Terugblik over 2017

Wat is er dit jaar gebeurd in mijn trekharmonicaleven en dan met name op de website.

Bladmuziek repertoire fors uitgebreid. 

Dit jaar is het bladmuziek repertoire fors uitgebreid, dankzij vooral andere spelers:

Bladmuziek van vrijwel alle bundels online

Om te beginnen heb ik besloten om, eendachtig mijn aanpak die je door alles heen kan lezen op mijn website, om zo veel mogelijk materiaal te delen, alle bundels gratis online te zetten. Heel recent heb ik de laatste, een van de grootste de samenspeelbundel deel 2 online gezet.

De betaalde bundels waren jarenlang een manier om de kosten die schuil gaan achter de website te betalen. Dankzij donateurs die jaarlijks een bedrag naar keuze doneren, zijn deze kosten gedekt en kan er weer een mooie stap gezet worden in het toegankelijk maken van dit repertoire voor de hele trekharmonica gemeenschap.

Bladmuziek van de trekzakpagina nu hier te vinden

Halverwege maart werd ik benaderd door Paul van Muijen die zijn website gereorganiseerd heeft, wat tot gevolg had dat er geen plaats meer was voor de bladmuziek die daar al jaren stond. Hij benaderde mij of ik hier een plekje voor wilde maken en uiteraard heb ik dat gedaan.  Klik hier om te kijken

Dit is een van de vele projecten die er dit jaar zijn gestart en ik ben inmiddels bij de letter H beland, kortom de komende maanden komt er nog wel het een en ander bij.

Bladmuziek van Törf speelt Beukema online

Een ander groot project wat in april startte kwam van Date van de Pol, hij heeft veel oude muziek bewerkt waaronder de bladmuziekboeken van oud schoolonderwijzer Beukema. Hij benaderde mij met het voorstel om de bladmuziek met cijfernotatie van het boek Törf speelt Beukema te plaatsen op de site.

Dat project is inmiddels klaar (je kan het via deze link bekijken) en een volgend project komt komend jaar op de site want Date heeft Ald Sulver, dansen uit het muziekboek van Andries Kiers ook bewerkt. Al het materiaal is al binnen nu nog tijd vinden om het in etappes op de site te zetten.

Bladmuziek divers ....

Niet allen twee nieuwe spelers vinden het een goed idee om hun bladmuziek te delen via mijn site ook Wim van de Kolk die dat al jaren doet om dezelfde reden, heeft zijn Shanty repertoire nu vrijwel compleet online staan.

En zelf heb ik dit jaar uiteraard ook niet stil gezeten, met name het CF repertoire is uitgebreid met diverse stukken evenals het samenspeel repertoire.

 

Zelf bladmuziek maken in Musescore. 

Er is een oud Chinees spreekwoord met de volgende strekking: geef een man een vis en hij heeft een dag eten, geef hem een hengel, dan heeft hij elke dag vis. Met die gedachte heb ik een paar jaar geleden een eerste basiscursus bladmuziek bewerken online gezet, om spelers "te leren vissen".

Vorig jaar heb ik deze cursus compleet vernieuwd, omdat ik zelf inmiddels dagelijks met de vernieuwde versie van programma Musescore werk en er (nog steeds) erg enthousiast over ben.

Musescore is niet alleen een heel toegankelijk programma, maar het past helemaal in mijn "delen filosofie", het is gratis en je mag een donatie doen als je dat wil.

De basiscursus die ik vorig jaar plaatste is nu uitgebreid met nieuwe filmpjes. Zowel over de cursus en over de nieuwe filmpjes krijg ik veel positieve reacties en ik heb al geregeld bewerkte bladmuziek voorbij zien komen.

Nog even en daar zit wellicht een nieuwe bladmuziek bewerker voor de trekharmonica bij???

Via deze link kan je de filmpjes bekijken en aan de slag

  

Nieuwe video cursussen online.  

Eind vorig jaar ben ik begonnen met de online video cursus "uit je hoofd leren spelen". Deze cursus was een afgeleide van de cursus die ik daarvoor aan twee groepen gewoon aan de huiskamer tafel had gegeven: ik leerde een vijftal spelers een nieuwe melodie gelijk uit het hoofd te spelen en na afloop kregen ze een video bij de mail waarmee ze konden oefenen. Zes weken later mochten ze het resultaat laten horen en een nieuwe melodie in studeren

Het afgelopen jaar is elke maand een video online gezet uit deze cursus en dat was onverwacht een populaire hit.

 Online Video cursus moeilijke stukken leren spelen

Eind van dit jaar ben ik begonnen om een nieuwe videocursus online te zetten: moeilijke stukken leren spelen.

Ook deze online cursus is een afgeleide van een cursus die ik hier aan de huiskamertafel heb gegeven eveneens aan twee groepen. We hebben per keer een moeilijk stuk helemaal geanalyseerd op wat is moeilijk en wat juist niet en hoe zou je het makkelijker kunnen spelen.

Maar nu kregen de spelers de bladmuziek uiteraard mee naar huis en een filmpje per email waarin ik het stuk langzaam voor speel ter ondersteuning.

Deze cursus gaat het komend jaar verder: bij het begin van elke maand plaats ik de bladmuziek en het filmpje wat daarbij hoort.

 Online Video cursus accordeon leren spelen

Ik ben een muzikant die vind dat muziekinstrumenten toegankelijk moeten zijn voor ieder mens, omdat muziek maken een enorme verrijking is van het leven. Dat is tenminste mijn ervaring en die deel ik graag. 

Voor sommige is het vloeken in de kerk, maar ik ben niet vies van andere balginstrumenten. Dus als ik manieren vind om mensen te verleiden om andere balg instrumenten te gaan spelen, die ik zelf ook beheers zal ik dat niet nalaten.

Zo heb ik deze zomer een cursus online gezet om klavieraccordeon te leren spelen. al eerder heb ik een cursus online gezet om knopaccordeon te leren spelen

En verder .........  

Bovenstaand zijn de grote lijn van projecten die in etappes op de site gekomen zijn en deels ook nog doorlopen volgend jaar, dit jaar zijn er uiteraard nog veel meer zaken voorbij gekomen op de website en in mijn trekharmonica leven daarbuiten:

 Trekharmonicadagen in voor- en najaar

Dit jaar zijn er wederom twee trekharmonica dagen geweest in het voor- en in het najaar. Beide dagen zijn binnen een week helemaal vol geboekt waar van er altijd weer een kleine 30% nieuwe mensen bij zijn die eens komen kijken en met veel inspiratie en goede zin vertrekt na zo'n dag.

Dit jaar stond het samen spelen en samen zingen centraal en dat is inmiddels zo populair dat het vermoedelijk komend jaar wel weer doorgaat.

Door op een van onderstaande afbeeldingen te klikken kom je links in het verslag compleet met video's van maart en via het rechterplaatje kom je in het verslag van november terecht.

 

 

 

 Vragen en nog eens vragen beantwoord in het blog 

- Waarom doet mijn midi het niet?

- Kan ik mp3 bestanden vertragen?

- Kan ik een youtube filmpje vertragen zodat ik mee kan spelen?

Het zijn een paar van de vragen die ik dit jaar gewoon per mail kreeg en die ik sinds vorig jaar breder maak zodat ook anderen het antwoord kunnen lezen op mijn blog.  Via deze link kan je de vragen en antwoorden bekijken op mijn blog Heb je vragen, geen garantie dat ik het antwoord weet, maar geneer je niet.

 TEEU, Enkhuizen en THC Oostergoo 

Ik loop niet zo hard op festivals af als menig trekharmonicaspeler, ik vermaak mij prima aan mijn huiskamertafel met deze en gene, maar als ik gevraagd word laat ik me volgens mijn familie erg gemakkelijk verleiden. En zo toog ik dit jaar wederom naar TEEU om les te geven aan beginnende trekharmonica spelers, erg leuk voor de deelnemers en ook voor mij.

Een verslag kan je via deze link lezen, compleet met een klein filmpje

Over Enkhuizen kan ik kort zijn, daar ben ik dit jaar niet geweest, ik was ziek. Komt zelden voor gelukkig, maar ik vermoed dat ik de avond er voor iets fouts gegeten heb. Hoop volgend jaar weer van de partij te zijn.

Trekharmonica club Oostergoo is nieuw in deze lijst. Ik ga inmiddels samen met mijn lief voor het tweede jaar naar hun voorjaarsconcert in hotel Oostergoo in Grou. We maken er een weekendje Friesland van. Een goed begin van het voorjaar. Ook dit jaar was het weer een inspirerende avond, dat vertaalde zich onder andere in muziek die dan na enige tijd op mijn website verschijnt zoals de Bluemont waltz

 

Komt er nog iets leuks aan volgend jaar?

Voor een deel is het antwoord op deze vraag al bekend, maar voor het grootste deel niet. Wat er vermoedelijk zal gaan komen is:

 Een workshop in Oss

Ardy Proot heeft mij benaderd of ik in het voorjaar eens bij haar in de buurt een soort trekharmonicadag ochtend of middag wil doen. Zij tekent voor de organisatie verder. Dat heb ik reeds toegezegd, dus volg mijn site en ergens in januari komt dat bericht wel online of op de facebook groep voor trekharmonica spelers

 Een cursus trekharmonicadocent worden

Een maand of twee geleden werd ik benaderd door een trekharmonica speler die mij herinnerde aan het feit dat ik een jaar of twee geleden zo'n cursus wilde geven, of ik dat komend jaar niet weer eens wilde doen.

Goed idee vond ik en voor ik het wist waren er via netwerken al drie spelers die daar wel aan wilden deelnemen. Bij vijf is mijn huiskamertafel vol, kortom als je een stap verder wilt zetten als trekharmonica speler meld je dan snel aan. De voorlopige planning is dat we in het voorjaar starten.

 Meer informatie vind je via deze link

 Toegankelijk maken van het repertoire van Sjoukje

Het staat al lang op mijn lijst, maar ergens tegen het einde van het jaar vroeg een speler mij er naar. Volgens haar had Sjoukje meer repertoire uit gewerkt dan er op mijn website staat.

Dat klopt Sjoukje de Bruin heeft veel meer repertoire uitgewerkt, wat nooit op mijn website is gekomen, simpelweg omdat er (mogelijk) rechten op deze muziek zou kunnen zitten.

Komend jaar wil ik dit deel van haar archief eens gaan doornemen en uiteindelijk gaan delen met andere trekharmonica spelers.

 ...............................

Dit sluit gelijk aan bij het laatste stuk wat reeds bekend is over volgend jaar. Er liggen meer van dit soort projecten die maar niet van de grond komen door de waan van de dag. Ik wil tijd gaan vrij plannen voor .......... voorlopig niks.

Jullie kunnen het geloven of niet, maar ik kom zelf weinig aan spelen toe, behalve op lestijden en in samenspeelgroepen, dat is wel eens anders geweest en daar wil ik meer naar terug, of me dat lukt ....... ?

Statistiek  

Inmiddels is het traditie om af te sluiten met de statistische gegevens die ik jaarlijks kan bekijken. Vorig jaar bijvoorbeeld waren de bezoekerscijfers gelijk gebleven, hoe is het nu?

* De bezoekersaantallen op mijn website zijn terug gelopen, van 150 (2012) naar 250 (2013) en 270 (2014) tot 260 (2015) 260 (2016) en nu 245 bezoekers per dag, nog steeds een zeer respectabel aantal, waar ik trots op ben;

* De nieuwsbrief daarentegen groeide dit jaar verder: in 2013 naar 280 spelers in 2014 naar 326 spelers in 2015 naar 353 spelers en in 2016 naar 379 en dit jaar naar 413 spelers. Een  stijging van 34 spelers, meer dan andere jaren. Mocht je lid willen worden van de nieuwsbrief dat kan hier.

* Mijn youtubekanaal groeide wederom van 160 (2012) naar 300 (2013) en  408 (2014) naar 513 (2015) en naar 642 (2016) nu naar 781 abonnees. Deze forse stijging hangt mogelijk samen met het plaatsten van de online accordeon cursus

Tot slot

De managers onder de spelers zullen vermoedelijk gelijk een beeld hebben wat de cijfers hier boven zeggen en wat dat voor de toekomst betekent. Zelf laat ik me niet zo leiden door cijfers (was op school al slecht in rekenen).

Ik laat me vooral leiden door mensen zoals ik al eens eerder schreef. Mensen die ik ontmoet in trekharmonicaland, face to face, samenspeelgroepen, op les, bij festivals, via de email, telefoon, facebook, youtube of anderszins.

Hen wil ik bedanken voor hun reacties, suggesties en ideeën, leuke verhalen en nog veel meer, ook de vele donaties die ik mocht ontvangen, geregeld anoniem. Mooi, het geeft me een heel dankbaar gevoel.

Ook erg leuk, de vele repen chocola die ik dit jaar mocht ontvangen. Een leuke bevestiging van dat bepaalde delen van mijn mijn site goed gelezen worden. Het is prachtig om zo'n pakketje op de mat te horen vallen. Of persoonlijk overhandigd te krijgen. Daar word ik heel blij van!!

Volgend jaar wil ik weer wat nieuws bedenken op dat vlak. Ook dat is spelen maar dan met de bezoeker van de site en niet met de trekharmonica. Ach ik ben als ik de kans krijg het liefst een groot kind, spelen is gewoon het leukst.

Iedereen alle goeds en een gezond en muzikaal 2018 gewenst!