Terugblik over 2010

Ik dacht even voordat ik aan dit verhaal begon, ik weet niet of er veel te vertellen valt over dit jaar. Tot dat ik even over mijn website ging surfen. Ik weet nu niet eens of ik het allemaal wel in dit artikel kan noemen.

Laat ik maar beginnen met de belangrijkste ontwikkeling, ik tipte het vorig jaar al even aan, dat ik allerlei ideeŽn had met mijn pas aangeschafte videocamera. Toen kon ik nog niet bevroeden dat een idee wat ik nog slechts in mijn hoofd had, zulke leuke gevolgen zou hebben:

De cursus trekharmonica leren spelen die sinds maart op mijn site staat is een enorm succes.

Het introductie filmpje bijvoorbeeld is al meer dan 5000 keer bekeken! En ook van de vijftig daar op volgende filmpjes zijn er al velen ver boven de 1000 keer bekeken. Onverwacht blijk ik een grote doelgroep aan te spreken van autodidacten en die laten ook van zich horen. Dit jaar is mijn mailverkeer fors toegenomen: vrijwel allemaal enthousiaste reacties uit alle delen van het land en regelmatig ook van buiten onze landsgrenzen. Veel waardering voor het feit dat het gewoon gratis is en voor de rustige wijze waarop ik een en ander uitleg.

Toen ik dit jaar zoals gebruikelijk in augustus op het trekzakkenfestival in Enkhuizen was, werd ik geregeld aangesproken door collega’s die me bedankten voor het vele werk wat ik gedaan heb en het plezier wat zij er van ervaren. Hier in huis moeten ze er wel om lachen, want ik word er een beetje verlegen van wanneer ik herkend word en positief commentaar krijg.

De erkenning van anderen stel ik zeer op prijs en is uiteraard een van mijn drijfveren om dit allemaal te doen, maar veel meer nog kan ik maar niet genoeg krijgen om mijn passie te delen met anderen: en dat gaat maar door, het is een bron waaruit voortdurend ideeŽn opborrelen die vragen om uitgewerkt te worden.

Dit jaar heb ik mijn passie voornamelijk gedeeld met leerlingen, wat dan weer leidt tot allerlei nieuwe bundels en veel nieuwe bladmuziek op mijn site. Ook de huiskamersessies zaten vrijwel allemaal vol en gaan volgend jaar weer door. Heerlijke momenten zijn dat om in een steeds wisselend groepje allerlei ervaringen te delen en lekker samen te spelen.  

Er heeft ook alweer een verschuiving plaats gevonden in instrumenten. Stond vorig jaar de drierijer centraal, dit jaar is mijn aandacht verschoven naar de tweerijer in AD en GC die ik aangeschaft heb. Je kan mijn ontwikkelingen  zien in het aantal nummers dat ik dit jaar toegevoegd heb aan mijn site. Op het gevaar af dat ik mezelf tegenspreek, want ik denk nog wel eens dat ik het nu gevonden heb, maar ik heb het in ieder geval wel naar mijn zin met mijn drie Corso’s. Simpele degelijke instrumenten voor een schappelijke prijs (althans als je ze tweedehands koopt) met een prachtige 3 korige klankkleur.

De luxe instrumenten verlaten langzaamaan het pand. Dit jaar heb ik mijn Dino Baffetti Diaton AD verkocht. De oude Hohner Corso AD pakte ik toch vaker. En ook mijn luxe steier, een kleine Hohner Alpina III D2 in GCF ben ik van plan te verkopen. Een oude 3 korige steier de Delicia favorit II heeft hem van zijn plaats gedrukt (zie ook de youtube filmpjes). Mocht je interesse hebben in mijn Hohner steier hij staat tot hij verkocht is in het te koop deel.

Beide oude instrumenten kunnen qua uiterlijk niet in de schaduw staan van hun fraaie mooi in hout uitgevoerde luxere collega’s, maar ik schijn een voorkeur te hebben voor oude instrumenten. Waarom? Ik weet het niet. Voer voor psychologen. Ik denk dat het te maken heeft met de klank, ik moet op een of andere manier geraakt worden en die oudjes lukt dat prima. Menigeen kijkt verbaasd naar mijn handelswijze, inclusief ikzelf soms, maar het voelt goed en mijn gevoel is inmiddels al jaren mijn gids. En ach, ik maak weer andere blij met redelijk geprijsde mooie luxe instrumenten.

Mijn website is verder uitgebreid en aangepast: zo heb ik het Hohner Club deel aangepast aan de originele Club versie met een Gleichton. En heb ik over de verschillen en overeenkomsten tussen een Club en een CF een uitgebreid artikel geschreven wat ook in diverse ‘vakliteratuur’ gestaan heeft.

Een enthousiaste cursist heeft een uitgebreid artikel geschreven over waar je op moet letten bij de aanschaf van een trekharmonica

Veel van dit soort initiatieven komen ook voort uit de wisselwerking met collega’s. De vraag wat nu het verschil is tussen een AD een GC en een CF is me bijvoorbeeld heel vaak gesteld. En op een dag komt er dan een idee in me op om dit uit te werken in een artikel dat inmiddels ook op mijn site staat en vaak bekeken wordt.

Op mijn website is natuurlijk niet alles zichtbaar wat ik aan trekharmonica activiteiten doe. Dit jaar trad ik ook vaker op, voornamelijk bij recepties en vernissages. Een ontwikkeling die zich in een rustig tempo ontwikkelt en dat bevalt prima zo.

Tot slot wil ik nog wel met enige trots vermelden dat het aantal bezoekers van mijn site fors gestegen is t.o.v. vorig jaar. Ieder jaar verrast het me weer, wanneer het aantal bezoekers toeneemt, omdat ik niet altijd snap waardoor dat komt. Dit jaar is dat echter wel duidelijk: de cursus trekharmonica leren spelen trekt vele nieuwe spelers naar mijn website. Vorig jaar was ik nog trots op het feit dat er dagelijks zo’n 60 mensen mijn site bezochten. Dit jaar is dat opgelopen naar 100 bezoekers per dag.  Ik voel mij zeer vereerd met zo veel aandacht van collega’s en hoop ook in 2011 mijn passie weer met velen te delen. Er liggen weer genoeg ideeŽn, de tijd zal wel leren welke er uitgevoerd gaan worden.  Ik wens iedereen fijne feestdagen en een muzikaal 2011!

Artikelen die aansluiten bij dit onderwerp: