Archief Nieuws 2016

januari 2016

Een nieuw nummer in het CF deel: een oud Italiaans liedje getiteld Tic e tic e toc. Ik kwam het op internet tegen in een uitvoering van Dia Toon, erg fraaie bewerking, die je hier kan bekijken, de mijne is iets eenvoudiger, maar kan je hem zelf bewerken zoals ik in de mp3 laat horen.


Thea Overmars, (Oud Hollandse liedjes) heeft nog een paar liedjes aangeleverd. Bekijk ze hier.
Ze heeft ook de tekst aangeleverd die zij zong op de trekharmonicadag Er was eens een boer uit Swifterbant, die vind je onder het filmpje waar ze hem zingt, klik hier om het te bekijken.


Degene die dit plaatje goed bekijkt, weet al wat er gaat komen: op zondag 20 maart as, organiseer ik wederom een trekharmonicadag in Zwanenburg, dit keer een combinatie van open podium en samen spelen en zingen, meer informatie en hoe in te schrijven, vind je hier


En ook in het nieuwe jaar komen er weer nieuwe bewerkingen van klassieke nummers van Wim van de Kolk. Dit keer een bewerking van een lied van Mozart, een lied van Cornelius en een bekende klassieker: In the good old summertime van Evans, bekijk en beluister ze hier.


Een mens stelt zich wel vaker allerlei zinnige vragen, zeker rond jaar wisselingen, zo kreeg ik de vraag heeft het wel zin om door te gaan met oefenen op de trekzak, als het maar weinig vlot. Ik vond het antwoord bij wat muziek maken met je brein doet, twee linken die ik op mijn blog gezet heb.


Om het nieuwe jaar goed te beginnen een paar filmpjes ter inspiratie en als voorbeelden van welke kant je op kan gaan met de trekharmonica: As tears go by; Sous le ciel de Paris in een fraai versierde uitvoering en Flatworld van Andy Cutting, gewoon een mooi lied.


Maar er wordt ook veel samen gemusiceerd, een paar voorbeelden van muzikanten in Europa: twee jonge meiden op heligonka's; een stel oude mannen die lekker muziek zitten te maken op een pleintje in Portugal; en een voorbeeld van een wekelijks muzikanten treffen in een kneipe.

 

februari 2016

As de ljip in 't lân is hoorde ik jaren geleden voor het eerst in een youtube filmpje, ik vond het prachtig. Hier kan je het lied beluisteren. Gezocht op internet naar de bladmuziek, nergens vond ik het. Maar ja zoals het gezegde luidt de pot met goud staat vaak dichterbij dan je denkt. Lees verder CF versie


Van Thea Overmars, (Oud Hollandse liedjes) ontving ik recent de laatste drie liedjes die ze bewerkt heeft. Bekijk ze hier. Even naar beneden scrollen.
Het zijn de vier weverkens; een vrijheids potpourri en hakke tone. Drie fraaie nummers om eens even terug in de tijd te stappen. Dat kan ook met ....


The Sky boat song, een oud Schots lied wat ik deze week hoorde, toen ik bij Christien was om samen te spelen, zij speelde het op haar draailier. Ik vond het zo mooi dat ik het ben gaan zoeken op internet en heb bewerkt voor de trekharmonica. Het is ook gebruikt als tune voor de TV serie Outlander


Iets compleet anders zijn de filmpjes deze keer. We zakken diep Duitsland in waar een klein Steier orkest een Blue tango speelt. Daarna gaan we nog dieper, naar Hongarije, waar een groep jonge mensen volksdanst, ik heb er een zwak voor, waarschijnlijk omdat mijn jeugd allang voorbij is.


Wim van de Kolk heeft weer zijn best gedaan om een drietal nummers te bewerken voor de trek-harmonica. In de rubriek diversen tref je: libertango van Piazzolla en een Klezmer lied Oh Hanukkah en een oud volksliedje Oh my darling Clementine. Klik hier om ze te bekijken.


Inmiddels staan er alweer een kleine 800 liederen op mijn website. Tja dan vraag je je wel eens af hoe vind ik dat ene lied waar ik naar op zoek ben. Daar zijn een tweetal eenvoudige manieren voor, op mijn blog lees je er alles over hoe je snel een lied vind. Klik hier voor meer informatie



Gewoon op zondagochtend samen muziek maken in een kroegje ergens in Tsjechie, het lied heet onder de oude lindeboom. Een filmpje waar ik een zwak voor heb, Hongaars/Duitse volksdans muziek. Tot slot Alls was bruuchs auf der Welt das issch Liebi gespeeld op twee Schweizer orgeli.


As de ljip in 't lân leverde veel reacties op waarvoor dank. Een van de reacties was van Rein Mebius lid van THC Oostergoo, de groep die het liedje zong. Een boeiende mailcorrespondentie begon. Uiteraard over onze gedeelde liefde voor de trekharmonica en hoe we deze vorm geven.


Een van de eerste resultaten van de correspondentie is dat we beiden een lied hebben uitgewerkt wat zij als groep ook zingen en wat je hier kan beluisteren. Het lied heet four green fields en is zowel in 3/4 uitgewerkt door mij en in 4/4 maat door Rein beiden te vinden op het CF deel.



Alsof dit nog niet genoeg is kwam ik er achter dat THC Oostergoo ook binnenkort een voorjaarsconcert geeft. Hier vind je daar meer informatie over. Voor mij en mijn lief een goede reden om op zondagochtend 17 april eens te gaan kijken bij deze club. Hier vind je hun website trouwens.



Iets waar ik ook naar toe ga, maar niet als kijker/luisteraar, maar als docent is Trek Er Es Uut (TEEU). Gisteren is de inschrijving voor dit jaarlijkse festival geopend. En niet alleen ik, ook Wim van de Kolk is gevraagd om er workshops te geven. Meer informatie over het complete festival vind je hier


Tot slot een drietal filmpjes ter inspiratie: om te beginnen hoe kan een valse de musette klinken op je trekharmonica; een leuke in scene gezette uitvoering van the Godfathers waltz en tot slot iets compleet anders, maar als inspirerend voorbeeld waar je blij van wordt Africa van Toto door een koor.


________________________________________________________

maart 2016

Op mijn website zijn inmiddels zo'n kleine 800 muziekstukken gratis te downloaden; zijn er allerlei artikelen te raadplegen en kan je als beginneling kosteloos een drietal videocursussen volgen om trekharmonica spelen te leren spelen. Dit alles is (en blijft) gratis toegankelijk voor alle trekharmonica spelers zowel beginners als gevorderden. Hoe krijg je dat voor elkaar wordt mij wel eens gevraagd? Heel simpel eigenlijk door een beroep te doen op de trekharmonica spelers die gebruik maken van mijn site. Aan hen is het te danken dat niet alleen zij, maar ook vele vele anderen (ook buiten de trekharmonica wereld) gratis gebruik kunnen maken van een nog steeds verder groeiende website. Daarmee dragen zij ook direct bij aan de promotie van ons instrument. Daar ben ik en niet alleen ik, hun zeer dankbaar voor!

Wil je ook een bijdrage leveren als donateur, wat niet verplicht is, maar wel gewaardeerd word, dan vind je hier meer informatie.

Een klein stukje geschiedenis tussendoor

Het lied wat vandaag centraal staat leerde ik ooit kennen als "The streets of Lorado" gezongen door Jim Reeves. Maar het lied blijkt een veel langere historie te hebben, zo is het ook bekend onder de titel "The unfortunate rake" en dat is nog maar een van de vele variaties. Meer achtergrondinformatie over deze folksong vind je hier. Even naar beneden scrollen.
The Homing Waltz is dus ook een variatie op een oud origineel en werd in WOII bekend door een uitvoering van Vera Lynn: "A crowd stood around you the day that I found you: They all wanted you for the Old Homing Waltz".  Een mooie trekharmonica uitvoering vind je hier . De oude bladmuziek uitvoering van Sjoukje vind je hier even naar beneden scrollen. En een nieuwe versie van de bladmuziek tweestemmig vind je hier.
Tot slot: toevallig ben ik net een boek aan het lezen wat deels in Londen speelt tijdens WOII: de vertrouweling van Kate Morton. Heb je een ereader dan kan ik je het boek toesturen, mail me dan

Geen schokkend nieuws, maar wel belangrijk om te weten is dat geleidelijk aan de papieren bundels gaan verdwijnen die ik uitgeef. Verschuivingen in de vraag van jullie maakt dat ik deze tak langzaam afbouw. De pdf bundels blijven wel bestaan en voorlopig ook de CD's en DVD's. Meer info klik hier


Inderdaad het plaatje wijst al in de richting, dit gaat wederom over de ljip (de kievit), die binnenkort weer in het land is, voor degene die dit lied graag mee willen zingen, heb ik de Friese tekst toegevoegd aan het lied. Klik hier om naar het CF deel te gaan waar het lied staat.


En we varen weer verder met het shanty repertoire van Wim van de Kolk. We zijn bij  de N en de O, en daar vinden we: New York Gals; Off the sea once more en On board the Kangaroo.  Klik hier om te kijken en te luisteren. Even naar beneden scrollen en dan vind je ze wel.


In Enkhuizen wordt in de zomer wederom een trekzakfestival georganiseerd. De datum is inmiddels bekend zondag 7 augustus vanaf 13.00 uur. In mei volgt nadere informatie, volgens de organisatie en kan je je inschrijven. Zo kan het er aan toegaan, in 2014 of 2015


Het voorjaar hangt in de lucht, dat voel je en zie je om je heen, de zwoele zomeravonden zijn er nog niet maar het verlangen wel, dein mee met dit filmpje waar de mazurka en het dansen hierop centraal staat En minstens zo mooi melancholisch: La nonchalante van Emmanuel Pariselle.

maart 2016

Wim van de Kolk werkt rustig verder aan zijn klassiek repertoire. We zijn bij de J beland en daar treffen we drie melodieën: Ja das alles auf Ehr van Johan Strauss uit de Zigeunerbaron; het Jagerchor van Weber en heel oud rond 1400 Je requier a tous amoureux van Guillaume Dufay. Meer info, klik hier


Recent kwam ik op youtube de account tegen van Johan Hopman. En daar trof ik tot mijn verrassing een aantal melodieën die me heel bekend voorkwamen: Zoals deze, de bladmuziek vind je hier, of deze daarvan kan je hier de bladmuziek bekijken. De komende tijd volgen nog meer filmpjes van hem.


En daar komen ze weer de filmpjes ter lering en vermaak. Zoals daar zijn twee korte filmpjes over een accordeon winkel in New York. Deze en deze. Vervolgens gaan we naar Italië, eerst naar de Scandalli fabrieken die is nog bescheiden in duur 6 min en daarna naar de Castagnari fabriek 40 min.


Ondertussen wordt er op de achtergrond hard gewerkt aan een grote verandering, waarvan jullie relatief weinig merken: Overschakelen naar een ander besturingssysteem (LINUX) en een ander muzieknotatieprogramma (Musescore 2.02) een eerste voorbeeld van de nieuwe notatie vind je hier


Afgelopen zondag 20 maart was er wederom een trekharmonica dag in Zwanenburg. Deze dag bestond uit een ochtend en een middag programma, van het ochtend programma, het open podium zijn video opnames te vinden op deze plek. Waarschuwing! Je bent zo een uur verder als je gaat kijken.


________________________________________________________

april 2016

Twee nieuwe Shanties, bewerkt door Wim: Op de haring, voorzien van een fraai uitgevoerde m4a bestand er bij, van de Boekaniers. En Outside in the Bulrushes, dat klinkt heel Australisch, maar is ook bekend als Buiten in de Biezen, een oud Nederlands volksliedje. Je kan ze hier bekijken en beluisteren.


In zijn huiskamer zit deze Italiaan, lekker te spelen en te zingen. Het is een van de vele opnames die hij gemaakt heeft. Verder twee hele jonge meisjes op kleine steiers, spelen en zingen alsof ze nooit anders gedaan hebben. En tot slot even dansen op een hoempapa nummer, lekker toch?


Zoals ik al eerder berichte ben ik aan het omschakelen van muzieknotatieprogramma. Tegenwoordig werk ik mijn bladmuziek uit in Musescore 2.02. De vernieuwingen in dat programma maken het makkelijker om de kwaliteit te evenaren van Finale. Bijgaand in het CF deel een voorbeeld.



Op het blog van Tineke Lemmens, een begenadigd tekenares en ... trekharmonica speelster trof ik een leuk kleurboekje aan "buiten de lijntjes". Leuk kado maar ook zeer geschikt voor een stilte moment: lekker kleuren. In datzelfde genre zag ik een filmpje waarin een trekharmonica speler getekend word.


De contrasten zijn groot. Csardas, in een perfecte uitvoering, hoog niveau trekzak, door Antonio Grosso. En iets volstrekt anders, waar vooral het publiek opvalt, die zichtbaar geniet van het bandoneon spel. En de familie Zerdoner die samen een mooi deuntje spelen. 


Ja de oplettende lezer weet al welke kant dit bericht opgaat: Shanty muziek uitgewerkt door Wim van de Kolk. We zijn bij de N en de O: Naar Island; Ocean Liner, met een uitvoering van Wims Shanty koor en tot slot dit keer One more pull boy, met een mooi tweestemmig fragment.  Meer info, klik hier


Johan Hopman al eerder genoemd hier heeft meerdere filmpjes op Youtube gezet met muziek van deze website: aansluitend bij het shanty repertoire 's avonds aan boord van de klipper en Starend naar de zee . De bladmuziek vind je hier, of of hier. De komende tijd volgen nog meer filmpjes van hem.


En daar komen ze weer de filmpjes ter lering en vermaak. Het voorjaar komt er aan en we gaan naar buiten: Naar Noorwegen, waar een paar jonge knullen een pittig nummer spelen; een mooi bescheiden optreden in een oude trein tijdens een festival; en weemoedige klanken op twee garmoushka's


________________________________________________________

mei 2016

"Waar bleefde gisteren avond" achter deze titel schuilt een fraai mineurwalsje wat ik aantrof in het vervolg van de rijke armoede van de trekharmonica. Verder kreeg ik een Frans kinderliedje via de mail toegezonden door Dirk uit België. Beiden stukken zijn te vinden in het GC deel.


Volgens Jacoba en Michael wordt er in Duitsland tegenwoordig te weinig op Handharmonica's (de Duitse naam voor de trekzak) gespeeld. Met een recent gestarte website proberen ze weer Duitse spelers bij dit initiatief te betrekken, waarbij ook de Duitse volksmuziek een centrale plaats krijgt.


Zelf je trekharmonica bouwen, het kan volgens dit filmpje in een complete cursus; Nog meer liefde voor de balg vinden we bij José die accordeons restaureert. Gewoon in de tuin in Brazilië vinden we bij deze Braziliaanse speler met twee zangeressen; En in een Hütte in Oostenrijk lekker samen zingen


Inmiddels ben ik twee dagen terug van TEEU, het grootste meerdaagse trekharmonicafestival van Nederland in het Limburgse Baarlo. Een indruk-wekkende ervaring, waar mijn hoofd nog steeds vol van is; veel spelers gesproken; veel gespeeld; veel gezien en vooral gehoord; veel fraaie optredens van grote jongens en grote meiden uit heel Europa op de trekharmonica.
Mocht je je een paar dagen helemaal willen onderdompelen in alles wat met de trekharmonica te maken heeft (kan zelfs met je hele gezin) dan heb je over een jaar weer de kans rond het hemelvaart weekend van 2017. Wil je een indruk krijgen van dit jaar (de 26e keer overigens) dan is de site van Eduard Bekker harmonikahoek.nl de meest geschikte. Als je lid bent van facebook kan je naar de TEEU pagina, daar is ook veel materiaal te vinden; ook de website van de organiserende trekharmonica vereniging Woarum Nie geeft veel informatie ook over de achtergrond van het festival. Bedenk wel dat het bewerken van filmpjes soms enige dagen kan duren, dus kijk ook later in de week nog eens op genoemde plekken.

Twee nieuwe klassieke werken bewerkt voor de trekharmonica door Wim: De Jerusalem aria van Mendelssohn en van Bach Jesu bleibet meine freude, ook wel bekend als Jesu joy of men's desiring. Verder kan je je inmiddels inschrijven voor het trekzakfestival in Enkhuizen, klik hier voor het formulier.


________________________________________________________

juni 2016

Wim heeft wederom een drietal shanties uitgewerkt. We zitten in het R deel. Achtereenvolgens kan je de bladmuziek, midi en een video bekijken en beluisteren van Ratcliff Highway; Rio Grande en Row on. . Overigens geeft Wim in September een workshop in Zwolle, klik hier voor meer info.


Afgelopen zondag maakte ik als muzikale begeleider deel uit van het kindercircus wat optrad tijdens het Houtfestival in de Haarlemmerhout in Haarlem. Daar speelde ik op verzoek een nummer van Yann Tierrsen Ginette. In een grote circustent traden daar allerlei kinderen en professionele acrobaten op.



We stappen even terug in de tijd. Misschien kennen jullie nog de Carter Family. Dan zitten we in het begin van de vorige eeuw. Zij zongen heel veel liedjes meerstemmig, waaronder Whe're we never grow old. Hun versie klinkt zo, in het CF deel vind je een bewerkte versie.


Bij de laatste update van 4 juni zat een lied gespeeld door Johan Hopman: Slovanian picnic waltz, afkomstig van mijn website. Dit lied staat uitgewerkt in GCF, op verzoek heb ik het nu toegevoegd aan het CF deel, kortom ook de CF spelers kunnen nu met dit fraaie stukje aan de slag.


Dit keer een lied wat onder andere door Bruce Springsteen wordt gezongen: een shantie getiteld Pay me the money down. We zijn bij de P aanbeland daar tref je verder Paddy lay back en met de Q Quinze Marins. Wim heeft weer zijn best gedaan! Hier kan je ze bekijken en beluisteren.


De stof is inmiddels weer neer gedwarreld een maand nadat TEEU is afgelopen. Het meeste foto- en videomateriaal is op internet geplaatst en via bijgaande link krijg je een indruk van mijn bijdrage aan het festival, maar vooral ook van links naar veel ander foto en film materiaal. Klik hier


En wat hebben we vandaag weer voor moois om eens naar te luisteren en te kijken: Lekkere zomerse cumbia muziek uit Zuid Amerika. In de serie vrije geluiden van de VPRO Duo Belem. En Johan Hopman speelt wederom een lied waarvan de bladmuziek op deze site staat: Slovanian picnic waltz

________________________________________________________

juli 2016

Mijn zwak voor Hongaars/Duitse volksmuziek en dan speciaal de dansgroepen heb ik nooit onder stoelen of banken geschoven. Recent kwam ik zo een prachtig lied tegen: Hoch vom Himmel. Ik heb dit lied bewerkt zowel in C als in F. Bekijk hier de verschillende versies en een video.


En we gaan weer verder met het bewerken van klassiek repertoire, dat wil zeggen Wim is hier mee verder gegaan. We zijn inmiddels aanbeland bij de letter K en daar tref je: Het kaiserquintett van Haydn; de kindersymphonie van Mozart en van Bach Komm du susser Tod. Bekijk en beluister ze hier.


Stel je bent linkshandig en wilt eigenlijk ook een linkshandige trekharmonica bespelen, bestaan die? Die vraag hield George Schwarze uit Rotterdam bezig en hij ging op onderzoek uit. Het resultaat is dat hij inmiddels een CF en GC heeft. Bekijk hier zijn ervaringen en een filmpje waarop hij speelt


Hoe ziet een trekharmonica er van binnen uit als je speelt, bekijk het hier. Ooit wel eens van een schweizerorgili gehoord (de Zwitserse variant) meer info vind je hier. En nog even lekker meezingen met deze dame in Oostenrijk en dit stel uit Groningen met het prachtige lied als het buiten stormt.

________________________________________________________

augustus 2016

Werd vandaag benaderd door trekzakspeler Hein Steegmans met het volgende verzoek: Op zondag 11 september willen ze in Vianen, middels korte toneelvoorstellingen het verleden laten herleven. Ze zoeken trekzakspelers die een toepaselijke deun evt met zang willen verzorgen. Website email


In het nieuwe seizoen komen er weer nieuwe activiteiten. Een van deze activiteiten (de rest volgt de komende weken) is dat er twee huiskamersessies starten waarin we moeilijke stukken gaan spelen. Afgehaakt ? dat kan. Zit je op het puntje van je stoel? klik dan hier voor meer info.


Sommige dingen kan je niet regisseren, maar lijken wel zo: Op facebook stuurde iemand een bericht naar een vriend van mij van Mirusia Louwerse, een Australische zangeres die een liedje zong bij Andre Rieu, toen deze in Australië op trad lees hier verder of bekijk de bladmuziek


Een paar dingen: in het leerlingendeel heb ik een nummer toegevoegd waarmee je kan oefenen in 6/8 ste maat. Bekijk en beluister het hier. En op youtube heb ik een drietal filmpjes geplaatst Donna Donna, Hoch vom Himmel en Wiegelied voor een ongeboren kind, klik op de linken of op mijn youtube kanaal.


Op zondag 4 september vind het jaarlijkse open trekzakfestival in Zwolle plaats, een festival waar je zowel workshops kan volgen onder andere van Wim van de Kolk en Mark Sohngen, maar je kan ook gewoon spelen in het Doepark, een bijzondere locatie. Meer informatie vind je via deze link


Het heeft even geduurd, maar Cees de Ridder heeft zijn film over het trekzakfestival in Enkhuizen van afgelopen zondag klaar. Bekijk hier het resultaat maar liefst 44 minuten kijk plezier. Achter deze link vind je ook een mooie impressie van Eduard Bekker van de Harmonicahoek over dit populaire festival.


En alsof het niks is, Wim heeft wederom drie shanties uitgewerkt, we zitten in het R deel, dus kun je de bladmuziek bekijken in drie toonsoorten van: Roll Alabama Roll; (Sweet) Rose of Allendale en Roseabella. Je kan hem as zondag bedanken voor al dat werk want hij gaat naar Enkhuizen.


En waarom gaat Wim van de Kolk (en ik ook trouwens) naar Enkhuizen, voor de meesten van jullie hoef ik dat niet uit te leggen, maar er komen dagelijks weer nieuwe spelers bij. In Enkhuizen wordt al meer dan 10 jaar in de zomer een trekharmonica festival georganiseerd. Het is een plek om andere spelers te ontmoeten die verspreid over het centrum hun liederen ten gehore brengen. Alleen spelend, of in groepen, verkleed, met bladmuziek, zonder bladmuziek; spelend op eenvoudige modelletjes of zeer luxe varianten van onze trekzak. Dit jaar worden er meer dan 100 spelers verwacht. Je kan je onderdompelen in een gezelschap waar de meesten die dit lezen zelf deel van uitmaken; je kan er inspiratie op doen; je kan er zelf gaan spelen.
Aanstaande zondag 8 augustus vanaf een uur of een, tref je er meer dan 100 trekzakspelers. Bekijk hier filmpjes van voorgaande jaren: 2015, 2014


________________________________________________________

september 2016

Ik heb het al eerder aangekondigd, sinds ik werk met Musescore 2.0.3 ben ik hier zo enthousiast over dat ik mijn kennis graag deel met anderen, die ook wel eens bladmuziek willen bewerken voor de trekharmonica. Een basiscursus staat nu in vier filmpjes online. Klik hier om te kijken.


Kenners hebben zijn kop gelijk herkend.We gaan weer verder met het klassieke repertoire van .... inderdaad Verdi in dit geval en een hele bekende heeft Wim dit keer bewerkt La Traviata. we zijn bij de L in middels en daar treffen jullie ook het Largo van Handel aan. Klik hier om te kijken en te luisteren


Nog even wegdromen in zomerse sferen met deze mazurka op het Boombal festival. Wanneer je kleine dochter een handje meehelpt met een reparatie, kan dat er zo uitzien . En tot slot een fraai walsje van een groepje jonge Noorse spelers Labakkalaget klik hier om te kijken en te luisteren


Op zondag 13 november aanstaande organiseer ik wederom een trekharmonicadag in Zwanenburg. Van 11 tot 4 staat de trekharmonica centraal. Met dit keer een Workshop Klezmer spelen door Wim van de Kolk en een open podium, waar een ieder die komt aan kan deelnemen. Meer informatie klik hier.


Aarzel niet te lang om je in te schrijven bij de trekharmonicadag (dit is geen verkooptruc trouwens, maar ervaring) deze dag loopt snel vol. Ook nieuwe activiteiten blijken snel vol te lopen. Zo is de huiskamersessie moeilijke stukken niet één keer, maar twee keer volgeboekt!


Vorig seizoen begon rond deze tijd de cursus uit je hoofd leren spelen. Spelers leerden in twee uur een nieuw lied uit hun hoofd. In plaats van bladmuziek kregen ze als naslag een video mee naar huis. Komend seizoen word elke maand een video uit deze cursus online gezet. Kijk en luister hier.


Recent heb ik een drietal nieuwe liedjes op mijn Youtubekanaal gezet, daar berichte ik eerder over, Donna Donna, Hoch vom Himmel en Wiegelied voor een ongeboren kind. Deze zijn nu ook in de afspeellijst op mijn website te zien. Klik hier om te kijken en te luisteren.


En .... toevallig ook nog bladmuziek deze keer? Jazeker en nog wel een heel fraai nummer ook: Mazurka Java, maar liefst in drie toonsoorten uitgewerkt. Agnes was in Nederland en vroeg een trekharmonica te leen, als bedankje kreeg ik dit prachtige stuk wat ik graag met jullie deel. CF AD GC


________________________________________________________

oktober 2016

Een bijzondere update van Wim dit keer in het klassieke deel. Vier menuetten van Johan Sebastian en Anna Magdalena Bach uit Büchlein für AM Bach. De bedoeling van Wim is om ze op termijn ook twee stemmig op te nemen, samen met Inge. als dat zo ver is, zal ik daar melding van maken.

In het CF deel een nieuw lied nou ja nieuw, het stamt nog uit de slaventijd uit de toen nog niet Verenigde Staten van Amerika. Oh Mary don't you weep. Het kent vele vele uitvoeringen waaronder een van Bruce Springsteen. Bekijk de bladmuziek en luister hier.

De dauw komt nog van de velden en het water, als een groepje muzikanten dansers gaat verleiden, bekijk het hier; Een mooie diatonische versie van een lied van Jacq Brel Amsterdam ingebracht door Hannah (deze speler heeft vele mooie nummers); en tot slot 2 accordeonisten die fraai kunnen spelen.

Twee updates dit keer, beiden op verzoek van spelers: Om te beginnen een stuk in het GC deel van Daniel Denecheau getiteld Valse des chevaux de bois. En op verzoek van een speler die graag aan de slag wil met het zelf bewerken van bladmuziek een leeg vel om noten en .. cijfers in te zetten. Klik hier

Vorig seizoen gaf ik de cursus uit je hoofd leren spelen. Spelers leerden in twee uur een nieuw lied uit hun hoofd. In plaats van bladmuziek kregen ze als naslag een video mee naar huis. Dit seizoen word elke maand een video uit deze cursus online gezet. Kijk en luister naar het oktober nummer.

________________________________________________________

november 2016

Het laatste filmpje van de trekharmonica dag is bewerkt. Klik hier om te kijken. Verder hebben Wim en Inge dit weekend de bladmuziek van de cursus klezmer leren spelen die zij gegeven hebben vrij gegeven en de nummers in een aantal filmpjes voor gespeeld, bekijk hier al hun materiaal.

Het is een hele klus om drie uur materiaal aan video te verwerken tot een paar toonbare filmpjes. En zelfs als dat lukt, dan kan je toch nog niet echt de sfeer pakken, maar goed we doen ons best. Net als al die trekharmonica spelers, ook in dit derde filmpje. Klik hier om te kijken en te luisteren.

De eerste filmpjes zijn klaar van de trekharmonica dag die afgelopen zondag plaats vond hier in Zwanenburg. Het open podium was weer druk bezocht door zowel beginners als gevorderden. Ook van de workshop klezmer leren spelen is een kort filmpje gemaakt. Klik hier.

Hij is weer in het land met pieten van allerlei pluimage, en uiteraard past daar muzikaal repertoire bij, dat is onder andere te vinden op kinderliedjes pagina van Sjoukje en in het leerlingendeel. Wat dat laatste betreft daar heb ik afgelopen week een filmpje toegevoegd.

Een nieuw filmpje in het leerlingen deel voor beginnende spelers die een uitdaging zoeken. Bring back my Bonnie to me. een liedje wat op de buitenrij over 4 knoppen gaat (lees vier vingers) en op de binnenrij over 3. een goede training in vingers netjes verplaatsen en ... dubbele noten spelen. Klik hier

11 november is de dag ... Voor degene die met hun (klein) kinderen mee willen lopen aanstaande vrijdag, kijk even op het CF deel hier en hier. Verder een nieuw kinderliedje in het CF deel A ram sam sam, schijnt ook een Sinterklaas tekst van te zijn O perpernoot. Bekijk en beluister het hier

De trouwe volgers vroegen zich al af, waar blijft het filmpje van november. Anderen denken wellicht waar gaat dit over. Elke eerste week van de maand word er een filmpje geplaatst, ooit het huiswerk bij de cursus uit je hoofd leren spelen. Een melodie om uit je hoofd kan leren, deze maand de Kvaeservalsen.

En ter lering en vermaak wederom een drietal filmpjes, waaronder drie zusjes die een fraai walsje spelen. En Johan Hopman laat weer eens horen dat hij een goede smaak heeft, door twee composities te spelen waarvan de bladmuziek hier en hier te vinden is op deze website. De filmpjes hier en hier.

________________________________________________________

december 2016

Het laatste nieuws van 2016 betreft onder andere zoals gebruikelijk het jaar overzicht. Loop eens even mee naar allerlei activiteiten van het afgelopen jaar en overpeinzende gedachten. Verder in het GC deel een nieuwe polka, compleet met video. En voor de donateurs 14 nieuwe nummers om te spelen.

De vier menuetten van Johan Sebastian en Anna Magdalena Bach uit Büchlein für AM Bach zijn sinds een paar dagen allemaal voorzien van een video tweestemmig ingespeeld door Wim van de Kolk en Inge Vos. Even naar beneden scrollen om ze hier te bekijken

Voor degene die tijd over hebben de komende dagen/weken en zich eens willen uitleven op een stukje theorie, maar dan verpakt in een filmpje: hoe liggen de akkoorden eigenlijk op onze trekharmonica en hoe de toonladders: Onderdeel van de cursus uit je hoofd leren spelen.

Nu de kerst nadert neemt ook de behoefte aan Kerstliedjes spelen weer toe. Uiteraard zijn we daarop voorbereid: met de klassieke kerstbundels; het kerstrepertoire van Sjoukje; maar ook met een aantal internationale liederen, waaronder een nieuw bewerkt kerstlied: Maria durch ein'Doornwald ging.

Vier menuetten van Johan Sebastian en Anna Magdalena Bach uit Büchlein für AM Bach. Laatste nieuws: Wim en Inge hebben samen (inmiddels) twee Menuetten op video voor gespeeld. Klik op het plaatje voor een prachtige uitvoering van Menuet 114 of  Klik hier om ze beide te bekijken.

Recent of facebook werd een fraai liedje gedeeld door Els Vrijdag. Dat vond ik zo leuk dat ik aan de slag ben gegaan om de bladmuziek te vinden en nu bewerkt voor CF en GC. In GC ook een mooi pittig deuntje Vivre van Stephan Delicq in 5/8 maat. Een leerling kwam daar vrolijk mee aanzetten.

En waarom zit er aan de baskant zo'n knop bovenop waar je aan kan trekken en op kan duwen. Die vraag werd mij recent gesteld, voor dit soort vragen heb ik een speciaal blog gemaakt met vragen en uiteraard antwoorden. Het stukje heet: wat betekent eigenlijk de terts uit de bassen halen.

Heb je effe tijd en denk je wat zal ik eens gaan bekijken op de website. Dan kan je naar de rubriek diversen gaan, of de rubriek artikelen, maar ik ging recent naar de nieuwsarchieven, op zoek naar iets. Een paar uur later werd ik weer gevonden: archief 2015; archief 2014, archief 2013, archief 2012; 2011

De maand is weer om en dat betekent een nieuw filmpje om uit je hoofd te leren, dit keer een inmiddels bekende eigen compositie: Met de Franse slag. Verder hebben Wim en Inge hun filmpjes vernieuwd, dat wil zeggen Odoms Nechome,  bekijk hier hun samenspel en een baspartij filmpje.

________________________________________________________ 

Laatste nieuws