Terugblik over 2013

Dit jaar begon met een verzoek van de erven van Sjoukje de Bruin, of ik haar populaire website met bladmuziek wilde overnemen. De kinderen van Sjoukje zouden het zonde vinden als al het werk van hun moeder verloren ging, want zij zagen zichzelf geen website beheren.

En zo kwam het dat ik de eerste maanden van het jaar druk was met ruim 350 nummers integreren in mijn website. Een dankbare klus. Ik heb er veel positieve mails over gehad, die ik ook weer door gestuurd heb naar haar kinderen die daar heel blij mee waren.

Recent heb ik ook haar kerstrepertoire toegevoegd ook alweer zo’n 50 nummers.

In de loop van het jaar heb ik ook geleidelijk aan de opmaak van veel oude CF nummers vernieuwd. In totaal zo’n 50 nummers zijn nu ook voorzien van een duidelijke baspartij en daardoor toegankelijker voor een grote groep spelers.

Activiteiten in 2013

Het succes van Podium en Pasta in 2012 kreeg een vervolg in januari met Taart en Trekharmonica. Wederom was dit binnen no time volgeboekt. Een verslag hiervan is te vinden op mijn site door hier te klikken met je muis.

In het voorjaar heb ik een samenspeeldag georganiseerd voor een kleine 20 spelers, ook hiervan is een verslag gemaakt door hier te klikken met je muis kan je het bekijken.  Ook waren er weer huiskamersessies in het voorjaar. Op verzoek hebben de huiskamersessies in het najaar een andere vorm gekregen. In plaats van eenmalige bijeenkomsten kan je je nu inschrijven voor 8 bijeenkomsten om de 6 weken. Dit concept sloeg gelijk zo aan dat er twee groepen gevormd zijn die nu 6 wekelijks bij elkaar komen. Beide groepen hebben inmiddels hun vorm gevonden: naast bijpraten over van alles, is de indeling meestal zo dat er eerst op een onderwerp geoefend word wat spelers hebben ingebracht (bijv hoe speel je een ritme in de rechterhand terwijl de baspartij ‘gewoon’ doorloopt) en later op de ochtend wordt er vaak tweestemmig gespeeld.

Ondertussen ben ik zelf weer eens actiever aan de slag gegaan op een steirische harmonica, een van de zijpaden die ik graag bewandel. Mede doordat ik een fraai tweedehands exemplaar op de kop getikt had. Meer hierover lees je hier. Dat resulteerde in een bundel met eenvoudig repertoire om op een steier te spelen in het notatieschrift voor de trekharmonica. En een artikel waarin ik de verschillen bespreek tussen het Grif schrift en het notatieschrift voor de trekharmonica, dat kan je lezen door hier te klikken met je muis.

chimp nieuwsbrief

Al deze activiteiten zorgen ook voor een toename in het aantal bezoekers van mijn site en ook in een toename van het aantal abonnementen op de nieuwsbrief. Dat laatste komt vermoedelijk ook, omdat met de nieuwsbrief bladmuziek meegaat die niet op mijn site terecht komt. Dat praat zich snel rond.

Om een idee te geven van de aantallen waar we over praten, het aantal bezoekers op mijn site is dagelijks ruim 250. Dat is bijna 100 bezoekers meer dan een jaar geleden. De nieuwsbrief gaat naar zo’n 280 spelers (geen meting van vorig jaar om deze tijd). En ook mijn youtubekanaal  heeft inmiddels meer dan 300 volgers, vorig jaar waren dat er nog 160.

Wanneer iemand mij deze aantallen vorig jaar had voorspeld had ik vriendelijk gelachen en gedacht .. “ja ja droom maar lekker verder”.

Maar ondertussen weet ik dat het realiteit is en kan ik slechts dankbaar zijn voor zo veel mensen die mijn website bezoeken (overigens ook steeds meer accordeonisten) en hopen dat dit zo blijft. Want al die bezoekers laten ook regelmatig van zich horen in de vorm van veel positieve mail en komen ook met allerlei mogelijke maar ook onmogelijke voorstellen.

Een paar van die mogelijke voorstellen worden komend jaar vermoedelijk ook uitgevoerd:
In het voorjaar staat er een dag gepland a la Taart en Trekharmonica plus … een workshop door Theodora (zingen en spelen hoe doe je dat)

Minstens 2 mensen hebben voorgesteld  om hun bladmuziek te delen, waaronder de dirigent van een Shantykoor.


  Tot slot wil ik iedereen bedanken die mij dit jaar persoonlijk heeft aangesproken op mijn werk of in enthousiaste mails hun waardering hebben geuit voor mijn werkzaamheden. Voor mij zijn deze reacties de inspiratiebron om op dit pad door te gaan.

  Ik wens iedereen een gezond en muzikaal 2014!