Terugblik over 2011

De grootste verandering dit jaar vond al in het voorjaar plaats. Inmiddels is deze zo gewoon dat je hem haast zou vergeten. Toevallig weet ik hoeveel (leuk) werk hier achter schuil gegaan is, dus zelf zal ik het niet zo snel vergeten. Bovendien ervaar ik vrijwel dagelijks de voordelen en niet alleen ik. Al een idee?

In het voorjaar heb ik mijn website helemaal vernieuwd. Voor degene die later zijn ingeschakeld zo zag mijn site er tot begin 2011 uit:

Deze oude site was hoognodig aan vernieuwing toe, de software waar hij mee gebouwd was stamde nog uit 2001. De nieuwe site is op allerlei fronten verbeterd en aangepast aan de huidige wensen van gebruikers. Vanaf het eerste moment dat hij in de lucht is, heb ik veel, heel veel positieve reacties gehad, waarvoor mijn hartelijke dank.

In het verlengde van mijn nieuwe site ben ik ook een speciale nieuwsbrief gaan maken en ook deze blijkt een grote doelgroep aan te spreken. Meer dan 200 spelers ontvangen deze brief gemiddeld 1 keer per maand en dat aantal neemt nog steeds toe. Een van de aantrekkelijke kanten zowel voor spelers als voor mij is dat ik in deze brief de mogelijkheid heb om bladmuziek onder de aandacht te brengen die ik om diverse redenen niet op mijn site kan zetten. Mocht je interesse hebben, via de contact pagina kan je je aanmelden.

De cursus trekharmonica spelen blijkt voor velen een eerste kennismaking te zijn met mijn website. Deze cursus blijft populair want ook dit jaar zijn er weer velen aan de cursus begonnen. Op verzoek heb ik een tweede deel op mijn website gezet. Wederom heb ik hier 25 nummers voor beginnende spelers geplaatst.

Voor spelers die mijn cursus volgen heb ik in het voorjaar een speciale workshopmiddag georganiseerd, samen met Paul van Muijen van de trekzakpagina. Een verslag van deze dag vind je hier.

 

Uitwisseling met spelers blijft een belangrijke voedingsbodem voor mijn ontwikkeling en die van anderen:

Dit jaar ben ik ook gestart met de incidentele verkoop van eenvoudige degelijke tweede hands trekharmonica's. Dat is een bijkomend gevolg van de cursus. Ik kreeg steeds vaker mails van starters die op zoek waren naar een betrouwbaar instrument en mij vroegen of ik er geen had. Hier staan er meestal wel een paar voor de verhuur en soms zijn er dat zo veel dat er wel een paar via mijn site verkocht kunnen worden.

Wat mijn eigen instrumenten betreft, daar gebeurd niet zo veel meer, na veel geëxperimenteer de afgelopen jaren, zie de serie mijn verzameling. Mijn Hohner Corso's in drie stemmingen zijn mijn instrumenten geworden, met af en toe een uitstapje naar een oude steier. Op mijn filmpjes op youtube van dit jaar zie je alleen deze instrumenten. Ik verwacht dat dit ook zo zal blijven, want ik ben wel tevreden met mijn keuze.

2011 was samenvattend in alle opzichten een succesvol jaar, dat vertaalde zich ook in bezoekersaantallen op mijn site. Vorig jaar bleef de teller steken op een gemiddelde van 100 bezoekers per dag. Dit jaar zijn het er maar liefst 140 die dagelijks mijn site bezoeken.

Iedere keer verrast het me weer dat deze aantallen nog steeds toenemen. Ik verwacht namelijk een stabilisatie of lichte terugname, vanuit de gedachte dat succes ook zijn grenzen kent. Blijkbaar waren die dit jaar nog niet bereikt. Ik voel me zeer vereerd en dankbaar met zo veel aandacht van collega's en ik wil ook iedereen hartelijk danken die in welke vorm dan ook hier een bijdrage aan geleverd heeft.

De moraal van dit verhaal: Geven loont! Daar worden niet alleen spelers blijer van, ik word er zelf ook een blijer mens van.

  Ik wens iedereen fijne feestdagen en een muzikaal 2012!