Terugblik over 2020

De eerste maanden van het jaar is er nog weinig van te merken op mijn website. In januari en februari ben ik vooral bezig om een aantal oude lesboeken uit het land te bewerken voor de trekharmonica en berichten te delen over komende festivals. Op 14 maart deel ik dan voor het eerst een bericht over het virus:

laatste nieuws 14 maart 2020

In deze dagen waarin een virus door ons land raast of wellicht stapvoets gaat, we weten het niet, zijn we soms ongewild meer thuis dan we willen. Dan kan het fijn zijn om wel enige afleiding te hebben om onze angsten niet te groot te laten worden. Om die reden een paar tips om de aandacht helemaal te richten op iets totaal anders: de cursus moeilijke stukken leren spelen of een Cursus Keltische (lees Ierse) muziek leren spelen.

 

Besmet met het corona virus?

Het eerste bericht daarna op 23 maart is al een eerste teken, ik heb al een aantal dagen koorts en op 2 april ligt er al een verslag van wat vermoedelijk een corona infectie was, mocht je het nog willen lezen, je kan het hier vinden

Ik zet een vraagteken achter besmet met het corona virus, omdat in de periode dat wij het hadden nog geen testen beschikbaar waren. Mijn lief heeft zich een week geleden laten testen op antistoffen voor corona, omdat ze haar ouders wilde helpen die beiden met corona besmet waren. Ze bleek ze niet te hebben! Hebben wij dan geen corona gehad? We weten het nog steeds niet. Is dat erg? Voor ons niet, wel voor mijn lief en haar ouders, want die moeten het (nog steeds) 30 december zonder elkaars fysieke aanwezigheid doen.

 

Uitstel evenementen

Vanaf het moment dat ik weer online was en mijn mailbox opende zag ik alleen maar afmeldingen voor evenementen en dat is eigenlijk het hele jaar door gegaan. In het begin overheerst nog het optimisme, de evenementen worden naar het najaar verplaatst. We geloven dan nog echt dat het tegen die tijd wel opgelost zal zijn. Inmiddels weten we beter, maar toch ... nu hopen we weer op het vaccin wat alles weer moet normaliseren.
Ik ben wat voorzichtiger geworden onderweg in het leven, wilde ik vroeger graag vooraan staan, tegenwoordig laat ik anderen graag voorgaan. Ik realiseer mij dat dit een luxe positie is, want ik kan gelukkig een groot deel van wat ik leuk vind gewoon thuis blijven doen.

 

Ook de lessen vallen stil

Vanaf half maart tot begin juni lagen alle lessen stil. Vreemd genoeg vond ik dat heerlijk, ik was nog niet op mijn volle energie niveau terug en kon daardoor van alles doen, in een tempo wat bij mij past (rustig aan dus).

Pas toen ik alle leerlingen een mailtje gestuurd had dat in Juni weer langzaam de draad opgepakt zou worden, merkte ik in een van de eerste lessen, toen ik na maanden weer samenspeelde met een leerling, hoezeer ik dat gemist had. Gewoon eenvoudig tweestemmig repertoire spelen, ik vond het heerlijk!

Het duurde maar kort want vanaf eind september lag alles weer stil. Ik heb nu een nieuw schema opgesteld om te blijven samenspelen in nog kleinere groep (3 spelers), maar voorlopig zijn die ook nog te groot.

 

Vallen nu ook mijn inkomsten stil

Het antwoord is ja en nee. (Nee) Op korte termijn (dit jaar dus) vallen mijn inkomsten niet stil, omdat veel lessen vooruit betaald zijn en ook workshops al betaald zijn. (Ja) Maar ... die lessen en workshops moeten nog gegeven worden, dus dat betekent dat de tijd komend jaar die ik besteed aan deze activiteiten niet betaald word in dat jaar. Daar houdt bijvoorbeeld de TOZO regeling voor zelfstandigen geen rekening mee. Is dat erg? Nee voor mij niet!

Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik als muzikant niet leef van optredens en van lessen alleen. Ik leef van een breed palet aan kleine inkomsten en van weinig uitgaven (een buurttuin bijvoorbeeld is goud waard in deze tijden, spaart veel geld, is heerlijke afleiding en je hoeft niet naar de supermarkt)

Wat ik niet had voorzien is dat de bundel verkoop na maart met name van een gratis accordeon cursus die ik twee jaar geleden online gezet heb (ik vind dat iedereen een muziekinstrument moet spelen en dit is een van de instrumenten die ik ook bespeel) enorm toegenomen is, dat compenseert weer andere inkomsten die weggevallen zijn

Verder zijn mijn donateurs mij trouw en dat is heel fijn om te merken. Zij doen soms extra donaties en er zijn ook nieuwe bij gekomen. Door het jaar heen is het aantal bezoekers ook hoger geweest dan de jaren daarvoor, dat lijkt niet zo uit de statistieken die hieronder staan, die zijn recent gemaakt. Maar in de maanden van de lockdown in het voor en najaar schoten de cijfers omhoog.

Kortom ik heb gelukkig niks te klagen als muzikant. Ik leef inmiddels alweer bijna vijf jaar van de muziek, maar ook de 15 jaar daarvoor was ik een kleine zelfstandige destijds heette dat een éénmanszaak zonder personeel. Ik weet dat je ook een buffer moet opbouwen voor mindere tijden. Mogelijk heb ik die volgend jaar nodig, maar wie dan leeft wie dan zorgt.

 

Bladmuziek uitgebreid op meerdere plekken

Ik heb ze niet geteld, maar ik weet bijna zeker dat er nog meer nummers dan vorig jaar op mijn website zijn geplaatst. Ik heb van meerdere oude lesboeken nummers bewerkt, veel ander repertoire ook uit boeken die hier soms al jaren liggen, maar waar ik maar niet de rust voor vond om ze eens door te spelen. Dat is nog steeds niet klaar. Maar een oude tango die ik drie jaar daarvoor! op TEEU gehoord had, heb ik in juni afgemaakt, zie onderstaand bericht wat ik halverwege het jaar plaatste:

In het CF deel heb ik een nieuw lied geplaatst, een studie stuk. Een oude Poolse tango die ik voor het eerste hoorde op TEEU, daar werd hij in de docenten ronde gespeeld door Jan Budweis (zie foto) in 2017. Het heeft nog 3 jaar geduurd voordat hij hier staat. Link naar de bladmuziek klik hier.

Ook in de rubriek diversen is het repertoire uitgebreid met dank aan Dick Steenbergen die voor een aantal van de spelers die hem geïnspireerd hebben  muziek gecomponeerd heeft. En Rein Mebius is meer gaan componeren als gevolg van de lockdown en laat ons daarvan mee genieten.

Dit jaar was het 75 jaar geleden dat we bevrijd zijn, Thea Overmarsch vond dat een goede reden om een aantal liederen uit die tijd te bewerken en aan te bieden aan de bezoekers van de site. Je kan ze hier vinden

Ook het samenspeeldeel is verder uitgebreid met een kleine 10 nummers.

En niet te vergeten het kerstrepertoire is dankzij diverse spelers ook weer verder uitgebreid (dat kan nog net als je het nu download en gaat spelen)

 

Initiatieven van anderen 

Veel mensen hebben niet alleen direct van het virus te lijden doordat ze besmet zijn geraakt, maar wellicht nog veel meer mensen hebben te lijden van een forse inkomensdaling die niet voorzien was. Onder hen veel muzikanten en die bedachten soms leuke creatieve dingen. Dit zijn er slechts een paar:

Mark Sohngen die online een cursus aanbied

Anne Niepold en Andy Cutting spelen samen Knockdown

Het Diatonisch nieuwsblad komt met een online variant met lessen

De Whatsappgroep durf te spelen, durf te delen voor de thuisspelers

Maar ook maakte Agustin na 5 jaar! zijn filmpje af over Enkhuizen.

 

 En verder ....

Is de bouw van de trekharmonica die ik volgde nog niet opgepakt wederom vanwege allerlei legitieme redenen Hier vind je het de eerste verhalen

 

Ben ik een nieuw project gestart, wat eigenlijk pas volgend jaar zou beginnen, maar wat al volop draait, er hebben zich al ruim 10 deelnemers gemeld en die hebben al diverse melodieën gedeeld in de groep.
Wat is de bedoeling: in deze soms donkere coronatijden zitten we meer thuis dan anders waardoor we onze passie moeilijker met anderen kunnen delen.
Tegenwoordig hebben de meesten van jullie wel een smartphone en .. daar zit een camera op. Die camera gaan we (leren) gebruiken om filmpjes op te nemen en die met elkaar te delen en elkaar te inspireren in een Whatsapp groep. Samen komen we verder dan alleen. Meer weten klik hier

Interesse? je kan je aanmelden via mijn telefoonnummer wat bij de link staat hier boven. Je hoeft niet gelijk actief mee te doen, je mag de spelers die filmpjes delen ook eerst uit de boom kijken ;-)

 

Donateurs waarderen mijn werk structureel en leveren daarmee ook een bijdrage aan het verder bouwen van onze trekharmonica wereld.
Maar ook vele andere spelers laten mij geregeld blijken dat ze mijn trekharmonica activiteiten waarderen. Zo kreeg ik recent een onverwacht pakketje chocola uit Duitsland. Het was een van de vele mooie blijken van waardering die ik dit jaar mocht ontvangen van spelers. Denk je nu chocola? hoezo? betreffende trekharmonica speelster had mijn site goed bekeken, klik maar eens op het plaatje.


Iemand die mijn werk ook zeer waardeerde, was Ardy Proot. Ze begon ooit trekharmonica te spelen dankzij mijn online cursus. In november van dit jaar is ze helaas overleden. Dat bericht heeft mij zeer geraakt ik wel wist dat ze ziek was, dat had ze me zelf verteld, maar er blijft iets in je wat niet kan geloven en bevatten, dat zo’n fijn energiek en levendig mens er niet meer is. Ik heb een stukje over haar en onze samenwerking geschreven, lees hier meer. En bekijk hier filmpjes die ze van trekharmonica dagen heeft gemaakt die ze organiseerde in Aldeboarn en Oss.

 

Statistieken

Inmiddels is het traditie om af te sluiten met de statistische gegevens die ik jaarlijks kan bekijken. Vorig jaar bijvoorbeeld waren de bezoekerscijfers iets terug gelopen, hoe is het nu?

* Op dit plaatje van Google analytics is goed te zien hoe de frequentie van het aantal bezoekers per dag fluctueert. Vandaag 30 december is het aantal van gisteren gemeten en dat zijn 131 unieke (lees verschillende) bezoekers.

Vorig jaar stond de dagteller op het moment van de schermopname op 138 unieke bezoekers. Je zou kunnen zeggen dat het aantal iets teruggelopen is, maar eigenlijk fluctueert het aantal bezoekers tussen de 100 en 150 ongeveer. Met forse uitschieters na een nieuwsbrief bijvoorbeeld en tijdens een lockdown.

Wil je nog meer statistiek zien? 

 

* Op dit plaatje kan je zien wat de populairste pagina's zijn op mijn website. Met die kanttekening dat dat geld voor de afgelopen 3 maanden (90 dagen) Het moge duidelijk zijn dat de bladmuziek het populairst is en daarin word zoals je hierboven al hebt kunnen zien ook het meeste tijd in gestoken.

* De nieuwsbrief groeide dit jaar verder:
in 2013 naar 280 spelers in 2014 naar 326 spelers
in 2015 naar 353 spelers in 2016 naar 379 spelers
in 2017 naar 413 spelers in 2018 naar 430 spelers.
in 2019 naar 451 spelers in 2020 naar 482 die maandelijks de nieuwsbrief ontvangen. Mocht je lid willen worden van de nieuwsbrief dat kan hier.

* Mijn youtubekanaal groeide dit jaar ook verder:
in 2012 naar 160 abonnees in 2013 naar 300 abonnees
in 2014 naar 408 abonnees in 2015 naar 513 abonnees
in 2016 naar 642 abonnees in 2017 naar 781 abonnees.
in 2018 naar 1094 abonnees. In 2019 naar 1420 abonnees
in 2020 naar 1780 abonnees

 

Tot slot

De neiging bestaat bij velen, merk ik juist in deze tijd van het jaar, om 2020 als een afgeschreven jaar te beschouwen en alle pijlen te richten op het komend jaar. Zelf heb ik dit jaar ook het een en ander meegemaakt wat dat beeld zou kunnen versterken, maar toch ervaar ik dit jaar als een rijk jaar.

Vooral rijk in mooie ervaringen die op mijn pad kwamen, juist in deze tijd ervaar ik op allerlei plekken saamhorigheid en verbinding met andere mensen. Ik zie veel creativiteit om oplossingen te verzinnen die zich door de beperkende matregelen voordoen.

Een voorbeeld van de mooie zijpaden die ik mede vorm gegeven heb, is de gratis spulletjes ronde. Een alternatieve vrijmarkt (Koningsdag ging niet door) waarbij je in je tuin een tafel zet, alles op de tafel geef je gratis weg. En dat doen we dan met anderen op een mooie zonnige dag. Je hoeft niet bij je kraam te blijven alles is tenslotte gratis. Nee je kan lekker op de fiets of lopend naar de andere tafels. Bij elke tafel ligt een lijstje met adressen van de tuintjes die mee doen. Een ideale corona zondag gewoon een wandelingetje of fietstochtje met een leuk doel zonder dat je gelijk met z'n allen op een plekje staat.
Het initiatief is meerdere keren georganiseerd dit jaar in ons dorp en is telkens een groot succes. Volgend jaar willen maar liefst 80 bewoners verder met dit initiatief. Daar word ik heel blij van.

Van het delen en geven word ik blij en nog blijer wanneer ik dat weer kan delen met anderen. Was alles maar zo simpel. 

Iedereen alle goeds en een gezond en muzikaal 2021 gewenst!