Terugblik over 2022

De afgelopen dagen loop ik al geregeld na te denken wat is er allemaal gebeurd dit jaar wat de moeite van het beschrijven waard is. Of beter ik lig er meestal over na te denken in alle vroegte als ik wakker lig. Geen idee waarom maar naarmate ik ouder word, merk ik dat ik vaker periodes wakker lig. In het begin vond ik dat verontrustend, slaap schijnt heel belangrijk te zijn volgens vele onderzoekers. Maar ik ben geen gemiddeld mens, dus dan pas je niet goed in statistieken van wat wel en niet goed voor je is. Inmiddels ben ik aan mijn nieuwe slaapritme gewend en gebruik ik het functioneel. Het zijn voor mij ideale bezinningsmomenten.

Wat mij duidelijk werd over dit jaar is dat er minstens een moment uit springt. Dat was het moment dat mijn lief toen ik op een dag in augustus thuiskwam, tegen me zei: Je moet nu meekomen en dit filmpje gaan kijken want ik weet zeker dat jij dat wil zien. Ik had er niet zo’n zin in, ik kwam net van de tuin met een tas vol groenten, vuile schoenen en kleding. Maar … ze had weer eens gelijk. Dat filmpje maakte ter plekke al grote indruk op me en was het begin van een verder onderzoek wat me nog steeds bezighoud.

Als je denkt fijn voor je, maar dit heeft niets met trekharmonica
 te maken gewoon door scrollen naar de kop 70 nieuwe
stukken geplaatst op de website in 2022.

Een oude TED talk op Youtube die indruk maakte.

Het filmpje is alweer 9 jaar geleden op youtube gezet, niet bepaald recent, maar dat past wel bij ons. Je kan het hier bekijken. Het is een 18 minuten durend filmpje van Anita Moorjani waarin zij verteld hoe ze door doktoren opgegeven was vanwege ver uitgezaaide kanker. Ze lag in coma en in afwachting van haar dood. In die periode trad ze uit haar lichaam en was zich dat bewust. Daar verteld ze een ontroerend mooi verhaal over. Een verhaal wat je ook hoop geeft voor wat ons te wachten staat na het stoffelijk leven.Embrace your uniquenes (Omarm je uniek zijn)

 Toch was dat niet wat me het meest raakte in haar filmpje. Ieder mens wordt waarschijnlijk door andere dingen geraakt. Dingen die op een of andere manier raken aan eigen emoties. In mijn geval was dat het laatste van haar vijf punten namelijk embrace your uniquenes (omarm je uniek zijn). 

Mijn lief kent me als geen ander en weet dat als ik ergens mee worstel in mijn leven dan is het mijn innerlijke strijd tussen kunnen zijn wie ik werkelijk ben (mijn uniek zijn) en er bij willen horen. Mijn leven lang sla ik zoals ik het noem al linksaf terwijl iedereen rechtdoor blijft lopen over het gebaande pad. Hoe vaak ik al geprobeerd heb om ook rechtdoor te lopen, het gaat niet. Ik kan het niet. Alles in mij verzet zich, of loopt al linksaf zonder dat ik het in de gaten heb. Die boodschap is mijn leven lang al duidelijk, maar het is geen gemakkelijke.

Erkenning en waardering op een voor mij belangrijk punt!

Afwijken van de mensen om mij heen vind ik moeilijk. Het appelleert aan mijn angst om er niet bij te horen. Mijn angst om er niet bij te horen zit heel diep in mij, daar ben ik net als velen mee opgevoed: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Ik heb mij vaak geprobeerd te voegen om er later achter te komen dat me dat niet lukte.

Anita Moorjani is de eerste die zeer duidelijk erkent dat je dat niet moet doen: Be as you as you can be, shine your life as brightly as you can, embrace your uniquenes. (Wees zo jezelf als je kunt zijn, schijn je leven zo helder als je kunt, omarm je uniek zijn). Of misschien is zij de eerste die echt binnenkomt bij mij, op dit moment in mijn leven. Zij besefte vlakbij haar dood hoe belangrijk het is om je eigen weg te gaan. In haar boek doet ze dat nog veel duidelijker en dat besef heeft me heel erg geraakt. Dat het goed is om je eigen pad te volgen ook al wijkt dat af. En misschien nog wel belangrijker dat ik daarmee geen mensen kwijtraak, maar juist mensen aantrek. Ergens heb ik dat wel gemerkt, maar dat was tot voor kort nog niet geland in mijn leven.

Veel nieuwe boeken gelezen

Ik ben een enorme lezer, dat weet de kat inmiddels ook want zodra ik in de middag in mijn leesstoel ga zitten met chocola, zelf gebakken suikervrije koekjes en thee, komt hij al aangelopen om op schoot te springen want het eerste uur blijf ik waar ik ben. Inmiddels heb ik ook haar in het Nederlands verschenen boek gelezen en meerdere andere boeken over dit onderwerp. Als je daarin ge´nteresseerd bent stuur me een mail dan stuur ik je een aantal van die boeken toe (je kan ze lezen op je telefoon tablet of ereader).

Ik had het hier recent over met mijn kinderen die het niet ontgaan is dat ik helemaal in de ban ben van deze en meerdere inzichten. Dat ik boeken verslind over deze onderwerpen. En hoe dat dan werkt bij mij. Zo kwam vanzelf de trekharmonica de bocht om. Een instrument wat onverwacht op mijn pad kwam in 2004 en waarvan ik helemaal in de ban raakte op dezelfde manier. Ik kon alleen nog maar over de trekharmonica met anderen praten (tot vervelends toe) en liet ook graag mijn vorderingen horen. Dat weten mijn kinderen nog wel. Mijn kinderen vonden mijn liefde voor dit instrument wel mooi. Ook al deelden ze hem niet. Dat snap ik inmiddels wel. Het is een soort van verliefdheid en dat is mooi om te zien bij een ander.


Is mijn liefde voor de trekharmonica nu over?

De voor de hand liggende vraag of daardoor mijn liefde voor de trekharmonica ingeruild word voor een andere, kan ik heel simpel beantwoorden. Mijn lief was toen ze zwanger was van onze tweede bang of ze wel voldoende liefde kon op brengen voor een tweede kind terwijl ze al zo veel hield van de eerste. Toen ze de tweede voor het eerst zag en aanraakte wist ze het antwoord. Wij mensen hebben meer liefde in ons dan we denken. Maar dat is een ander verhaal, we gaan eens naar de ontwikkelingen in 2022 kijken op trekharmonica gebied op de website:

70 nieuwe stukken op de website geplaatst in 2022!

Alleen al in het CF deel 70 nieuwe stukken geplaatst op de website in 2022! Vorig jaar waren dat er iets meer dan 60 en toen vond ik mijn productie al hoog. Ik schreef het toen toe aan het bij periodes stil liggen van de lessen als gevolg van corona beperkende maatregelen. Maar daar was dit jaar geen sprake meer van.

Zo veel willen in zo weinig tijd: Keuzes maken dus

Ik heb mij dit jaar mij strikter gehouden aan de vermindering van lesuren en deze op vaste tijden gegeven. Iets wat ik erg moeilijk vind, want mijn enthousiasme is vaak erg groot om mij te voegen naar de wensen van de (nieuwe) leerling. En een wachtlijst vind ik niet fijn.
Maar nu ik dit strikter doe begin ik meer de vruchten te plukken van de ruimte die er ontstaat en die word onder andere gevuld met meer tijd om stukken te bewerken, maar ook om nieuwe composities te maken.

Een bijkomend gevolg van het feit dat ik vroeg wakker ben zoals ik eerder schreef. Ik ben dan blijkbaar in een goede mood om te componeren want de meeste stukken schrijf ik in de vroege ochtend op zolder met de deur dicht. Het is niet de bedoeling om mijn lief wakker te maken uiteraard. In de winter als het buiten nog donker is, maar in de zomer is het dan al licht. 

Hoe meer je geeft hoe meer je krijgt.

In die vroege ochtenduren op zolder, zit ik tegenwoordig te spelen op een fraaie Castagnari Roma die ik van een mecenas heb gekregen. Een driekorig instrument wat mooi zwevend gestemd is. Een heel mooi gebaar!!
Het is een van de vele lessen die ik in het leven leer: hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt. Ik ben er niet op uit om veel te krijgen. Maar een van mijn angsten is altijd als ik zo veel weggeef zonder iets terug te vragen, heb ik dan nog wel genoeg om alle rekeningen te betalen. Jaarlijks wordt mij bewezen dat deze angsten volstrekt onterecht zijn. Het vraagt wel een andere wijze van leven, maar die sluit naadloos aan bij wie ik ben en mijn lief is net zo. En die andere wijze van leven ga ik, met dank aan Anita Moorjani, ook niet meer uit de weg. 

Nieuwe initiatieven ontwikkelen zich anderen vallen af.

Meer vrije tijd zorgt ook voor meer tijd om stil te staan bij de vele mooie muziek die er op internet te vinden is. Zo heb ik ook dit jaar weer meerdere kerst- en advent liederen geplaatst die ik nog niet kende, maar die zeer de moeite van het spelen waard zijn. Met mijn samenspeelmaatje Christien (zie foto), spelen wij door het jaar heen ook dit soort repertoire, simpelweg omdat we het zo mooi vinden. En dat is het belangrijkste criterium van de muziek die we spelen.

 

De eind vorig jaar en dit jaar geplaatste alfabetische lijst en de niveau lijst zijn zeer populair. Zodra er nieuwe nummers op de site staan worden ze dan ook direct ook toegevoegd aan deze lijsten.

Sinds de start van corona draait er een app groep die heet durf te spelen/durf te delen waarin trekharmonica spelers de stukken die ze leuk vinden delen via filmpjes die ze opnemen op hun smartphone. De groep bestaat uit een kleine tien spelers die inmiddels ook al twee keer live bij elkaar gekomen zijn. Een mooie ontwikkeling. Mijn rol is daar kleiner geworden, dat wil zeggen dat ik nog slechts lid ben van deze groep en wel meekijk en mee luister maar minder actief ben. Twee spelers hebben de rol op zich genomen om maandelijks nieuwe oefen voorstellen te doen. Meer weten klik hier Interesse? je kan je aanmelden via mijn telefoonnummer wat bij de link staat hier boven. Je hoeft niet gelijk actief mee te doen, je mag de spelers die filmpjes delen ook eerst uit de boom kijken.

Momenteel kan ik nog zien in Google analytics hoe vaak pagina’s bezocht worden op mijn site en hoeveel mensen mijn site bezoeken. Ik zal hieronder zo een paar voorbeelden van deze statistieken geven. Maar Google gaat zijn analyse programma’s veranderen komend jaar en hebben mij al geadviseerd om extra code taal toe te voegen aan mijn website. Maar ik heb besloten om dat niet te doen. Daar zit veel extra werk aan vast wat niet echt mijn ding is. Door de jaren heen heb ik wel een redelijk beeld gekregen van wat populair is op de site en wat spelers het liefste zoeken op mijn site. Dat betekent dat dit jaar voor het laatst de statistieken bij deze nieuwsbrief zitten.

Samenspeelgroepen

De samenspeelgroepen die het vorig jaar nog zwaar hadden vanwege de corona maatregelen zijn inmiddels weer helemaal op sterkte. Er draaien nu weer drie groepen een CF een GC en een AD groep van vijf spelers elk. Eens in de zes weken komen deze bij elkaar. Ook is er weer nieuw repertoire ontwikkelt. De mp3 bestanden van het laatste samenspeelboek boek 10 kan je hier bekijken. Mocht je interesse hebben in de bladmuziek stuur me dan een mail. Een overblijfsel van de corona tijd is dat we nu in de zomer doorspelen en een korte winterstop hebben, in plaats van andersom.

Statistieken

Inmiddels is het traditie om af te sluiten met de statistische gegevens die ik jaarlijks kan bekijken. Dit jaar voor het laatst vermoedelijk zoals je elders in deze nieuwsbrief hebt kunnen lezen. Google verandert zijn statistische programma en ik heb besloten om daar niet aan mee te doen.

Als je door de jaren heen kijkt zie je dat de bezoekersaantallen fluctueren tussen de 100 en 160 unieke bezoekers per dag. Dat betekent een gemiddelde van 135 over 30 dagen zoals je hieronder kunt zien.

In dit staatje hieronder kan je zien hoe dat er uit ziet voor een week in december. En zie je dat tweede en derde kerstdag populair waren. Dagen waarop veel mensen thuis zijn. Ook op dagen dat er een nieuwsbrief verschijnt schiten de cijfers omhoog.  

 

Wil je nog meer statistiek zien? 

 

* Op dit plaatje kan je zien wat de populairste pagina's zijn op mijn website. Met die kanttekening dat dat geld voor de afgelopen 7 dagen.  Het moge duidelijk zijn dat de bladmuziek het populairst is en daarin word zoals je hierboven al hebt kunnen zien ook het meeste tijd in gestoken.

* De nieuwsbrief bleef dit jaar hetzelfde schommelen rond de 500 spelers de jaren daarvoor groeide hij geleidelijk naar deze positie:
in 2013 naar 280 spelers in 2014 naar 326 spelers
in 2015 naar 353 spelers in 2016 naar 379 spelers
in 2017 naar 413 spelers in 2018 naar 430 spelers.
in 2019 naar 451 spelers in 2020 naar 482 spelers
in 2021 naar 500 spelers evenals in 2022 die maandelijks de nieuwsbrief ontvangen. Mocht je lid willen worden van de nieuwsbrief dat kan hier.

* Mijn youtubekanaal groeide dit jaar verder:
in 2012 naar 160 abonnees in 2013 naar 300 abonnees
in 2014 naar 408 abonnees in 2015 naar 513 abonnees
in 2016 naar 642 abonnees in 2017 naar 781 abonnees.
in 2018 naar 1094 abonnees. In 2019 naar 1420 abonnees
in 2020 naar 1780 abonnees. In 2021 naar 2009 abonnees
in 2022 naar 2310 abonnees

 

Tot slot wens ik:
 

Iedereen alle goeds en een gezond en muzikaal 2023!