Tip van de maand.

Met ingang van de maand september 2018 word er maandelijks een tip gepresenteerd. Iedereen kan een tip sturen.

Waar moet die tip aan voldoen, niet veel meer dan dat het een muziekstuk is waarvan de bladmuziek van deze website afkomstig moet zijn, zodat deze ook door anderen gespeeld kan worden en er geen rechten op zitten.

Verder moet er een verhaal aan zitten. En dat verhaal kan zowel groot als klein zijn. Het is bijvoorbeeld je favoriete stuk, omdat je er blij van word, of juist verdrietig; of je man gaat spontaan meezingen als je dit lied speelt; of je kwam langs een kerkje waar je iemand op een trekzak een lied hoorde spelen. Kortom jouw verhaaltje.

Je kan de tip naar me mailen (klik hier als deze link niet werkt). Op een dag kan je dan hier jouw verhaaltje lezen met of zonder bronvermelding.

Denk niet mijn verhaal is te klein of niet boeiend genoeg, juist die verhalen zijn vaak het mooist, omdat er iets persoonlijks aan zit.

____________________________________________________________

Sasja November 2019

Naast een trekharmonica video cursus staat er ook een accordeon video cursus online. Deze week zag ik dat er een bericht stond onder dit filmpje:

 

En dit was mijn antwoord:

En dit liedje staat dus op mijn trekharmonica website in het CF deel, maar nu ook hier:

2  Sasja  mp3
1  Molti anni fa  mp3 in AD mp3

Ik vond het een mooi en vooral onverwacht compliment!

Molti annni fa word gespeeld bij het eerste lesboek, het filmpje daarvan kan je hier bekijken: https://youtu.be/NPl2t_IMuJ8

____________________________________________________________

Langs de oude trekvaart Oktober 2019

Begin oktober ontving ik een bericht van Ronny Franke met de volgende tekst:

Zaterdag j l hebben we met ons trio de dag van "stop de hersentumoren" muzikaal omlijst. Spreker was o a Maarten van der Weide {Zwemmer).

Jouw lied spelende van: langs de oude trekvaart zag ik hem in gedachten zwemmen waarna ik een tekst op deze mooie melodie maakte. Klaas Mulder las de tekst voor terwijl ik het speelde.

Maarten wist dit wel te waarderen denk ik maar ik wilde jou even laten weten dat ik jouw mooie lied dus heb gebruikt.

 

En heel leuk bericht! "Langs de oude trekvaart" is een melodie die ik ongeveer een jaar of tien geleden gecomponeerd heb. Daarbij had ik overigens de oude trekvaart in gedachten die ik vaak passeer tussen Haarlem en Amsterdam

 4  Langs de oude trekvaart mp3

____________________________________________________________

 

____________________________________________________________

Meta komt thuis Augustus 2019

In de eerste jaren dat ik speelde (2004/2005) trainde ik mezelf om nummers uit mijn hoofd te leren. Mijn publiek was mijn gezin die na de maaltijd dan een a twee keer in de week een nieuw liedje hoorde wat ik uit mijn hoofd geleerd had. De eerste tijd waren dat nummers uit mijn lesboek, maar gaandeweg ontwikkelde ik mij meer. Zo had ik op een dag een eigen compositie gemaakt en die uit mijn hoofd geleerd. Ik was natuurlijk heel nieuwsgierig naar hun commentaar. Vaste prik was nadat iedereen het liedje gehoord had en in dit geval positief commentaar geleverd had, hoe het liedje heet. Toen ik zei: "Meta komt thuis." was het even stil. Mijn lief heet Meta. De eerste reacties waren hé wat grappig die is naar mama genoemd. Er werd even geschakeld, Meta is geen doorsnee naam ... heb je het soms zelf gemaakt? Nou daar was iedereen wel van onder de indruk.

En met die positieve feedback ging ik verder op het pad van zelf stukjes schrijven, dit zijn er een paar uit die eerste jaren:

 2  Meta komt thuis mp3
 2  De lente komt er aan mp3
 1  Rover stapt naar buiten mp3
 2  Een zwoele zomeravond mp3
 2  Daar komt de ijscoman mp3

____________________________________________________________

Donna Donna Juli 2019

Eind van de maand juli is er weer het jaarlijkse Enkhuizer trekharmonica festival. Een van de spelers die ik daar meestal wel ontmoet is Theodora.

Wie haar een keer heeft horen zingen en spelen vergeet haar niet meer. 

In mijn beginjaren in Enkhuizen (2006 - 2010) stond ik vooral bewonderd te kijken hoe ze een grote kring mensen om zich heen trok en uit volle borst een lied ging zingen, vaak met een eigen tekst.

Inmiddels zijn we wat jaren verder en hebben we elkaar wel vaker gesproken en ook samen gespeeld. Als ik haar nu hoor terwijl ik door de haven van Enkhuizen loop is dat een goed moment om even met haar mee te spelen, inmiddels hebben we een ongeschreven regel, die ook zo weer kan veranderen om minstens één lied samen te spelen.

Het begon een paar jaar geleden toen we afstemden wat we gingen spelen en Donna Donna als optie kwam. Helemaal goed dat speel ik uit mijn hoofd. Zij vroeg of ik het op haar GC gestemde trekharmonica wilde spelen en voila als vanzelf zong zij een prachtig lied en stond ik er als begeleiding bij evenals een toegestroomd publiek. Leuke ervaringen!

Ze kan het ook prima zonder mij spelen, hier een opname die haar man maakte. Dat is wel ideaal, als je een partner hebt die ook nog eens goed kan filmen:

 

 Donna Donna video

____________________________________________________________

West zuid west van Ameland Juni 2019

Aan deze foto zit het verhaal vast van deze tip van de maand:

Voor mij begon het met een mail op 17 februari 2019 van Cor Homans:

Dag Gerard,

In mei gaat onze zoon trouwen (de laatste van 5 kinderen) en we willen iets doen met Shanty-liederen.. Nu wil het geval dat onze kinderen allemaal nogal muzikaal zijn (piano, fagot, contrabas, saxofoon, cello) en ik ben maar een beetje muzikaal. Ik heb ooit wat jaren piano gespeeld maar dat heeft geen naam.  
Toch wil ik proberen op die bruiloft de familie te verassen door met een trekzak op te komen. We varen geregeld op een platbodem en daar komt de trekzak ook geregeld voorbij. Ik vind het een geweldig instrument.

Lang verhaal… Graag wil ik proberen me de komende weken te bekwamen in het spelen op een trekzak. Ik kwam op jouw site terecht en daar werd ik heel enthousiast van.

Met vriendelijke groet,

Cor Homans

Cor huurt vervolgens een trekharmonica en een eerste lesboek. Op 1 maart krijg ik de volgende reactie, na een vraag van mij of het allemaal lukt zoals hij in gedachten had:

Dag Gerard,                                                                    1 maart 2019

Ik denk niet dat de Harmona nog weer in de verhuur komt… : ik ben heel enthousiast en het gaat aardig goed. Tot en met 15 (Polka Piquée) heb ik aardig onder controle. (..)

Voor de bruiloft wil ik graag de volgende melodietjes spelen.
-kleine cafe aan de haven
-west zuid west van ameland
-my bonny is over the ocean

Hartelijke groet,

Cor Homans

Op 10 april ontvang ik de volgende mail:

Ha Gerard,                                                                      10 april 2019

Het begint al aardig wat te worden… Zou ik ook de 2e bundel en de bundel met dubbele noten mogen ontvangen.  Ik heb wel een vraag. Zie bijgaand stuk: hoe kom ik erachter wat de juiste bassen zijn. Wordt hierover iets in jouw bundels beschreven? Nu doe ik het een beetje op gehoor. Maar die Cm en G7 betekent vast iets..

Vr. gr. Cor

Cor gaat in een rap tempo door de oefenstof en pakt en passant gelijk stukken van internet met ongewone baspartijen. 26 mei j.l ontving ik de voorlopig laatste mail:

Ha Gerard,

De bruiloft is achter de rug (is gevierd bij Pean (zeilschool in Friesland)). Onze act was een succes en zowaar ik heb nog redelijk kunnen begeleiden ook. We hadden drie liedjes op het repertoire met de melodie van
- the wild rover
- daar aan dat klein café aan de haven
- west zuid west van ameland

Aan die Harmona ben ik inmiddels aardig verknocht geraakt en ik zou hem graag willen kopen. Bijgaand nog wat sfeerfoto’s en om het compleet te maken een foto van het bruidspaar op onze staverse jol.

 Hgroet,

Cor

Bijgaand de andere sfeerfoto's en onder deze foto's de bladmuziek van the wild rover en West zuid west

Klik op de tekst voor de bladmuziek op video om te luisteren

 The wild rover in C  mp3
 The wild rover in F  mp3
 West Zuid West van Ameland  mp1  mp2

____________________________________________________________

Hörst du mein heimliches rufen Mei 2019

Van Petra Huntink ontving ik het volgende bericht:

Aan het nummer Hörst du mein heimliches rufen heb ik leuke jeugdherinneringen, op feestjes en verjaardagen werd dit lied gespeeld door onze buurman die accordeon speelde, of er werd een plaat opgezet. Mijn opa vroeg dan mijn oma ten dans, moet je voorstellen, in een zaaltje maakte iedereen plaats voor ze, of in de woonkamer werden alle stoelen aan de kant gezet. En na afloop dik applaus .

Het leukste vond ik nog dat daarna (na de nodige alcohol) iedereen ineens de tango en wals konden dansen. Daarbij was het lied Zwarte Zigeuner vaak favoriet.

Beide nummers zijn door mij bewerkt voor de trekharmonica, de zwarte zigeuner in twee partijen, en is populair bij de samenspeelgroepen.

Melodia heb ik jaren geleden opgenomen en op youtube geplaatst, daardoor kwam de vraag van Petra voor de bladmuziek. Stuur me een mail (klik hier als deze link niet werkt) als je deze wil ontvangen of de bewerkte versie in twee partijen voor de trekharmonica van de Zwarte Zigeuner. Bijgaand de youtube video:

 

 

 

____________________________________________________________

Mazurka Principessa/La ciapa Rusa? April 2019

Van Ingrid uit Den Haag ontving ik het volgende bericht:

Ik ben al enige tijd La Ciapa Rusa aan het oefenen. Op zoek naar achtergrondinformatie kwam ik de muziekgroep LA CIAPA RUSA tegen, aha, waarschijnlijk een mazurka van deze groep dacht ik toen.
Hier kan je hem horen: https://youtu.be/BIsY5CyjGi8?t=1m41s

Laat ik nu gisteren opeens jouw filmpje op Youtube van Mazurka Principessa onder ogen krijgen... die melodie lijkt wel heel erg op La Ciapa Rusa.
Hier hoor je jouw versie: https://youtu.be/1K-oOTdhAdM

Net weer even het internet afgestruind met deze nieuwe gegevens... en...ja hoor...vind ik nog dit tweede filmpje, waar iemand ook deze muziekgroep noemt en Principessa speelt, of La Ciapa Rusa...blijkbaar worden deze muziekstukken en hun titels wel eens verwisseld?

Hier hoor je nog een paar versies: https://youtu.be/13lixrnJUE0
https://youtu.be/kiHT0ce_IdY

Het zijn trouwens allebei prachtige stukken voor de trekharmonica. Mijn dank dat ze zo gemakkelijk bij jouw bladmuziek te vinden zijn!

Klik op de tekst voor de bladmuziek op video om te luisteren

 Mazurka Principessa  video
 Mazurka Principessa GC uitvoering   
 Mazurka Principessa bij de moeilijke stukken  video

____________________________________________________________

Even bijpraten Maart 2019

Kees Kwant, een speler uit een van de samenspeelgroepen bij mij, speelt ook bij een groep onder leiding van Adri Knop in Alkmaar. In die groep mochten de deelnemers een nummer aandragen wat Adri dan zou bewerken voor iedereen. Joke een oud leerling van Tiny Stoop bracht het lied "Even bijpraten" in, met het volgende verhaal: Als we bij Tiny les hadden dan zaten we meestal eerst even te kletsen en tegen de tijd dat Tiny het wel tijd vond om te beginnen pakte ze haar trekharmonica en begon ze aan dit lied wat we vervolgens allemaal gingen mee spelen.

Even bijpraten is een compositie van mij die ik jaren geleden op de site heb gezet. Nu hoor ik letterlijk via via wat er met een compositie kan gebeuren. Ik vind het een heel leuk verhaal!

Bijgaand de originele versie zoals deze op mijn site staat in het CF deel en daaronder de bewerkte versie verdeeld over vier pagina's in vier varianten

Klik op de tekst voor de bladmuziek op mp3 om te luisteren

 Even bijpraten  mp3
 Even bijpraten versie Adrie Knop   

____________________________________________________________

In het groene dal in het stille dal februari 2019

"Het is al weer een aantal jaar geleden. Ik speelde nog niet zo lang trekzak, toen een vriendin zei, “Jij moet mee komen spelen voor de bejaarden”. Met enige schroom ging ik met haar mee naar een afdeling voor dementerenden. Daar deed ik mijn uiterste best om wat ik kon ten gehore te brengen. In mijn publiek was onder andere een mevrouw die niet meer kon communiceren. Het enige dat zij nog zei was “pikkiepakkie, pikkiepakkie”. En het was dan ook wonderlijk, ontroerend en vreugdevol toen ze opeens hele zinnen meezong met ‘In ’t groene dal’ ".

 Aldus Dasya Muller een oud leerling, die me dit bericht stuurde voor deze rubriek. Het liedje staat in verschillende uitvoeringen op de website, in een losse eerste en tweede partij, eentje met dubbele noten, allen gemaakt door Sjoukje de Bruin. Thea Overmarsch heeft er later nog variaties op gemaakt.

Klik op de tekst voor de bladmuziek op midi om te luisteren

 In het groene dal in het stille dal eerste partij   
 In het groene dal in het stille dal tweede partij   
 In het groene dal in het stille dal dubbele noten   midi
 In het groene dal in het stille dal deel 1 Thea  midi
 In het groene dal in het stille dal deel 2 Thea  midi

 

____________________________________________________________

Anna's walsje januari 2019

"Anna's walsje is een compositie die ik heb genoemd naar een hele leuke assistente op mijn werk, Anna. Ze woont al jaren in Nederland, maar is oorspronkelijk afkomstig uit Polen, een licht lief accent verraadt dat."

 Dit stukje tekst stond alweer een kleine tien jaar bij dit walsje in GC stemming. Recent vroeg leerling Suzanne, die graag mijn site afspeurt naar leuke walsjes of ik dit walsje niet wilde omzetten naar CF.

Ik heb eens kritisch gekeken naar dit stukje en heb gelijk een paar bassen veranderd en een herhaling ingebouwd. Het staat nu hieronder en in het CF deel.

Niet alleen het walsje, ook Anna heeft zich verder ontwikkelt, zij werkt al lang niet meer als assistente bij het gezondheidscentrum, maar geeft leiding aan een groep mensen in een veel groter centrum. Zelf werk ik ook niet meer bij dit centrum, maar leef ik van de muziek. Wie had dat kunnen denken toen onze wegen elkaar kruisten.

Klik op de tekst voor de bladmuziek op mp3 om te luisteren

 Anna's walsje mp3

____________________________________________________________

Etoil des Neiges of Hoor je het ruisen dec 2018

Volgens Petra Huntink ben ik een van de weinigen die zonder betaling een hoop werk verzet voor het plezier van anderen. Daar waardeert zij mij zeer om en dat maakt ook dat haar mail soms wel langer is dan een verzoekje om een bepaald nummer. En zo helpen wij elkaar want dat leverde een leuk verhaal op wat ik hier graag deel.

Petra die woont in Frankrijk en als het mooi weer is oefent zij vaak in de boomgaard, met de honden en poezen om haar heen. Ze schrijft: "Dan speel ik vaak “hoor je het ruisen der golven“ en dan hoor ik mijn buurvrouw van 92 daarachter de muur in haar tuin mee zingen. In het Frans heet dit lied Etoil des neiges, met wel acht coupletten. Ook de andere dorpelingen geven vaak een complimentje. 

Het lied is er zowel in een bewerking van Jacqueline Edeling als een eigen bewerking. Die van Jacqueline speel je in F oftewel voornamelijk over de binnenrij en die van mij staat in C en speel je vooral over de buitenrij. Klik op het plaatje om de Franse versie te horen (dat is niet de Franse buurvrouw overigens)

 

Klik op de titel van het lied hieronder om de bladmuziek te bekijken

 Hoor je het ruisen der golven eerste partij   
 Hoor je het ruisen der golven tweede partij   
 Hoor je het ruisen der golven dubbele noten in C   mp3

____________________________________________________________

Afscheid van Judith november 2018

Soms verleid een boek mij om de gevoelens die ik ervoer bij het lezen om te zetten in muziek: "De schaduw van de wind" van Carlos Ruis Zafon bijvoorbeeld en "De vier maaltijden" van Meir Shalev. Toen ik dat laatste boek las heb ik ook een lied geschreven dat heet Afscheid van Judith. En reeds toen ik het schreef wist ik al dat wat ik voelde verder ging dan wat de hoofdrolspelers in het boek ervoeren toen ze afscheid moesten nemen van de vrouw die in hun leven een heel belangrijke rol had gespeeld. Dit lied ging ook over mijn moeder, die op dat moment nog fier (we schrijven 2013) in haar serviceflat woonde.

Het lied is toen niet verder gekomen dan mijn huiskamer. Ik vond het te persoonlijk. Vorig jaar september is mijn moeder overleden en toen heb ik aan het einde van dienst dit lied gespeeld voor haar.

Het is een eenvoudig lied anders zou ik het op zo'n moment ook niet kunnen spelen. Maar het paste ook bij haar, zij genoot van de eenvoud van het leven. We zijn een jaar verder, afgelopen maand zou ze 90 zijn geworden. Het mag nu de wereld in, in zijn oorspronkelijke vorm:

Klik op de tekst voor de bladmuziek op mp3 om te luisteren

 Afscheid van Judith   mp3

____________________________________________________________

Ik mis je oktober 2018

Recent is de dirigent van ons koor getrouwd en tijdens deze mis hebben wij uiteraard gezongen en heb ik zowel op dwarsfluit als op de trekzak gespeeld.

Er werd ook aandacht besteed aan het feit dat de moeder van de bruid niet meer aanwezig kon zijn op haar bruiloft. Zij was het jaar er voor overleden.
De bruid bracht voor haar een bloemetje naar het Maria-altaar. Onderwijl heb ik het nummer “ik mis je” gespeeld op de trekzak.
Dinie Jacobs

Klik op de tekst voor de bladmuziek op mp3 om te luisteren

 Ik mis je   mp3

Ik mis je is afkomstig van de bundel: diep in de nacht. Deze complete bundel is vrij te downloaden klik hier om deze en andere bundels te bekijken

____________________________________________________________

Kefalonia september 2018

Eind juli was ik op het trekzakfestival in Enkhuizen en nadat ik een paar spelers had gesproken bij de inschrijving in de stationsrestauratie vertrok ik in de richting van de Dromedaris. Over een klein dijkje liep ik die kant op toen ik een voor mij zeer vertrouwde melodie hoorde: Kefalonia een melodie die ik zo'n 10 jaar geleden heb geschreven. Dichterbij bleef ik even staan luisteren en nadat het stel klaar was met spelen raakten we aan de praat. Ze kwamen uit Friesland en ze speelden dit nummer heel graag. Tja dan kan mijn dag al niet meer stuk! Hieronder de bladmuziek en een video uit 2008.

Klik op de tekst voor de bladmuziek op mp3 om te luisteren

 Kefalonia   mp3 in AD

 

____________________________________________________________

 

Webpagina's die aansluiten bij dit onderwerp: