Terugblik over 2012

Het is inmiddels een traditie om aan het einde van het jaar eens even terug te blikken.

Dit jaar vond voor het eerst Podium en Pasta plaats. Een idee wat gestalte kreeg doordat ik merkte dat veel leerlingen hun instrument zelden buiten hun eigen huiskamer bespeelden, maar dat wel zouden willen. In mijn huiskamer kaartte ik dat eens aan tijdens de koffie bij mijn vriendin en onze dochter Roos. Al brainstormend kwamen we op dit idee: Aan het einde van het seizoen in een informele sfeer zou er gegeten worden en gespeeld. Vanaf het moment dat ik het introduceerde bij mijn leerlingen en op mijn website liep het storm. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel blij word van al die enthousiaste reacties vooraf, maar ook daarna.

Het gevolg is namelijk dat ik wederom met de dames rond de tafel ben gaan zitten voor een vervolg midden in het seizoen, dat word Taart en Trekharmonica in januari 2013. Hier is zelfs al een wachtlijst voor, want de ruimte is niet zo groot waar we dit organiseren. 

Dit jaar heb ik ook een cursus gegeven om te leren werken met het gratis muzieknotatieprogramma Musescore. Steeds vaker kreeg ik verzoeken om bladmuziek te voorzien van cijfers en onder het motto van een Chinees spreekwoord (geef een man niet elke dag een vis, maar geef hem een hengel dan kan hij zelf vissen) kwam ik op het idee. Inmiddels staat de complete cursus op mijn website en kan de ge´nteresseerde speler zelf aan de slag. Wellicht komt er op een dag nog eens iemand bovendrijven die net als ik een eigen website begint.

 Dit jaar ben ik gestart met een samenspeelgroepje, een soort huiskamersessie maar dan met een vaste groep om de zes weken samenspelen. Deze groep heeft al besloten dat ze verder gaan en in hun kielzog begint volgend jaar ook een groep gevorderde spelers. Daar is nog plaats voor 1 a 2 spelers dus als je interesse hebt laat me dat weten.

Op de vraag wat gevorderde spelers dan spelen kan ik verwijzen naar de samenspeelbundel deel 2 die ik in het najaar heb uitgegeven. Hier in staan een twintigtal nummers in twee partijen uitgewerkt, waarvan een groot deel behoorlijk pittig is.
In de huiskamersessies in het najaar ontdekte ook menigeen dat je soms behoorlijk moest studeren op de stukken voordat ze hier aan tafel aanschoven. Niettemin blijven de huiskamersessies een leuke informele setting om kennis en ervaringen uit te wisselen met andere spelers. Of zoals ik iemand hoorde zeggen, je wil ook wel eens toetsen waar je staat qua niveau. Zo heeft ieder zijn redenen om collega-spelers te ontmoeten.

 Zelf was ik dit jaar wederom in Enkhuizen op het trekzakfestival, daar kon ik mijn vaardigheden toetsen met anderen. Aan de ene kant speelde ik zonder nadenken een aantal smartlappen voor een groep enthousiastelingen, maar tegelijkertijd ervoer ik ook dat ik elders in de stad lang niet altijd kon meekomen met spelers die zo hup uit hun hoofd allerlei repertoire speelden. Ik wil dan toch net zo makkelijk meespelen ook al is het repertoire nieuw. Het gaat me inmiddels beter af. Ooit waren er tijden dat ik slechts stond te kijken, maar ik ben nog niet tevreden. 

Van een van die smartlappen optredens in Enkhuizen is een filmpje gemaakt:

En zo ontwikkelt een mens zich verder, uitdagingen liggen er nog volop. Mijn ontwikkelingen zijn deels te volgen via de nummers die ik op mijn website plaats. En deels zijn deze ook niet te volgen op mijn site, maar dan zien mijn leerlingen mij wel eens worstelen met stukken. Zij willen ook wel eens zien dat ik niet alles zo maar speel, maar dat ik wel plezier heb ik het oefenen op een mooi stuk.

Ondertussen zijn de bezoekersaantallen op mijn site wederom gestegen: was ik vorig jaar nog trots op 140 bezoekers per dag, nu mag ik me dagelijks verheugen op 160 spelers. Ook het aantal Youtube abonnees is dit jaar boven de 160 uitgekomen.

Ook de stroom mails met vragen, bestellingen complimenten en wat al niet meer blijft hoog. Menigeen vind dat ik er geld voor moet gaan vragen, maar ik ben een simpel en sober levend mens: een mooie enthousiaste mail kan mijn hele dag positief inkleuren!

  Ik wens iedereen fijne feestdagen en een muzikaal 2013!