Martinali

Volksliederen uit Slowakije

Een paar jaar geleden ontdekte ik filmpjes die afkomstig bleken te zijn uit Slowakije.  Ik had het gevoel alsof ik terugstapte in de tijd: zaaltjes vol enthousiaste mensen en een podium waarop steeds wisselende muzikanten speelden en vooral ook zongen. De muzikanten begeleidden zichzelf allemaal op een Heligonka: een twee- of drierijer, met prachtige heliconbassen.

Het merendeel van deze spelers bleek liederen te zingen die iedereen in de zaal leek te kennen, want vaak al na enige maten haakte de zaal in en zong mee. (tik maar eens heligonka in bij youtube)

Met een beetje zoeken op internet ontdekte ik een website waar veel bladmuziek van deze volksliedjes uit Tsechië en Slowakije is terug te vinden: www.pesnicky.orava.sk.  Veel muziek die ik op deze site vond, heb ik met toestemming van de beheerder van deze site bewerkt voor de trekharmonica.

Langzaamaan ontstond zo het idee om deze bladmuziek te bundelen en daarmee deze muziek toegankelijk te maken voor trekharmonica spelers.

 

Hieronder de complete bundel als pdf, maar ook de bladmuziek los met mp3 bestanden. Deze en andere bundels worden gratis aangeboden dankzij de bijdrages van spelers/donateurs

De bundel is een persoonlijke selectie van de vele fraaie volksliederen uit deze regio. Alle stukken zijn in driekwartsmaat en voorzien van cijfernotatie voor een CF gestemde trekharmonica met een gedraaide vijfde toets op de binnenrij.

 Complete pdf bundel Volksliederen uit Slowakije  
      
 Inhoudsopgave   
 1 Ci tebe Anicko mp3
 2 Prstienocek zlatý mp3
 3 Andulko šafárová mp3
 4 Strieborný potôcik dolinami hucí mp3
 5 Kvitne drobná d'atelinka mp3
 6 Do lesícka na cekanou mp3
 7 Išlo dievca horou mp3
 8 Když jsem šel od vás mp3
 9 Zahraj, cigán, smutnú piesen mp3
 10 Chodila Anicka mp3
 11 Ked nás na tú vojnu brali mp3
 12 Svit' mesjacku mp3
 13 Zvecera na veži mp3
 14 Cervená ružicka kvete z jara mp3
 15 Ej, zalet biela holubienka mp3
 16 Koupim ja si kone vraný mp3
 17 Byla noc krásna, májová  mp3
 18 Pod tou našou starou lipou   video mp3
 19 Dedinka v údolí mp3
 20 V hlbokej doline mp3

 Terug naar het menu met het bundel overzicht

Je eigen bundels maken, hoe doe je dat?

Ik wil wel donateur worden