Terugblik over 2021

Ook dit jaar staat volledig in het teken van het corona virus. Ik heb gelukkig weinig last van alle maatregelen, die in diverse perioden door de regering geadviseerd werden en soms verplicht opgelegd werden.
Ik leef een bescheiden leven met mijn lief, veelal in en om mijn huis. Mijn lief is de actiefste, die heeft meer behoefte aan "de hort op gaan" zoals dat bij ons thuis heet.

Mijn dochter Roos (30) is nog een graatje erger dan haar moeder, maar die kan haar energie wel kwijt als journaliste bij AT5. Zij lijdt vooral onder het gemis van het uitgaansleven waar zij als Amsterdamse graag in vertoeft.

Mijn zoon Florian (28) is meer als zijn vader, die vermaakt zich prima. Hij is partime docent en zou het liefst fysiek les geven, maar heeft zich al lang neergelegd bij zijn rol achter het scherm. Verder trekt hij zich graag terug in zijn muziek en zijn boeken.

Je zou hier uit kunnen opmaken dat de vrouwen meer lijden onder de beperkende maatregelen. Ik weet het niet. Het zou me niet verbazen. Maar om dat te baseren op mijn gezin, is wat te eenvoudig denk ik, dus ....

Laten we maar eens verder het afgelopen jaar induiken, wat is er zoal op mijn website gebeurd?

Meer dan 60 nieuwe stukken op de website geplaatst in 2021!

Ik hou het niet elk jaar bij, maar ik was mij wel bewust van de grote productie dit jaar in het CF deel. Een van de grote voordelen dat lessen bij periodes stil liggen en de samenspeelgroepen een groot deel van het jaar, is dat er ruimte ontstaat voor andere activiteiten. Een daarvan is bladmuziek bewerken. Ik doe dat heel graag: lekker achter de computer op zoek naar heel veel prachtige muziek. Ik ben nog heel vaak verrast door de mooie muziek die ik aantref, in de nieuwsberichten heb ik het daar geregeld over.

Deze productie wordt zeer gewaardeerd heb ik op allerlei manieren gemerkt, waarvoor mijn hartelijke dank zowel van incidentele bezoekers als vaste bezoekers als donateurs. Mails worden zeer gewaardeerd hier evenals donaties en chocola ;-)

Bladmuziek kwam uit bijna alle landen van Europa en .. dit jaar ook weer van mezelf, een aantal eigen composities. Blijkbaar is er meer innerlijke rust om die bron te laten stromen. Jarenlang was het stil aan dit front.

Leuke aanvullingen van andere spelers

Dit jaar was het nieuwe advent- en kerstrepertoire rijkelijker dan andere jaren door de inbreng van spelers die suggesties aandroegen die ik uitgewerkt heb en door Folina Boonstra, die haar repertoire deelde als aanvulling op de reeds aanwezige stukken.

Ook voor het CF repertoire werden geregeld suggesties gedaan. Maar ook concrete stappen gezet in de vorm van teksten bij bestaande bladmuziek, door Hiltsje Blumers.

Ook is er op verzoek van verschillende mensen een zichtbaardere zoekfunctie op de Laatste nieuws pagina van de site gekomen. Rechtsboven aan staat daar een zoekfunctie. Deze vraagt als je iets intoets of je wel verder wil zoeken, want mogelijk is dat onveilig. Geen zorgen om maken, want je zoekt op mijn site. Maar deze zoekfunctie is een product van Google en die wil geen risico lopen.

Leuke aanvullingen van andere spelers 2 (monniken werk)

De meest recente aanvulling van andere spelers is een alfabetische lijst van alle nummers in het CF deel. Dit verzoek kwam van Luuk Salomon en hij had al een voorzetje gestuurd. Voor 70% bleek dat prima te zijn, maar overal waar meerdere linken op een rij stonden moest handmatig een en ander gecorrigeerd worden. Ook iets waar in deze tijden wel tijd voor gemaakt kan worden gelukkig. Want ook dit is een verzoek wat me al vaker gevraagd is.
En aan de volgende stap om de niveaus bij elkaar te zetten word gewerkt.

Nog meer monnikenwerk, ook op verzoek (van nieuwe online leerlingen) was om alle mp3 bestanden van de cursus deel 1 en 2 online te zetten.

En ook een verzoek van donateurs en spelers die de samenspeelgroepen bevolken bij mij: Kunnen de mp3 bestanden online gezet worden van de samenspeelboeken. Spelers kunnen dan de eerste stem spelen de tweede stem aanzetten als mp3 zodat ze tweestemmig kunnen spelen.
Ook een monnikenwerk, wat nog niet af is, maar hier kan je de link vinden naar  boek 6 Rechts op die pagina staan de verwijzingen naar boek 7 8 en 9. De eerste 5 moeten nog online gezet worden.
Als je denkt wanneer je de mp3 bestanden bekijkt/beluisterd, hoe kom ik aan die boeken stuur me dan een mailtje.

Wil je ook een bijdrage leveren aan de website, of heb je ideŽen, laat het weten. Ik kan je geen garanties geven dat ik ze kan uitvoeren, mijn kennis is beperkt, maar ik sta wel open om de site aan te laten sluiten bij de wensen van de bezoekers.

Triest bericht in de zomer

Ik vind het nog steeds niet te geloven, maar begin augustus ontving ik het trieste bericht dat  Auke Eringa is overleden, na een ziekbed van een kleine 2 maanden. Auke is slechts 55 geworden. Hij was in trekharmonicaland een bekende maar vooral geliefde speler. Vele jaren gaf hij les op allerlei plekken in het land. Hij was vaste workshopdocent bij Trek er eens uut (dat word je niet zo maar!). Op de Harmonicahoek en op het folkforum staan mooie In Memoriam verhalen, daar moeten de achterblijvers het mee doen. Zelf kan ik nog steeds genieten van zijn alweer uit 2013 stammende opname op youtube van een trekharmonica bewerking van Shocking Blue Venus.
Voor de trekharmonica wereld is het een enorm verlies om deze enthousiaste, ervaren inspirerende en betrokken docent te missen. Ik wens zijn geliefden tijd, veel tijd om te rouwen. Tegenwoordig moet alles maar snel, maar rouwen gaat langzaam, heel langzaam.

Daarbij valt alles wat ik op deze pagina schrijf in het niet, maar ook weer niet. Zo'n bericht doet mij beseffen dat ik net als Auke (en vorig jaar Ardy Proot dat raakt me ook nog steeds) niet het eeuwige leven heb en dat dit mij ook kan treffen. Kortom dat ik dankbaar ben voor het feit dat ik nog steeds hier rondloop en dat ik dit moet meenemen in de keuzes die ik maak en dat ik die niet voor me uit moet schuiven. En dan kom ik gelijk bij het volgende onderwerp:

Stoppen samenspeeldagen/ andere vorm samenspeelgroepen

Ergens dit jaar heb ik het besluit genomen om samenspeeldagen die steeds uitgesteld werden stop te zetten. Of beter helemaal te stoppen met samenspeeldagen.
Voor sommigen kwam dat onverwacht, maar daar zit een verhaal achter. Een verhaal wat op zich weinig te maken heeft met corona dat was slechts de aanleiding. Het heeft bij mij te maken met een patroon wat ik al mijn hele leven volg. Dat is het voordeel van ouder worden dan herken je de herhaling op een dag.

Wanneer er voor mijn neus een blokkade opdoemt, ga ik inschatten kan ik daar overheen en is dat niet het geval, dan doe ik een paar stappen terug en op een dag kom ik in beweging en ga in de regel rechts of linksaf en vervolg mijn weg in het leven. Als ik mijn weg vervolgt heb, keer ik niet meer terug, zoals je ook niet meer terug kan keren naar je jeugd, of andere dingen die je bent kwijt geraakt. Ik kan daar met veel plezier aan terug denken, graag ook met anderen die daar ook bij waren, maar .... ik ben eigenlijk al weer verder op mijn nieuwe ontdekkingstocht in het leven en die boeit mij in de regel zo dat deze al mijn aandacht op eist.

De samenspeelgroepen hadden het ook zwaar dit jaar en ook daar heb ik een voorlopig besluit in genomen. Ik heb een winterstop in gelast tot het voorjaar en mogelijk gaan we in de zomer door. Maar dat zal het komend jaar uitwijzen. Komend jaar ga ik experimenteren met kleinere groepen 2 a 3 in plaats van 5.

Verdien ik nog wel genoeg als inkomstenbronnen opdrogen

Het antwoord is ja en nee. Mijn inkomsten lopen terug, maar ik ben al 20 jaar een ZZP'er, ooit begonnen als eenmanszaak. Een van de dingen die je vrij snel leert is dat je reserves moet opbouwen want je inkomen kan heel hoog zijn, maar ook heel laag. Ik maak soms gebruik van reserves. Maar ...

Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik als muzikant niet leef van optredens en van lessen alleen. Ik leef van een breed palet aan kleine inkomsten en van weinig uitgaven (een buurttuin bijvoorbeeld is goud waard in deze tijden, spaart veel geld, is heerlijke afleiding, lekker buiten en je hoeft niet naar de supermarkt)

Verder zijn mijn donateurs mij trouw en dat is heel fijn om te merken. Zij doen extra donaties en soms heel royale donaties. En er zijn ook nieuwe bij gekomen. Juist in deze tijden waarin veel mensen thuis zijn en minder afleiding is, zijn bladmuziek updates welkom dat word gewaardeerd door velen.

Kortom ik heb gelukkig niks te klagen als muzikant. Ik leef zoals ik laatst las in een prachtig boek van Nelleke Noordervliet "Vrij man":

"Een goed en sober leven in liefde en saamhorigheid"

 

Nieuwe niet trekharmonica gerelateerde initiatieven

Zoals ik al eerder schreef ik wanneer ik tegen een blokkade oploop die voor me staat sla ik op een dag links of rechtsaf. Of zoals ik het ook wel eens gelezen heb in een mooi boek, van Andreas SteinhŲfel "het midden van de wereld" Als er ergens een deur dichtgaat, gaat er op een andere plek weer een deur open.

Dit jaar en ook al vorig jaar zijn er allerlei nieuwe initiatieven ontstaan en er komen er nog meer bij, maar ik kom nu al tijd tekort ook al liggen lessen stil.

Een van die dingen is dat ik met mijn zoon een podcast ben gaan maken waarvan dit jaar het eerste deel online is gekomen. Het gaat over de fictieve geschiedenis van onze familie en heet El Rubio. Inmiddels zijn we bezig met het tweede deel wat volgend jaar online gaat komen. Daarin staat de geschiedenis van Oudoom Pjotr centraal, of beter zijn moeder die uit Rusland gevlucht was. Voor degene die denkt wat is dat een podcast? Dat is een gesproken verhaal waar je naar kan luisteren tijdens de strijk de afwas, als je een puzzel maakt, maar ook gewoon zoals je naar de radio luistert. Klik hier om om de hoofdstukken te beluisteren.

De gratis spulletjes ronde is vorig jaar gestart door mijn lief en mij en dit jaar is deze volledig tot wasdom gekomen.  Een alternatieve vrijmarkt (Koningsdag ging niet door) waarbij je in je tuin een tafel zet, alles op de tafel geef je gratis weg. En dat doen we dan met anderen op een mooie zonnige dag. Je hoeft niet bij je kraam te blijven alles is tenslotte gratis. Nee je kan lekker op de fiets of lopend naar de andere tafels. Bij elke tafel ligt een lijstje met adressen van de tuintjes die mee doen (tegenwoordig hebben we al een app waar alle adressen op staan). Een keer per maand vanaf april tot september zetten tussen de 30 en 40 bewoners een tafeltje in hun tuin. De facebook groep waarop dit initiatief word voorbereid, heeft al meer dan 200 deelnemers! Daar word ik heel blij van.

Ik ben een enorme lezer afhankelijk van de dikte gaan er hier wel twee boeken per week doorheen. Dat zou een dure hobbie kunnen zijn, maar dat kost me niets. Sinds een jaar of zes beheren mijn lief en ik een website waar we boeken gratis weggeven. Er zijn er al zo'n 6000 naar andere lezers gegaan. We krijgen die boeken van lezers, selecteren onze eigen smaak er uit, geven die na lezing weer door en de rest gaat gelijk door naar de website: www.wijdelen.nl Afgelopen 2 jaar zijn onze activiteiten uitgebreid doordat we in de zomer een tafeltje buiten hebben staan met boeken. Dat is heel populair, daardoor krijgen we nog meer boeken aangeboden en zijn we actiever in het verder verspreiden van boeken zowel op internet als bij andere boeken weggeefplekken.

Dit jaar had ik mij voorgenomen om langere wandelingen te gaan maken. Ik wandelde al dagelijks minstens een half uur en dat is uitgebreid naar gemiddeld 2 uur per dag, in weer en wind. Het is inmiddels een verslaving geworden: zodra ik de deur uit loop voelt het haast als een bevrijding ;-). Maar goed ik breng ook vele uren achter de computer door, dan is die beweging en frisse lucht heerlijk. Geregeld fotografeer ik daar ook bij, maar dat mag verder geen naam hebben, maar is wel handig bij dit stukje tekst

 En verder ....

Draait er sinds dit jaar een app groep die heet durf te spelen/durf te delen waarin trekharmonica spelers de stukken die ze leuk vinden delen via filmpjes die ze opnemen op hun smartphone. Een keer per maand stel ik twee stukken voor die spelers kunnen in studeren. Na een paar dagen druppelen dan de eerste pogingen binnen en gaande weg de maand zie je ieders eigen versie van een nummer erg leuk! Meer weten klik hier
Zelf neem ik ook altijd de filmpjes op en plaats die op mijn youtubekanaal

Interesse? je kan je aanmelden via mijn telefoonnummer wat bij de link staat hier boven. Je hoeft niet gelijk actief mee te doen, je mag de spelers die filmpjes delen ook eerst uit de boom kijken ;-)

Verder plaats ik in de rubriek het laatste nieuws geregeld tips wat je kan doen als je je verveelt in en om je huis en denkt wat zal ik eens gaan spelen of gaan lezen of beluisteren. Populair zijn de rubrieken diversen; artikelen en de archieven

 

Statistieken

Inmiddels is het traditie om af te sluiten met de statistische gegevens die ik jaarlijks kan bekijken. Vorig jaar bijvoorbeeld waren de bezoekerscijfers iets terug gelopen, hoe is het nu?

* Op dit plaatje van Google analytics is goed te zien hoe de frequentie van het aantal bezoekers per dag fluctueert. Vandaag 30 december is het aantal van gisteren gemeten en dat zijn 124 unieke (lees verschillende) bezoekers.

Vorig jaar stond de dagteller op het moment van de schermopname op 131 unieke bezoekers. Je zou kunnen zeggen dat het aantal iets teruggelopen is, maar eigenlijk fluctueert het aantal bezoekers tussen de 100 en 150 ongeveer. Met forse uitschieters na een nieuwsbrief (zie 5 december) bijvoorbeeld en tijdens een lockdown.

Wil je nog meer statistiek zien? 

 

* Op dit plaatje kan je zien wat de populairste pagina's zijn op mijn website. Met die kanttekening dat dat geld voor de afgelopen 3 maanden (90 dagen) Het moge duidelijk zijn dat de bladmuziek het populairst is en daarin word zoals je hierboven al hebt kunnen zien ook het meeste tijd in gestoken.

* De nieuwsbrief groeide dit jaar verder:
in 2013 naar 280 spelers in 2014 naar 326 spelers
in 2015 naar 353 spelers in 2016 naar 379 spelers
in 2017 naar 413 spelers in 2018 naar 430 spelers.
in 2019 naar 451 spelers in 2020 naar 482 spelers
in 2021 naar 500 spelers die maandelijks de nieuwsbrief ontvangen. Mocht je lid willen worden van de nieuwsbrief dat kan hier.

* Mijn youtubekanaal groeide dit jaar ook verder:
in 2012 naar 160 abonnees in 2013 naar 300 abonnees
in 2014 naar 408 abonnees in 2015 naar 513 abonnees
in 2016 naar 642 abonnees in 2017 naar 781 abonnees.
in 2018 naar 1094 abonnees. In 2019 naar 1420 abonnees
in 2020 naar 1780 abonnees. In 2021 naar 2009 abonnees

 

Tot slot

De aandacht is dit jaar verder verschoven naar wat er mogelijk is binnen de bestaande beperkingen als gevolg van corona en dat blijkt heel veel te zijn, ook al hebben we ook dingen moeten inleveren. Het kost me echter weinig moeite om bij mijn verlies stil te staan, omdat de winst heel rijk is. Winst die ik nooit had kunnen bedenken voordat de corona beperkingen in mijn leven kwamen.

Ik moet daar wel bij zeggen dat ik makkelijk praten heb zoals ik mijn stuk dit jaar ook al begon, ik verkeer in gelukkige omstandigheden, dat ik eigen baas ben; dat ik niet zo nodig "de hort op" moet; en ook vakanties aan mij niet besteed. Ik heb verder geen jonge kinderen waar ik voor moet zorgen. En verder ben ik gezond voorzover ik weet.

Tot slot het staat er niet zo letterlijk in, maar als je goed leest tussen de regels is het delen en weggeven ook dit jaar verder toegenomen, niet alleen van bladmuziek die ik deel, maar ook van boeken spullen en allerlei diensten. Dat zal blijven toenemen, want hier in huis worden we daar heel blij van.
 

Iedereen alle goeds en een gezond en muzikaal 2022 gewenst!