Terugblik over 2014

Geluk  vermenigvuldigen je door te delen. Een tegeltjes wijsheid die ik hier op het toilet heb hangen. Ik word heel enthousiast als ik kan delen en gelukkig gebeurt dit ook steeds meer tussen mensen en niet alleen op deze website.

Veel gedeeld. 

Dit jaar mocht ik de bladmuziek delen die Wim van de Kolk uitwerkt en zoals jullie gemerkt hebben is hij erg productief. Dit jaar heeft hij meer dan honderd! stukken toegevoegd, in drie stemmingen en in zeer diverse genres. En … er ligt nog veel meer in het verschiet.

Frans van de Brink mailde mij in het voorjaar dat hij toetsenliggingsschema’s had uitgewerkt en of ik interesse had om die te plaatsen. Nou dat had ik wel want zulke mooie schema’s wil ik graag delen.

 

Van twee spelers uit Duitsland kreeg ik een fraai boek met bladmuziek, plus een enorme bundel pdf bestanden met Duitse liederen om te delen met anderen. Een aantal is inmiddels geplaatst op de website en een select deel is in een nieuwe bundel terecht gekomen: Volksliederen uit Duitsland.

Uiteraard heb ik ook zelf allerlei bladmuziek bewerkt en gedeeld. Op verzoek heb ik alle nummers uit het CF deel bewerkt zodat ze ook voor het Clubmodel makkelijker te spelen zijn.

Nieuw dit jaar zijn de tips in de nieuwsrubriek. Deze variŽren van documentaires op internet over volksmuziek; mooie nummers;  tips over bladmuziek bewerken op de computer; tot informatie over hoe ons instrument gemaakt wordt. Ze blijken in goede aarde te vallen dus daar ga ik mee door.

Activiteiten in 2014

In het voor- en najaar heb ik twee trekharmonicadagen georganiseerd, die vrij snel vol waren. Beide dagen begonnen met een open podium vooral bedoeld om podiumervaring op te doen voor beginnende spelers, maar ook meer geroutineerde spelers zijn welkom. In de middag was er 23 maart een fraaie workshop van Theodora, waarbij het spelen en zingen centraal stond. Op 23 november hebben we ’s middags lekker samen gespeeld. Het repertoire was uitgekozen door de deelnemende spelers.

Bijgaand het fraaie filmpje gemaakt door de man van Theodora op 23 maart.

In de zomer heb ik een zomerworkshop georganiseerd, voor spelers die binnen de landsgrenzen bleven en graag muziek wilden samenspelen van buiten de landsgrenzen. In mijn huiskamer kwamen tweewekelijks  vijf spelers bij elkaar die diverse landen bezochten, zoals ItaliŽ, Frankrijk en Duitsland.

In de zomer heb ik ook deel genomen aan het trekzakfestival in Enkhuizen, waar ik onder andere samen met Age Vaya con Dios heb gespeeld:

Meer filmpjes over dit festival vind je hier

De verschillende huiskamersessies zijn in het najaar omgevormd tot twee samenspeelgroepjes. De meeste spelers wilden graag in die vorm verder. Ondertussen draaien er op de vrijdagochtenden nu vier samenspeelgroepjes. Voorlopig is er even geen ruimte voor extra huiskamersessies.

Als je dit allemaal leest krijg je bijna de indruk dat alles in goud verandert wat ik hier bedenk, maar dat is niet zo. Want ook regelmatig vallen hier prachtige ideeŽn gewoon “in het zand” neer, zoals we dat hier in huis zeggen:

Een cursus trekharmonicadocent worden, blijkt toch niet voldoende spelers te trekken, terwijl er maar drie nodig zijn om te starten. In het nieuwe jaar doe ik nog een poging, want het lijkt me heel leuk en lukt het dan niet dan houdt het op.

Ik las laatst ergens dat een kenmerk van creatieve mensen is dat ze ook regelmatig mis schieten, maar daar verder niet wakker van liggen. Ze gaan gewoon verder met hun andere ideeŽn. Daar herken ik me wel in: als het ene idee niet lukt heb je weer tijd voor het andere.

Zo heb ik dit jaar ook een website gebouwd voor de beginnende knopaccordeon speler, wat ik zelf ook ben. Eťn van die zijpaden die ik bewandel. Ik ben ťťn van de weinige die dit instrument nog wil leren bespelen. Voor mij is het een heerlijke ontspanning: lekker puzzelen hoe dit instrument in elkaar steekt en heel langzaam vertrouwd worden met de grepen en de klanken die tevoorschijn komen. Inmiddels speel ik een paar deuntjes uit mijn hoofd.

Donatie 

Niet onbelangrijk is verder een actie die ik in het voorjaar ben gestart. Geleidelijk aan begon de verhouding tussen de tijdsinvestering in de website (en alles wat daar onzichtbaar achter schuil gaat) en andere activiteiten uit de hand te lopen. Niks mis mee, maar het maakte wel dat ik een keuze moest gaan maken. Datgene wat ik leuk vind, moet iets meer geld gaan opleveren om de verhouding weer recht te zetten. Zo ontstond het donatie idee waarover je hier meer kan lezen.

Een grote groep trekharmonicaspelers stond meteen op om een donatie te doen toen ze mijn bericht lazen. Er gebeurde wat ik had gehoopt en nog meer: vaak gingen hun reacties vergezeld van een hartverwarmend mailtje.

Statistieken 

Tot slot de statistieken, daar eindig ik elk jaar mee. Het zal vast een keer op houden, maar ook dit jaar is het aantal bezoekers weer groter geworden.
- De bezoekersaantallen op mijn website zijn licht gegroeid van, van 150 (2012) naar 250 (2013) en nu 270 bezoekers per dag.
- De nieuwsbrief ging in 2013 naar 280 spelers en nu naar 326 spelers. Mocht je lid willen worden van de nieuwsbrief dat kan hier.
- Mijn youtubekanaal groeide forser van 160 (2012) naar 300 (2013) en nu 408. Mogelijk als gevolg van de cursus knopaccordeon leren spelen.

chimp nieuwsbrief

Nieuws over 2015 

Thea Overmars heeft gevraagd of ik interesse heb in de door haar bewerkte oud-Hollandse liedjes. Leuk! De verwachting is dat deze ergens in het voorjaar op de site verschijnen.

Ondertussen is Wim van de Kolk ook met allerlei nieuwe initiatieven bezig, die vermoedelijk leiden tot een nieuwe rubriek (diversen) .

Zelf ben ik, op verzoek van allerlei mensen, bezig  aan een nieuwe cursus: Spelen met dubbele noten. Veel spelers willen dit graag maar lopen regelmatig vast in de keuze van welke vinger op welke knop. Het wordt dus een videocursus. Ik hoop in januari alle filmpjes op te nemen.  

Age en Carola hebben hun eerste filmpje ingespeeld. Zij spelen al vele jaren samen en dat is te horen aan hun samenspel. Zojuist heb ik hun eerste filmpje op de site gezet. De bedoeling is dat er nog veel meer zullen volgen.

Rest mij jullie allen te bedanken voor de support die ik met grote regelmaat mag ontvangen in allerlei vormen, het bevestigt wederom dat delen loont. De ontvanger wil dat ook graag delen, en dat is mooi voor beiden!  

Ik wens iedereen een gezond en muzikaal 2015!