tongenbasknoppenheader

Archief Nieuws 2011

Maart

schermfoto 1De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest om deze geheel nieuwe website te bouwen. Daar zit uiteraard weer een lang verhaal aan vast, maar daar zal ik jullie niet mee vermoeien. Behalve dat het noodzakelijk was, mijn software stamde nog uit 2001!paulwsd kleinOp 6 maart was er een geslaagde workshopdag voor beginnende trekharmonicaspelers. Aan de hand van eenvoudige workshops kennis opdoen en ondertussen eens wat eerste ervaringen uitwisselen dat was het doel. Een kort verslag  deel j en m klein lnEn het kon deze maand niet op want er was ook een samenspeeldag op 20 maart jl. Maar liefst 24 spelers kwamen bij elkaar om weer eens een lekker dagje samen te spelen en te luisteren naar vrolijke intermezzo's van verschillende deelnemers.tongenUiteraard zijn de meeste artikelen meeverhuisd naar de nieuwe site. Ze zijn allemaal nog eens kritisch door gelezen en waar nodig weer up to date gemaakt. Nieuw is het artikel: Wat is eigenlijk een gedraaide vijfde toets.Hohner Corona IIIADG klein lnMet het verschijnen van deze website is ook een einde gekomen aan de serie: "Gaat er nog wel eens een de deur uit?" Ik heb een nieuwe rubriek toegevoegd: Verzameling. Aan de hand van de instrumenten die ik speel en bespeeld heb, is daar mijn muzikale ontwikkeling te zien.


keyboarddeelWist je dat, wanneer je Ctrl f intoetst, je een hele handige zoekmachine tevoorschijn haalt? Ideaal om een woord of zinsnede te zoeken in een lange bladmuziekpagina. Het is een van de vele handige tips die staan op de nieuwe pagina tips en trucs 

April

lenteNieuwe nummers in het CF GC en AD deel.
CF: La modista de Balaguer en Wals van Terschelling.
GC: Bandura, Einar's mazurka en 2i 15.
AD: Wals van Terschelling en 2i 15
Leerlingendeel: het Reuzenlied
 

anneYoutube is het internetkanaal om filmpjes te bekijken van spelende collega's, uit alle delen van de wereld. Een inspirerende bron voor iedere trekharmonicaspeler! Maar hoe kom je op youtube? En waar vind je die filmpjes? Leer de trekharmonica vinden op Youtube.


corona riemOp de workshopdag voor beginnende trekzak spelers kwam Tiny Jansen met een slimme tip. De gespen van haar riemen bleven regelmatig aan haar kleding hangen. Haar echtgenoot bedacht een creatieve oplossing die niet alleen haar kleding, maar ook de balg beschermt.


vg lnDeze maand werd ik wederom aangenaam verrast door twee composities op youtube, die ik de afgelopen jaren geschreven heb. Een vrij recente Anna's walsje en een iets oudere Vlaamse gaai. Beiden uitgevoerd door Danny van Droogenbroeck uit BelgiŽ. Bekijk ze op mijn Youtube pagina.


basfoto lnIedere beginnende trekharmonicaspeler loopt er op een dag tegenaan: Lucht tekort, je moet nog verder in de duw of trek maar de balg is al dicht of je arm is te kort. Lucht leren pakken tijdens het spelen: in zowel een artikel als een filmpje besteed ik hier aandacht aan.


Clubmodel lnHet nieuwste Hohner Club model IIB staat momenteel te koop op mijn site.  Ik heb een filmpje van dit instrument gemaakt wat je kan bekijken. 


 

Mei

sp dansersNieuwe nummers in het CF GC en AD deel:
Ik heb twee nieuwe vrolijke Spaans/Mexicaanse nummers in zowel het CF het AD en het GC deel geplaatst. Alle twee de nummers zijn goed uit te voeren in de verschillende stemmingen. De nummers heten Xotis del Jaumet Xic en La Adelita.


samenspelenDe afgelopen maanden zijn er zowel samenspeel dagen als huiskamersessies geweest waar veel samen gespeeld is. Twee populaire samenspeelnummers van deze dagen heb ik op de samenspeelpagina geplaatst. Het zijn Mon Amant de St Jean en Anas visa


cursus deel 2Op veler verzoek ben ik begonnen met deel 2 van de cursus trekharmonica leren spelen via internet. De eerste vijf nummers heb ik inmiddels klaar. Geleidelijk aan word ook dit deel uitgebreid tot 25 nummers. Kort samengevat worden de vaardigheden die je in deel 1 geleerd hebt verder uitgebreid.


Hans ZwerverZojuist twee nieuwe filmpjes op mijn youtube kanaal geplaatst. Marie Plansjee en de Wals van Terschelling.
   En verder ben ik, op veler verzoek, bezig met een vervolg op de cursus (vermoedelijk eind mei komt het eerste deel op mijn site).  


 juni 2011

TuinmarktHeb je as zondag 3 juli niets te doen en woon je in de buurt van Amsterdam: twee vriendinnen organi-seren aan de Amsteldijk 292 een tuinmarkt, rommelmarkt, kunstmarkt etc van 13.00 tot 17.00. Zelf sta ik een groot deel van de middag bij de ingang op mijn trekharmonica te spelen. De entree is gratis!


hz bandoneonIk heb de volgende serie van 5 nummers van de cursus trekharmonica leren spelen deel 2 op de website gezet. Mocht je bundel 2 willen bestellen hou dan rekening met een besteltijd van ca 1 week. Ik heb me niet gerealiseerd dat het enthousiasme zo groot was. Beetje dom, want dat was bij deel 1 ook zo.


Eenmaal bezig op youtube heb ik ook twee nieuwe filmpjes geupload en geplaatst op het Youtube deel, een van die vrolijke Spaanse nummers Xotis del Jaumet Xic en Isle de Capri. Beiden gespeeld op mijn oude hohner Corso in GC.
Juli

cursusbundel plus dvdDe cursus trekharmonica leren spelen deel 2 is klaar. Zojuist heb ik de nummers 46 tot en met 50 op mijn site geplaatst. Verder heb ik ook een DVD gemaakt waar alle 25 nummers op staan. Daarmee is er weer tijd vrij gekomen voor een ander project: Een bundel met Slowaakse liederen (wordt vervolgt).


cursus deel 2De cursus trekharmonica leren spelen deel 2 is bijna klaar. Zojuist heb ik de nummers 41 tot en met 45 op mijn site geplaatst. Ik ben nu nog bezig met de laatste nummers. Vermoedelijk eind van deze maand staan ook deze nummers op mijn site.Ik heb drie heel verschillende nieuwe nummers toegevoegd aan het CF deel. Bummel Petrus; Jo en tinc un oncle a l'Havana en Farewell ye green fields. Nummers in het 3 en 4 nivo. Kortom ideaal om eens in de vakantie op te studeren. Verder heb ik in het AD deel een nummer gewijzigd de Belle Mere's waltz.


Menigeen heeft er last van: probeer je zo goed mogelijk je bassen te spelen en dan glijdt je hand weg. Allerlei oplossingen zijn al bedacht variŽrend van een wielerhandschoen tot een extra basriem. Recent kwam ik een hele slimme tegen die bovendien bijna niks kost en heel simpel is aan te brengen. klik hier


cursus deel 2Geleidelijk aan breidt deel 2 van de cursus trekharmonica leren spelen zich verder uit. Zojuist heb ik de nummers 36 tot en met 40 op mijn site geplaatst. De lay out is iets gewijzigd, uitleg staat onder de filmpjes. Verder zijn op het moment weer voldoende bundels voorradig.


Augustus 2011

Slowaakse bundel lnBij de start van het nieuwe seizoen is de nieuwe bundel klaar met Volksliederen uit Slowakije. Prachtige tweestemmige walsjes zowel eenvoudig als pittig. Op het CF deel heb ik er twee gezet en ook bij de bundel zelf kan je er twee beluisteren en bekijken.
Hohner ClubmodelEn verder ...... staat er in het najaar weer een huiskamersessie gepland; heb ik een Hohner Club IIB te koop; en heb ik een mooie wat langere wals bij de Youtube filmpjes gezet waarvan de bladmuziek is terug te vinden op het GC deel.Ik heb twee nieuwe nummers toegevoegd aan het CF deel Een Duits Schifferlied ook uitgewerkt in AD versie en nummer uit Slowakije: A jŠ takŠ cŠrna, deze heb ik ook voor de GC uitgewerkt. Verder heb ik wederom twee filmpjes op youtube gevonden waarbij anderen een compositie van mij uitvoeren.


LoesHeb je aanstaande zondag 14 augustus niets te doen: Tussen 13.00 en 16.00 uur ben je welkom in de  Engelmundus kerk Kerkplein 1 te Velsen Zuid. Verschillende kunstenaars exposeren hier. Om 15.00 is de officiŽle opening, muzikaal omlijst door ..... inderdaad Gerard Gerritsen. Meer info: lees deze pdf


te koopAl vanaf de start van de nieuwe website dit jaar heb ik het plan om geregeld trekharmonica's te koop aan te bieden. Deze hoek van mijn site is er nu: voor spelers, die niet een duur nieuw instrument willen, niet op Marktplaats durven kopen, maar toch een goed en degelijk instrument willen.


september 2011

bladmuziekEr is weer bladmuziek toegevoegd aan mijn site!! Twee nieuwe nummers in het CF deel: Een oud Yiddisch liedje, Margaretkelekh en een Duitse Kringwals, Schrittwalzer, een Landlerachtige wals.
Het eerste nummer heb ik ook in GC uitgewerkt en het tweede in AD.    

  

koffieDe Huiskamersessies voor beginners zijn bijna vol. Er zijn nog twee plekken op 14 oktober as vrij.
Deze maand ben ik vooral druk bezig geweest met nieuwe leerlingen en menigeen verder helpen die op zoek was naar een trekharmonica. Mooi werk!hsk voor beginnersDe huiskamersessie is inmiddels volgeboekt. Maar voor beginnende spelers is er nog hoop! Met name spelers die de cursus trekharmonica spelen op mijn site volgen, maar ook andere beginnende spelers zijn welkom op een nieuw initiatief: Huiskamersessies voor beginnende spelers.


slovakiaDe nieuwe bundel, met Slowaakse en Tjechische melodieŽn, gaat als zoete broodjes over de toonbank. Jan van Renssen die mij o.a. heeft geholpen bij de vertaling vroeg zich af of er in de regio Friesland spelers zijn die samen met hem deze bundel willen spelen. Je kan hem benaderen via zijn emailadres


oktober 2011

In het CF GC AD en Club deel zijn nieuwe nummers geplaatst: Een pittige wals, de Louis waltz uit Canada en een eenvoudig wiegeliedje. Verder heb ik nog een Hohner Erica te koop aangeboden. En in het Youtube deel heb ik een drietal nieuwe filmpjes geplaatst.In etappes werk ik mijn site bij de komende dagen. Eerste stap zijn een paar youtube filmpjes van trekharmonica's die ik te koop aanbied: Een Goudbrand in GC, een Weltmeister en een Clubmodel. De komende dagen volgen bladmuziek en youtube filmpjes die ik recent opgenomen heb.


Zojuist hebben zich nog twee spelers opgegeven voor de huiskamersessie van 25 november. Alle huiskamersessies zitten nu vol. Mocht je nu denken: "Ik heb ook altijd pech", niet getreurd er komen in 2012 weer nieuwe, wil je te zijner tijd de boot niet mislopen stuur me dan een mailtje.


Op verzoek van enkele enthousiaste spelers komt er nog een extra huiskamersessie voor 'gevorderden' op vrijdag 25 november. Er is, op het moment dat dit bericht geplaatst word, nog plaats voor 2 spelers. Je kan je opgeven door naar deze pagina te gaan. Alle andere huiskamersessies zijn inmiddels vol.


November 2011

Op verzoek van velen:de Morning Glory Waltz ook op het CF deel. Steeds meer mensen komen met vragen over het Clubmodel. Reden om dit deel van mijn site te actualiseren met een reeks originele toonladders en de toetsen- en notenschema's van het meest populaire model de Club IIB (zie foto) .


morning gloryIn het CF GC en AD deel zijn nieuwe nummers geplaatst: Twee nieuwe in het CF en drie nieuwe in het GC/AD deel. Een prachtig sentimenteel Yiddisch mineurwalsje. Een afscheidsliedje van de Maori's en een stevige ouderwetse wals, The Morning Glory Waltz (het ochtendgloren).


Bijgaande foto is van een recente huiskamersessie. Het zijn telkens weer inspirerende bijeenkomsten ook voor mijzelf: zo komt er allerlei muziek voorbij, maar ook leuke tips, zoals deze, die eigenlijk nog fraaier is dan de fietsband die ik eerder introduceerde als balgbeschermer.


youtubeIn het videodeel heb ik een tweetal nieuwe filmpjes geplaatst.  De Louis waltz en Sous les toits etc. Op Youtube vond ik twee filmpjes van composities van mij, uitgevoerd door Marjon: Prendre patience en Pour ma Cherie. En verder heb ik een tip, kijk eens op de pagina diversen die heb ik netjes bijgewerkt.


December 2011

In het samenspeeldeel heb ik een mooi stemmig kerstlied geplaatst in twee partijen: Milli cherubini in coro (duizend engeltjes in koor). In het CF deel een vrolijk liedje You are my sunshine en in het GC deel een Zweeds walsje de Vals fran Boda.Het jaar is bijna afgelopen, tijd om eens even terug te kijken op een geslaagd 2011: Een jaar waarin bv mijn complete site vernieuwd is; een jaar waarin ik ook weer vele nieuwe spelers heb ontmoet. De complete terugblik vind je hier. Ik wens iedereen fijne feestdagen en een muzikaal 2012.

Op het CF deel zijn vandaag 2 nieuwe nummers geplaatst. Op het GC deel 4 en het AD deel zelfs 5 nieuwe nummers! Het betreft een tango (Poquito), twee mazurka's (o.a. Goteborgsk) en twee vlotte 6/8 maat stukken (Danse de chez nous en Il ballo della lepre).


Langzaamaan komt de kerstperiode naderbij. In de nieuwe rubriek Filmpjes die inspireren en boeien een aantal bijzondere kerstliedjes.
Voor degene die het nog niet weten op mijn site staan een tweetal kerstbundels die gratis te downloaden zijn.


Tot slot: de laatste huiskamersessies van dit jaar zijn geweest. Begin volgend jaar komt er een nieuwe reeks data. Tijdens de laatste bijeenkomst was ik in de gelegenheid om een filmpje op te nemen. Wanneer je een indruk wil krijgen van een huiskamersessie klik hier.


Op youtube staan heel veel filmpjes. Menig filmpje inspireert of boeit me zo dat deze bij mijn favorieten gezet word. Niet iedereen bezoekt mijn Youtube kanaal en om die reden zet ik er geregeld ook een paar op mijn website. Vandaag de eerste serie van drie


Laatste nieuws