gevolgen voor alle betrokkenen. Daar past slechts een prachtige mineurwals bij.  

Starend naar de zee

Mijn inspiratie komt uit allerlei bronnen. Voor dit nummer vond ik inspiratie in een Grieks lied. Het bracht me in de juiste stemming, want voor de rest is het ritme het enige wat overeenkomt. Recentelijk sprak ik iemand die me vroeg of ik ook nummers maakte met teksten. Dat heb ik inderdaad, maar deze hebben mijn site nog niet gehaald, omdat het veel werk is om ze uit te werken. Bij dit lied ontstond spontaan een begintekst voor het refrein: Starend naar de zee, denk ik aan die tijd. Van verre havens en losbandigheid. Starend naar de zee, denk ik aan die tijd, tis lang geleden, nee ik heb geen spijt.

The Perth waltz, Bourree "de Glind" en Wals voor Polle

Deze drie nummers zijn afkomstig uit het tweede rijnlands speelboek. De maker van dit boek Leo Hijdra heeft toestemming gegeven om enkele nummers uit dit boek te plaatsen. Ook Wim Poesen heeft mij toestemming gegeven om zijn inmiddels beroemde Wals voor Polle op mijn site te zetten. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord, maar even surfen op internet en je komt er achter dat vele folkgroepen dit nummer op hun repertoire hebben. Ik kreeg dit tweede rijnlands speelboek te leen van Hannah. Zij is de violiste met wie ik inmiddels regelmatig samenspeel.

Het is een heerlijk boek om mee te werken, omdat er een inspirerende CD bij zit waar alle nummers uitgebreid aan bod komen. Alleen bedenk bij aanschaf dat er geen cijfers onder de noten staan en veel muziek niet in CF geschreven is. De nummers die ik nu op mijn site zet staan ook in andere toonsoorten in dit boek, ik heb ze bewerkt zodat ze te spelen zijn op mijn AD en ook op die van jullie dus!

Van Gert Jan Kamphorst kreeg ik recent een mailtje en die vertelde mij dat Bourree "de Glind" niet zo heet, maar Bourree des Gars, een traditionele deun uit de Morvan. Ik had al zo'n vaag vermoeden. Volgens hem is hij aan deze naam gekomen omdat ze deze bourree regelmatig in "de Glind" speelden (een plek waar de stichting volksmuziek regelmatig bijeenkomsten organiseert) en de mensen niet de juiste naam wisten. Kortom ik heb de naam gewijzigd in de oorspronkelijke naam.

Van Gert Jan kreeg ik ook aanvullende informatie over de Perth Waltz. Ook een mooi verhaal hoe muziekstukjes hun eigen leven gaan leiden, want ook de Perth Waltz blijkt niet de Perth Waltz te heten, maar de "Sheguiandah Bay". Ook deze dankt zijn aan een heel practisch gegeven nl dat hij vermoedelijk veel in Perth op een festival werd gespeeld. Hierbij het originele verhaal zoals ik het van Gert Jan kreeg: From Tim Barker, Sydney (Australia): Just recently a friend of ours in Vancouver sent us a copy of "The Canadian Fiddler" which had on the back of the publication a copy of a tune by the late Don Pettigrew called "Sheguiandah Bay." My wife, the fiddler in the family, picked up the tune and said, "It's the 'Perth Waltz,'" a tune we have been playing in our fiddling group for many months as a "traditional Scottish tune." This tune came to us via another group, not sure whom, and was annotated with the comment, "Trad. Collected by Janet Giddon." Anybody out there interested in commenting or knowing which is correct? There is no doubt that it is the same tune, absolutely identical dots. From Don (no last name) from somewhere in Canada: Don Pettigrew used to attend a fiddle contest that is held every summer in Perth Ontario. No doubt this tune was frequently heard there and that may have something to do with someone naming it "Perth Waltz". I got to know Don when we both played with a group of fiddlers in Glengarry county. I can assure you first hand, the correct name is "Sheguiandah Bay" and, around here, it is generally followed with "Wilhemine's Rose, another of Don's fine waltzes. He wrote several others, all popular in the Ottawa Valley.

Tenia el pelo rubio en Opa vertel nog eens van vroeger.

Zij had blond haar (wat tenia el pelo rubio betekent) is een stuk wat ik speciaal voor haar geschreven heb. Zij weet er van en was gecharmeerd van het feit dat ik het aan haar opgedragen heb. Ze vond het erg mooi.

Opa vertel nog eens van vroeger lijkt wel wat op het voorgaande stuk, maar doordat het een ander basritme heeft en in F geschreven is krijgt het een andere sfeer, die in mijn ogen erg doet denken aan de verhalen van vroeger.

 In de schaduw van de oude citroenboom en de geur van kamperfoelie.

Al eerder inspireerden de boeken van Meir Shalev mij tot componeren (de vier maaltijden). Recent heb ik het boek Fontanel gelezen en nog dezelfde dag rolden beide nieuwe composities uit mijn AD trekharmonica. Het zijn verhalen waar je in verdwijnt. Ze roepen een sfeer op van een lome zomerdag waarin je naar elkaars verhalen zit te luisteren onder een oude citroenboom. De geur van kamperfoelie is een van die verhalen.

Tores schottisch en Finska valsen

Op youtube staat een filmpje van vier mannen die een lekker vrolijk deuntje spelen. Op mijn zoektocht naar de bladmuziek kwam ik op de site van spillefolk. Daar zag ik dat ze het nummer iets vereenvoudigd hebben, dat heb ik vrolijk overgenomen. Dit nummer heet Tores schottisch. De MP3 die ik er bij speel klopt niet helemaal met de bladmuziek, wat betreft de herhalingen.

Op de site van spillefolk vond ik minstens nog een mooi nummer en dat was Finska valsen, ik heb het voor zowel de AD als de GC uitgewerkt.

Vlaamse gaai

Ik was in de zomervakantie een weekje in de Achterhoek, prachtige omgeving. In een klein vakantiehuisje in Lochem midden in de bossen, heb ik dit stukje gecomponeerd, terwijl de Vlaamse gaaien zich tegoed deden aan het brood op het terras. 

Yellow roses

Het is alweer gauw een jaar geleden dat ik op TV naar een show zat te kijken van Brigitte Kaandorp. Op een bepaald moment pakte zij een accordeon en begon de eerste noten te spelen van een lied dat me meteen greep. Dat bleek Yellow Roses te zijn van Ry Cooder. Het staat op zijn CD Chicken skin music. Ik heb het destijds uitgewerkt, maar vond het niet mooi klinken op mijn CF. Het stuk belandde ergens in een kast en kwam er laatst uit, toen ik iets anders aan het zoeken was. Ik probeerde het op mijn GC en gelijk had ik weer datzelfde gevoel als de eerste keer dat ik het hoorde. Reden om het nu op mijn site te zetten. Ik heb gelijk een versie voor de AD gemaakt die ik eigenlijk nog mooier vind, omdat die wat meer zweeft.

Walsje in A en de Sjanswals

 Walsje in A is het eerste walsje dat ik op mijn AD gestemde trekharmonica componeerde. Het is heel erg, maar als ik die eerste klanken hoor val ik als een blok voor die klank. Ik hoef niet eens dubbele noten te spelen, dat komt later wel.

De Sjanswals is ook zo'n nummer. In oorsprong gemaakt voor de GC in de rubriek daar staat ook wat meer achtergrondinformatie over het nummer. Het bestaat ook slechts uit enkele noten en is daardoor ook niet moeilijk te spelen, maar het klinkt zo lekker op mijn AD. Het is ook een nummer dat doorloopt je kan het blijven spelen en is qua duwen en trekken ook redelijk in balans. Tja een niet verslaafde die dit leest zal wel denken ach ja smaken verschillen!

Terug naar de AD bladmuziek