s Achtergrond bij de GCF bladmuziek

adbalgheader

Achtergrond informatie over de composities op de GCF gestemde harmonica

Planxty Irwin

Dit oude Ierse nummer wat ook prachtig klinkt op een harp maakt sinds kort deel uit van de tweede bundel eenvoudige walsjes voor de trekharmonica. Deze bundel is nu ook uitgewerkt voor de GCF trekharmonica. Menigeen vind de nummers op dit deel te moeilijk, vandaar de vraag naar eenvoudiger repertoire.

 Aursundsvalsen nr 2.

Op de website van spillefolk.de, inmiddels toegevoegd aan de linken trof ik dit keer een mooi, maar pittig walsje, die ik heb uitgewerkt voor de GCF.  

Belle de jour, Slobrovägen en  Emån  

In Zweden las ik deze zomer het boek Grijze zielen van Phillipe Claudel. Het stond al jaren op mijn lijstje van te lezen boeken toen ik het recent op een rommelmarkt vond. Een prachtig mooi melancholisch boek over een drama wat zich in 1915 afspeelde in Frankrijk. Ik heb er een compositie over gemaakt, een beetje een verhalend lied over het drama wat Belle de Jour overkwam en wat voor velen grote gevolgen had.

Slobrovägen was de weg waaraan het huisje lag waar we een week verbleven in Zweden. Daar ontstond in de tuin dit soepel lopend polka achtige nummer.

 De Emån is het riviertje dat achter het huisje liep dat we in Zweden huurden. Eigenlijk ging het mij bij het componeren er vooral om eens een compositie in F te maken zonder de gedraaide toets. Het riviertje wat behoorlijk snel stroomde, maakte het me makkelijk om een titel te verzinnen. Ik keek er op uit terwijl ik zat te spelen.

Lilian Valsen Norsjöpolskan en Trekant nr 10

Lilian Valsen is een compositie die ik recent gemaakt heb, met mijn hoofd volledig in de Zweedse muziek. Een lekker soepel lopend walsje, met aan het eind een leuk triooltje.

Een Amerikaan uit Florida wees mij door zijn youtube filmpjes op een Zweedse website http://www.durspel.com/. Al eerder heb ik daar nummers van op mijn site gezet en ook zijn versie van Norsjöpolskan leidde er toe dat ik dat nummer ook uitgewerkt heb.

Een aantal leerlingen van mij zijn inmiddels zover dat ze ook 6/8 maat stukjes spelen. Op een Deense site vond ik een leuk nummer in deze maatsoort Trekant nr 10, wat betekent driehoek nr 10 en verwijst naar een bepaald soort dans.

An English Country Garden

Kees Vermeulen, die al eerder een stuk instuurde (de wachtwals) stuurde me recent een eigen bijdrage van een oud Engels liedje wat hij zowel op zijn drierijer als op zijn tweerijer speelt. Zijn notatie is iets anders en staat onder aan het stuk toegelicht. Wanneer je de twee- en drierijer stukjes vergelijkt, zie je dat hij om het stuk in beide versies goed te kunnen spelen, met de F en de Dm bas heeft gespeeld. Beide stukjes klinken erg goed.    

Gysingeminnen   Soptippen  Babsans Hambo

Herinnering aan Gysinge (een groot natuurgebied in Zweden) is het eerste walsje dat eenvoudig begint, maar aan het einde wel pittig wordt.

Soptippen is een stukje wat hier enige weken rond gezworven heeft, voordat ik het uitgewerkt had, vanaf dat moment is het nummer gelijk deel gaan uitmaken van mijn "uit het hoofd" repertoire. Een prachtig mooi mineurwalsje wat heel mooi rustig gespeeld moet worden.

Via Youtube kwam ik in contact met Arvid Petter, hij heeft daar allerlei filmpjes gezet met Zweedse volksmuziek zoals Babsans hambo. Hij bezorgde me de bladmuziek van dit nummer. Dit nummer is speciaal geschreven voor zijn vrouw Barbro door Gunnar Persson. Arvid schreef er zelf het volgende over: Babsan is my wife playing melodeon in Kulingarna and her real name is Barbro. This tune was dedicated to her many years ago by Gunnar Persson, an accordion- and melodeon player. He is one of the few accordion players in Sweden that try to keep the music by Carl Jularbo (a famous Swedish accordion player who has been gone for many years) living.   

Valse Vénézuélienne (La partida)

La Partida heeft hier denk ik een jaar in de kast gelegen in de bak "te moeilijke stukken". Totdat ik op een dag op Youtube zag dat Marc Peronne het op een drierijer speelde. Daarna mocht het uit de bak en ben ik het nog eens gaan proberen. Dat was circa twee maanden geleden. Sinds die tijd probeer ik in etappes dit prachtige stuk onder de knie te krijgen. Ik denk een week geleden dat ik merkte dat het stuk goed doorliep en ik het helemaal uit mijn hoofd kende. Kortom tijd om er een mp3 van te maken en op mijn site te zetten.    

Lådöminnen Hjukströms polkett Vals från Gammelgården

 Ik zit helemaal in de Zweeds nummers. Naast mooie mineurwalsen lijkt dat toch wel de muziek te worden waar ik me bij thuis voel. Een Polkett en twee walsjes, die nogal op elkaar lijken, Lådöminnen is het eenvoudigste walsje (minnen betekent herinneren in het Zweeds en  Lådö is een eilandje in een van de vele meren die Zweden kent, oftewel herinnering aan Lådö). 

Gammelgården betekent trouwens oude boerderij, heb ik me laten vertellen. Hjukströms polkett is gewoon een heerlijk vrolijk nummer om te spelen, het duurt overigens wel even voordat je het tempo goed te pakken hebt.

 Hjukströms polkett is genoemd naar de maker van het stuk Frans Hjukström    

Vid Laiksjön en Vallkärra mazurka

Beide nummers bevestigen mijn steeds groter wordende voorkeur voor het Skandinavisch (vaak Zweedse) repertoire. Je kan mij op het moment geen groter plezier doen, dan een avondje surfen langs allerlei Zweedse sites waar muziek op staat. Vid Laiksjön vond ik bv op youtube: Prachtig gespeeld op een paar Hohner Corso's. En begeleid door de harmonica van Arvid Petter.

Vallkärra Mazurka vond ik ergens diep verborgen in een Zweedse uithoek op internet.

Mis Kerzu

Hoewel ik mij erg thuisvoel bij het Zweedse repertoire op het moment, sta ik ook wel open voor een mooi Frans mineurwalsje (oude liefde roest niet). Met toestemming van de maakster Florence Pinvidic mocht ik het op mijn site plaatsen.  

Metsäkukkia en Svensk Anna's vals

Op youtube trof ik op een dag het prachtige nummer Skojsblommor vals.  Hij word daar heel snel gespeeld, erg knap, dat kan ik niet, maar dat hoeft ook niet perse. Kijk maar eens rond op youtube en dan hoor je verschillende versies van dit nummer. Toen ik op zoek ging naar de bladmuziek kwam ik er achter dat dit nummer onder meer namen bekend is, waarvan de bekendste Metsäkukkia is.

Op mijn zoektocht naar de bladmuziek vond ik ook het kleine eenvoudige juweeltje Svensk Anna's vals. Dat laatste nummer had ik zo onder de knie, maar met de Skojsblommor wals ben ik wel effe bezig geweest, voordat ik die kon spelen.   

The Slovanian picnic waltz

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat the Slovanian picnic waltz op youtube hoorde en ik op zoek ging naar de bladmuziek. Degene die het nummer op youtube geplaatst had, bleek zo aardig om me een heel pakket vanuit Amerika kostenloos op te sturen, met allerlei bladmuziek voor de steier. Ja ze bestaan nog, aardige mensen en ik moet zeggen ik kom ze zeer regelmatig tegen, gelukkig. Ik heb dit nummer vaak gespeeld op mijn steier en toen ik laatst alle stukken zat uit te zoeken, dacht ik, ik kan het stuk wel eens op mijn GCF gaan proberen. Het resultaat is nu te zien. Het filmpje waar ik ooit helemaal weg van was, mede door de prachtige zangstem van Kay staat nog steeds op youtube: Slovanian picnic waltz 

Skeltons Mazurka en Hab'mitleid

Een van de voordelen van een drierijer is dat je in meerdere toonsoorten kan spelen in een stuk. Zo trof ik Skeltons mazurka ergens op het internet en dacht laat ik dat maar eens proberen. Toen ik het stuk klaar had, kwam ik er achter dat je het ook op een CF kunt spelen, maar toen zat het al in mijn vingers voor de GCF. Ik vind het een heerlijk stuk om te spelen, zodra ik aan het einde ben, ga ik als vanzelf weer van voren af aan beginnen.

Ooit heb ik, toen ik nog regelmatig accordeon speelde, van een collega een boek gekregen met Russische melodieën. Hab'mitleid was een van mijn favorieten. Ik heb lang geaarzeld of ik het zou bewerken voor de trekharmonica, omdat er twee halve noten inzitten. Maar het is zo'n mooi deuntje, dat ik dacht laat de speler zelf maar beslissen of hij/zij het de moeite waard vind om te leren. Ik speel het graag.   

Vanavond ga ik weer naar zee

Het refrein kwam als vanzelf uit mijn vingers toen ik op een dag zo maar wat zat te spelen. pas een paar weken later heb ik er de eerste 15 maten bij geschreven. Ik ben nog even bezig geweest om er een tekst bij te maken, maar dat lukte me niet. De titel is er nog van over.

In de oude amandelboomgaard; Wees asseblief lief vir my; Tenia el pelo rubio (zij had blond haar), De geur van kamperfoelie; Karina; Opa vertel nog eens van vroeger

De afgelopen weken ben ik bezig geweest om mijzelf de drierijer eigen te maken. En daarvoor heb ik een aantal nummers omgeschreven. Soms omdat er geen gedraaide vijfde op mijn GCF zit, maar vaker omdat ik gebruik heb gemaakt van de extra mogelijkheden van de drie rijer. Het betreft vnl de wat rustiger nummers zodat ik op mijn gemak mijzelf de nieuwe grepen eigen kan maken. Alle nummers staan reeds elders op mijn site en daar staan ook de verhalen die er bij horen.

Bij het vallen van de avond

Bij het vallen van de avond is een nieuwe compositie, die zoals de titel al aangeeft ontstaan is toen het hier in huis begon te schemeren. Ik heb dat vaak niet eens in de gaten als ik zit te spelen en muziek zit te bewerken of te componeren, totdat ik het niet meer kan lezen. Dit keer heb ik de lamp maar aangedaan zodat ik deze compositie kon uitschrijven.  

Zweeds walsje

Al eerder heb ik een deel van het Zweeds walsje in het AD en GC deel  geplaatst. Het tweede deel ontbrak vanwege het feit dat ik in dat deel last had van de gedraaide vijfde toets. Ik moest telkens om de vijfde toets heen. Nu ik echter een GCF zonder gedraaide toets bespeel is het een heerlijk stuk om te spelen. Ik heb het stuk gevonden op Youtube, geprobeerd de bladmuziek te achterhalen, zonder succes. Toen heb ik het geheel zelf uitgewerkt en het Zweeds walsje genoemd.

Rosa's Mazurka

Momenteel speel ik veel mazurka's, reden om me ook eens te wagen aan een compositie. Het is mijn eerste compositie op de GCF, maar hij is ook te spelen op een GC, zelfs met een gedraaide vijfde, simpelweg omdat deze er niet in voorkomt. De mazurka is genoemd naar mijn dochter Rosa die hem het eerst hoorde toen hij klaar was en spontaan zei hoe mooi ze hem vond. Ja, zij weet de componist te paaien, dat heb ik beloond door deze compositie naar haar te vernoemen.  

Terug naar de GCF bladmuziek