Terugblik over 2015

Het plaatje wat je hierboven ziet is een van de plaatjes die nooit op de website zijn gekomen. Hij was bedoeld voor een nieuw initiatief dit jaar van Thea Overmarsch: Bewerkingen van oud Hollandse liedjes. Die liedjes hebben het wel gehaald zoals vaste bezoekers wel weten en zijn via deze link te vinden. Thea heeft veel werk in al deze liedjes gestoken en daar ben ik haar heel dankbaar voor.

Maar om bij mijn openingszin te blijven, er zijn meer dingen die nooit de website halen, hoewel er wel veel werk achter schuilgaat, dat betreft bijvoorbeeld bladmuziek. Op veel bladmuziek zitten rechten van makers die koortsachtig beschermd worden door Buma/Stemra. Plaatsing op mijn site kan leiden tot boetes. Veel mensen realiseren zich dit niet want ik krijg met grote regelmaat vragen waarom bepaalde nummers niet op de site staan

Op verzoek van met name donateurs maak ik echter regelmatig bladmuziek speelbaar voor de trekharmonica. Deze komt niet op mijn site te staan maar wordt af en toe aangeboden via de nieuwsbief. Mocht je daar interesse in hebben, abonneer je dan op deze informatieve brief, dat kan op deze plek

Diversen. 

Ook is lang niet alles gelijk zichtbaar op mijn site, voor dit jaaroverzicht 2015 moet je je best doen om het, nadat het op de voorpagina heeft gestaan, weer terug te vinden. Er is geen aparte menu link voor en dan beland het in de rubriek diversen. Om de site overzichtelijk te houden moeten er keuzes gemaakt worden en uit alles blijkt, ook dit jaar, dat nieuwe bladmuziek het meest gewaardeerd word, en deze staat dan ook nog steeds centraal.

Maar er is ook zeker ruimte voor andere initiatieven aangaande de trekharmonica en daar wordt ook aandacht aan besteed: dit jaar waren dat bijvoorbeeld de filmpjes van Age en Carola, zeer populair, zij spelen diverse nummers tweestemmig zo uit hun hoofd. Nu terug te vinden in de rubriek  diversen.

Ook in deze rubriek is de link naar een nieuw initiatief dit jaar een blog met vragen en antwoorden. Het is nog bescheiden. ik sluit aan bij de vragen van spelers en deze zijn tot nu toe beperkt binnen gekomen, maar wat niet is kan nog komen.

Kortom heb je wat meer tijd en wil je eens wat verder kijken, dan ben je bij deze rubriek wel op de goede plaats

Nieuw dit jaar was verder:

Maar dit jaar was er nog veel meer nieuw op de site, behalve de hier boven genoemde initiatieven:

Cursus deel 3 leren spelen van dubbele noten

Op verzoek van veel spelers die liepen te worstelen met het leren spelen van dubbele noten heb ik een twintig tal filmpjes gemaakt waarin ik de meest voorkomende grepen zichtbaar demonstreer. Voeg daarbij een lesboek waarin de vingerzetting is aan-gegeven en voila nu kan er niks meer misgaan toch?

Alle bundels verkrijgbaar in PDF formaat.

Ik loop mee met de ontwikkelingen op allerlei vlak,  zo is de vraag groter geworden om bundels te lezen vanaf de computer. Geen bladmuziek meer printen, maar rechtstreeks lezen (soort ereaden zal ik maar zeggen) Dat verzoek heb ik ingewilligd en zo zijn inmiddels alle bundels als pdf bestand verkrijgbaar. Scheelt bovendien nog in de portemonnee.

Blues workshops en workshop Keltische muziek online.

In het voorjaar zowel als in het najaar organiseerde ik een trekharmonicadag. Dat zijn dagen waarop een kleine dertig spelers bij elkaar komen om hun passie te delen en nieuwe inspiratie op te doen in de vorm van een open podium en workshops. Dat is niet nieuw, wat nieuw is, is dat dit jaar Wim van de Kolk op elke trekharmonicadag een workshop heeft gegeven en al het materiaal (en dat is veel want Wim wil graag zo volledig mogelijk zijn) beschikbaar is gesteld voor alle trekharmonica spelers. Zowel zijn blues workshop en zijn Keltische muziek workshop

Ook nieuw is dat van beide trekharmonica dagen erg veel videomateriaal beschikbaar is, klik op voorjaar en najaar om het te bekijken.

Verhuur van trekharmonica's

Niet heel bijzonder, maar wel handig om te weten is dat ik nu ook trekharmonica's verhuur aan beginnende spelers. Dit deed ik al voor spelers die hier aan huis kwamen, maar door de videocursus kwam de vraag steeds vaker, of ik er niet een had staan die ze konden huren.

En ja, dat is een beetje de rode draad, ik sluit graag aan bij de vraag. Klik hier om het huidige aanbod aan huurinstrumenten te bekijken

Uit je hoofd leren spelen groep en GC samenspeelgroep

Begin september ben ik gestart met een tweetal groepen waarbij de nadruk ligt om uit je hoofd te leren spelen. Slechts een kopje koffie staat er op tafel en een trekzak om je schouders en dan vooral luisteren, goed luisteren en kijken. Om de zes weken leer je een nieuwe melodie en mag je degene van de vorige keer laten horen. Telkens als ik een melodie voorspeel zie ik vrijwel iedereen denken en soms zuchtend zeggen: "Oh god, hoe krijg ik die melodie er in". En aan het einde van de sessie speelt vrijwel iedereen de tune van die dag. En mocht dat niet zo zijn, een filmpje staat klaar als je thuiskomt om nog eens te oefenen.

Begin volgend jaar start er een GC samenspeelgroep waarvan ik in september reeds de opzet de wereld instuurde. Ook deze groep zat gelijk vol.

Het blijft overigens heel fijn om te merken dat deze nieuwe initiatieven op zoveel positieve reacties konden rekenen.

Goed lopende initiatieven die doorgaan:

* het delen van filmpjes en andere tips aangaande de trekharmonica worden erg gewaardeerd en zijn dit jaar ook in aantal toegenomen. Wil je nog eens door de tips lopen, kijk dan eens in de rubriek archief onder aan de nieuwspagina of klik hier voor het archief van 2015;

* de zomerworkshop was voor het tweede jaar georganiseerd en heeft weer een behoorlijk aantal spelers door de zomer heen geholpen. Meer weten over dit initiatief, klik hier;

* De bladmuziek sectie is wederom fors uitgebreid mede dankzij de inspanningen van Wim van de Kolk;

* Monnikenwerk, niet direct zichtbaar maar wel als je de pdf aanklikt, is dat wederom van een tiental stukken een vernieuwde versie is geplaatst, keurig met de bassen er onder, in het CF deel en ook het Clubmodel is up to date nu

* Ook van het trekzakfestival in Enkhuizen wat ik jaarlijks met veel plezier bezoek is weer filmmateriaal op de site verschenen, op deze plek;

* en tot slot een initiatief wat hier niet mag ontbreken omdat het ook dit jaar weer doorgegaan is en voor mij een enorme stimulans is om door te gaan met mijn activiteiten: het donatie systeem, meer informatie vind je hier. Wederom hebben velen hun hand van de knip gehaald om mijn werk voor de trekharmonica te steunen, daar ben ik jullie heel dankbaar voor!

Statistieken 

Ik kondigde het vorig jaar al aan dat op een dag de bezoekersaantallen niet meer zullen stijgen en dat is nu het geval:

* De bezoekersaantallen op mijn website zijn licht gedaald, was 150 (2012) naar 250 (2013) en 270 (2014) nu 260 bezoekers per dag, een overigens nog zeer respectabel aantal, dus mij hoor je niet klagen;

* De nieuwsbrief ging in 2013 naar 280 spelers in 2014 naar 326 spelers en nu naar 353 spelers. Mocht je lid willen worden van de nieuwsbrief dat kan hier.

* Mijn youtubekanaal groeide wederom van 160 (2012) naar 300 (2013) en  408 (2014) nu naar 513 abonnees.

Tot slot

De managers onder de spelers zullen vermoedelijk gelijk een beeld hebben wat de cijfers hier boven zeggen en wat dat voor de toekomst betekent. Zelf laat ik me niet zo leiden door cijfers (was op school al slecht in rekenen).

Ik laat me vooral leiden door mensen! Mensen die ik ontmoet in trekharmonicaland, face to face, samenspeelgroepen, op les, bij festivals, via de email, facebook, youtube of anderszins.

Niet alleen voor de groep uit je hoofd spelen is luisteren belangrijk, ook voor mij als website beheerder is het belangrijk om goed te luisteren naar jullie als spelers. Aarzel dus niet om mij te voeden met initiatieven via een van bovenstaande wijzen.

Rest mij jullie allen te bedanken voor de vele mails die ik mocht ontvangen dit jaar, het blijft een feest om zo'n klein tekstbericht te openen:

 zo kreeg ik bijvoorbeeld dit jaar een mooi verhaal te lezen over een speler die op een fietstocht andere trekharmonica spelers tegenkwam en dacht die muziek die zij spelen die ken ik ergens van. Het bleek een compositie van mijn hand te zijn, ze nam de moeite om het mij te mailen en mijn dag kon niet meer stuk. Zo simpel kan het leven zijn

Iedereen een gezond en muzikaal 2016 gewenst!