bladmuziekheader

Terugblik 2009

corona 2 deelAllerlei activiteiten waar ik eind 2008 mee begonnen ben hebben verder vorm gekregen in 2009. Zo stond dit jaar mijn eigen ontwikkeling op de GCF centraal die ik eind 2008 kocht. Veel nieuw repertoire, pittige stukken waarvan er vele op mijn website beland zijn.

Stukken als La Partida en Metsakukkia speel ik inmiddels na veel oefenen uit mijn hoofd, terwijl ze vorig jaar nog in de bak “te moeilijke stukken” lagen. Die bak is overigens nog lang niet leeg.

Dit jaar heb ik ook een aantal artikelen voor de vakbladen geschreven. Kennis delen en zo ook weer nieuwe kennis opdoen, net zoals muziek delen en ook weer nieuwe muziek horen, dat blijft de rode draad in mijn trekharmonica leven. De artikelen staan inmiddels ook op mijn website.

Mijn lespraktijk (die ondertussen behoorlijk gegroeid is) is een prima voorbeeld van kennis delen, maar ook een prima plek om weer ideeŽn op te doen. Een van die ideeŽn was een bundel met eenvoudig tweestemmig repertoire wat ik in de zomer uitgewerkt heb.

Een nieuwe bundel komt er al weer aan, vermoedelijk begin volgend jaar klaar: Schottish vrolijke dansmuziek voor de CF. Ik ben er al een paar maanden mee bezig. Ook hier werd ik op idee gebracht door een leerling die deze nummers erg leuk vond, maar in het lesboek stonden er zo weinig. Tja dan ga ik wel eens zoeken op internet en voor je het weet vermaak ik me uren met prachtige muziek die ik vervolgens zelf kan spelen en niet alleen ik! Ze klinken prachtig op mijn oude Hohner Corso.

steier deel staandDit jaar heb ik mijn Strasser vier rijer weer terug verkocht aan de vorige eigenaar, en heb ik een kleine Hohner GCF aangeschaft. Op mijn site heb ik er weinig aandacht aan besteed. Het is een van de zijpaden die ik bewandel en de ervaring heeft me geleerd dat maar weinig steierspelers uit de voeten kunnen met het notenschrift en de Groesbeekse notatie. Steier spelen is een passie die ik maar met weinigen deel, af en toe schuift er een liefhebber aan die geniet van de mooie diepe bassen van dit instrument. Zelf vind ik het heerlijk om lekkere walsjes te spelen (die ik meestal vind op youtube) met zo'n mooie tuba bas erbij. Daar kan ik heerlijk bij dagdromen.

Dit jaar heb ik de samenspeeldagen wat anders ingevuld, door miniworkshops te geven. En een kerstsamenspeeldag in een kerk met publiek erbij. Geslaagde varianten. Maar zoals ik vorig jaar, geloof ik, al schreef, ik denk dat de inhoud van zo'n dag niet eens zo belangrijk is: inmiddels zijn de samenspeeldagen trefpunten geworden waar velen eens even bijpraten over hun passie en hun muziek delen en er ook weer nieuwe samenspeelverbanden ontstaan.

In dat kader loop ik ook al weer met nieuwe ideeŽn: die zitten een beetje tussen een samenspeeldag en gewoon les in. Ik overweeg namelijk om huiskamersessies te organiseren. Met een groep van maximaal vijf spelers kennis en ervaringen uitwisselen, gewoon in mijn huiskamer aan de grote tafel. Liefst in een wisselend gezelschap zodat je maximaal kan profiteren van ieders ervaringen.

Het is een van de vele ideeŽn die in mijn hoofd rondcirkelen en waarvan het altijd afwachten is welke uitgevoerd gaan worden. Het zijn er te veel om allemaal uit te voeren. Het is zoals ik vorig jaar ook al aangaf, telkens weer keuzes maken. Gelukkig is dit een luxe probleem.

Zo heb ik ook verschillende verzoeken gekregen om meer filmpjes op Youtube te plaatsen van collega's uit andere landen. Maar daar ben ik nog niet aan toe gekomen. vermoedelijk gaat dat komend jaar wel veranderen, omdat ik recent mijn videocameraatje (waarbij ik het geluid apart moest opnemen, een hele klus) vervangen heb voor een modernere camera. Zo'n aanschaf leidt onmiddellijk tot allerlei nieuwe ideeŽn, alsof ik er nog niet genoeg heb.

Dit jaar werd ik ook geconfronteerd met iets nieuws op internet. Mijn website blijkt minstens twee keer vrijwel volledig gekopieerd te zijn. Althans de bladmuziek pagina's. Hoe dit gebeurd en wie dit doet geen idee, ik lig er ook niet echt wakker van want zodra je mp3 of pdf in drukt kom je gelijk op mijn site terecht. Het zijn m.a.w. eigenlijk linken naar mijn site. Wil je weten hoe zo'n kopie er uit ziet, klik hier. Dergelijke websites doen mijn bezoekersaantallen licht stijgen. 

De grootste stijging komt van collega spelers uit Nederland, volgens mijn niet wetenschappelijk getoetste theorie stijgt het aantal trekharmonica spelers nog steeds. Vorig jaar eindigde ik met ongeveer 48 bezoekers per dag, nu is dat aantal verder opgelopen naar 60 bezoekers per dag. Nog regelmatig verbaas ik me hierover, met enige trots overigens. Ik hoop menige speler komend jaar weer ergens te ontmoeten, hetzij bij een samenspeeldag, wellicht een huiskamersessie, via de mail of op zoek naar les misschien, want zoals ik al schreef ik deel graag mijn ervaringen en luister eveneens graag.

Artikelen die aansluiten bij dit onderwerp: