Archief Nieuws 2013

december 2013

Op de valreep van 2013 nog een laatste nieuwsberichtje: Een terugblik op 2013 waarin de belangrijkste gebeurtenissen op de website maar ook de activiteiten in dit jaar nog eens worden belicht. Zo zijn de bezoekersaantallen fors gegroeid, hoe is dat zo gekomen? Lees hier meer.

Twee wijzigingen in recent geplaatste bladmuziek. In beide gevallen betreft het een basaanpassing, die beter past bij de melodie. In Harvest home is maat 11 voorzien van een G bas en daardoor ook in de trek gezet. En in Historia de un amor is in het coda op de laatste regel de A bas vervangen door een D bas.

Recent zag ik in het Diatonisch Nieuwsblad een artikel van Jan Hoog Antink over de geschiedenis van de Clubmodellen. Dat inspireerde mij om dit instru-ment met zijn vele mogelijkheden nog toegankelijker te maken voor spelers. Hoe ga ik dat doen? Ik ga de bladmuziek voor Clubmodellen grondig uitbreiden.


In etappes zal ik het CF repertoire beschikbaar gaan maken voor de Clubmodellen. Om te beginnen heb ik de eerste vijf nummers al omgezet. Mocht je overigens een Clubmodel willen aanschaffen, er staat allerlei informatie over dit instrument op mijn site. En er staan ook een paar modellen te koop hier.

Het ene nieuwe project begint terwijl ik het andere net heb afgerond. Deze week heb ik in het CF deel de laatste 20 nummers voorzien van een opmaak met baspartij erbij, een verzoek van veel leerlingen. Je kan deze nummers herkennen in het CF deel aan de tekst (nieuwe versie december 2013)

Op Youtube is pas een leuk filmpje gezet, door de man van Theodora. Die had in de zomer een leuk idee bedacht: Tijdens het Enkhuizer trekzakfestival vroeg hij allerlei spelers om Stille Nacht te spelen. Het resultaat is inmiddels te bewonderen op Youtube. Fijne feestdagen allemaal.

In het CF deel heb ik twee studiestukken neergezet, althans ik heb er lang op moeten studeren. Twee Hornpipes: The Sailors Hornpipe en Harvest Home. Verder drie nieuwe nummers in het GC deel en een in het AD deel: Lonely accordeon; For Ireland I won't say her name en The Jacqueline's Waltz

________________________________________________________ 

november 2013

Aarzel je nog over een fraai kerstcadeau? Dan bij deze een suggestie! Meubelmaakster en trekharmonicaspeelster Anita Ouddeken ontwierp een mooie tafelmuziekstandaard. Wil je hem voor de kerst, niet te lang wachten want er zit een levertijd op. Meer zien, klik hier om een filmpje te bekijken.

Recent trof ik een nieuwe Nederlandse website aan waar zo'n 380 filmpjes staan met de bladmuziek er bij! Bladmuziek overigens wel in allerlei variaties en helaas staat er ook reclame op de site. Maar het loont de moeite om deze site eens te bezoeken.
Kik hier om deze site te bekijken.

In de Scandinavische landen word veel volksmuziek gespeeld. Op youtube is daar veel mooi materiaal van terug te vinden. In Denemarken bijvoorbeeld zijn regelmatig op zondagen zogenaamde SpillemandsstŠvne. Vrij vertaald Speelman tafels. Plekken waar muzikanten hun kennis en vaardigheden tonen aan een ge´nteresseerd publiek. Hier zien we Carl Erik Lundgaard, hij bespeelt zowel de chromatische knopaccordeon als de trekharmonica. Op dat laatste (ons zo vertrouwde) instrument speelt hij prachtige variaties van zijn bekende eigen compositie Valsen til Christine.

Hoewel het nog ver weg lijkt, komen de kerstdagen snel dichterbij. Tijd om het repertoire weer eens even af te stoffen en door te spelen. Ik heb het volledige kerstrepertoire van Sjoukjes voormalige site online gezet. Ruim 50 nummers! Je kan het hier vinden. De bekende bundels staan ook weer online, hier.

Uiteraard staan er ook diverse sinterklaasliedjes op mijn site. Op twee plekken kan je deze vinden. Tussen de kinderliedjes op het deel van Sjoukje, dat vind je hier. En in het leerlingendeel staan er ook enkele, die vind je door hier te klikken met je muis.In het CF en AD deel heb ik nieuwe nummers geplaatst. Een prachtige langzame Bolero, of een tango, het is maar wat je er in wil horen. Met de fraaie titel Historia de un amor. Een oud Frans Chanson wat mijn moeder ooit meezong en een pittige wals uit Quebec.

Valsen til Dorrit van Carl Jenssen was vorig jaar te horen op Taart en Trekharmonica gespeeld door Dick Steenbergen, in een fraai bewerkte versie van de onlangs overleden Joop van Doorn. Ter zijner nagedachtenis en voor het vele werk wat hij voor de trekharmonica heeft betekend, zijn versie hier

Inspiratie vinden we dit keer in Noorwegen. Een prachtig nummer waarbij de baspartij fraai gebruikt word. Een vrolijk gespeelde Noorse wals en een van de vele orkestjes van torader (trekharmonica) gitaar en soms viool of accordeon erbij. Ze spelen een Snoa. Klik hier als je het wil bekijken.


________________________________________________________ 

oktober 2013

Voor degene die denken dat je op de trekharmonica geen echt klassieke stukken kan spelen, laat deze speler er geen twijfel over bestaan. Air van Johan Sebastian Bach wordt hier gespeeld op ons vertrouwde instrument.Alle filmpjes werken weer op mijn site. Mocht je niettemin een filmpje tegen komen wat niet werkt laat me dit even weten, door me een mail te sturen.
Youtube was enige tijd uit de lucht, als gevolg van het feit dat ik Google+ wilde loskoppelen van Youtube. Helaas gaat dat niet.

Op Youtube zijn veel zogenaamde How to do filmpjes te zien. Ik heb er een paar uitgezocht voor degene die graag wat verder willen kijken dan de knoppen van hun instrument. Hoe stem je zelf een trekharmonica; Hoe vernieuw je het balglinnen; Hoe breng je wax aan tussen de tongplaatjes.

In het CF en GC deel heb ik nieuwe nummers geplaatst. Twee vrolijke Zuid Amerikaanse deunen in het CF deel, eenvoudige rechterhand, maar door het ritme nog wel pittig. Verder een prachtige Mazurka in het GC en CF deel. Bij uitzondering geen mp3 bestanden er bij om te luisteren, maar video's.

Alweer een jaar geleden heb ik een cursus gegeven in het werken met het gratis programma Musescore. Deze complete cursus staat op mijn website.  Nieuwe spelers volgden de cursus. Dat leidde tot een interessante aanvulling: Het plaatsen van de bassen onder de muziek, een mooie verbetering. Klik hier

Twee trekharmonica's heb ik geplaatst in de rubriek Te Koop: een mooie Hohner Goudbrand in CF met een gedraaide vijfde toets in een handig rugzakje en een luxer model de Hohner Club Norma IIIM de luxe. Prachtig instrument met fraaie klank en veel mogelijkheden. Klik hier om ze te bekijken.

Tot begin 2013 dacht ik dat ik er wel uit was met mijn keuze voor een eenvoudige steier, maar haast ongemerkt liep ik toch steeds vaker te kijken en te luisteren naar die grote kasten. Hoe dat verhaal is afgelopen kun je hier lezen.
________________________________________________________ 

september 2013

Door veranderingen bij Youtube, waren enige tijd de cursusfilmpjes niet meer zichtbaar op mijn site. Dat heb ik vandaag hersteld. Tevens heb ik de gebruiksaanwijzing aangepast aan de nieuwe lay out van Youtube. Klik hier als je ze wilt bekijken.Recent is er een filmpje opgenomen van een van de samenspeelgroepen die ik begeleid. Door hier te klikken met je muis kan je het bekijken.
Als je op diezelfde pagina naar beneden scrollt, staat er ook een nieuw filmpje van Jenny, die Pour Emmely speelt.


Voor degene die regelmatig naar de Harmonikahoek surft zal het geen nieuws zijn, maar het blijft ondertussen een fraaie film over de invloed van de polka op de Tex Mex muziek. Ga d'r maar eens even voor zitten, want deze Nederlands ondertitelde film duurt een klein uur. Kijken? klik hier


Op een mossig pleintje, in een duister steegje,
tussen de ru´nes van een abdij. Een accordeon, een viool. Vogels fladderen op. Handen glijden over ruggen. Hoofden vinden schouders. Buiken zoeken partners. Schoenen schuiven over kinderkoppen. Een magische mazurka brengt verleiding in de stad.

Hohner heeft nog niet zo lang geleden zijn Hohner Panther vernieuwd. Deze vooral in Zuid Amerika populaire drie rijer in GCF is zeer scherp geprijsd. Als je hem bij Amazon.com koopt betaal je $390 dollar oftewel € 292 euro! Op internet vind je veel informatie over dit instrument, zoals hier en hier.

________________________________________________________ 

augustus 2013

Nieuwe bladmuziek in het CF GC en AD deel. Heel divers dit keer, zoals een oud Duits volksliedje, een Engels walsje, een Hambopolska uit Lapland, een mineurwalsje van Eric Theze en een pittige lange wals in het AD deel getiteld Ann Maguire's Silver wedding.Ter lering en vermaak een paar filmpjes:
Een Goudbrandje word gedemonteerd;
Tongen worden vastgezet met was op de blokken;
Hoe worden tongen gemaakt;
Een kijkje in de keuken van Delicia/Hlavacek.De huiskamersessie nieuwe stijl die in september gaat beginnen bestaat niet uit een groep, maar uit twee groepen. Het aantal aanmeldingen bleek groter dan ik had verwacht. Er is daardoor nog ÚÚn plek vrij in de groep die begint op 20 september. Laatste nieuws 29 augustus: we zitten vol!

Ik word graag verleid door volksmuziek die nog door het volk gezongen en gespeeld word. Waar je af en toe gewoon een foute noot hoort, maar die met veel plezier en liefde gespeeld word. In de rubriek inspiratie een drietal voorbeelden uit Litouwen. Klik hier om ze te bekijken


Terwijl bij menigeen de trekzak nog in de hangmat ligt, worden ondertussen de eerste initiatieven voor het nieuwe trekharmonicaseizoen uitgewerkt: Zo kun je vanaf september deel uit maken van een nieuwe groep die de opvolger wordt van de huiskamersessies. Meer weten, klik hier


Drie nieuwe nummers in het CF deel: Aupres de ma blonde een oud Frans liedje. En twee fraaie walsjes: The Stronsay Waltz over een Schots eiland en een hele bekende: Song from the Moulin Rouge. Meer informatie over de achtergrond van deze en andere nummers vind je hier.


In het best bekeken filmpje van mijn youtube kanaal ruim 90.000 keer bekeken, speel ik op mijn Delicia favorit 2 in Bes/Es/As. Deze fraaie Heligonka mag voor een zacht prijsje de deur uit. Reden zoals wel vaker, een nieuwe liefde: een Steirische Harmonica van Melodia Menges. Meer info klik hier


Afgelopen zondag heb ik weer met veel plezier deel genomen aan het trekzakfestival in Enkhuizen. Zo'n kleine 80 trekharmonica spelers liepen daar verspreid over de binnenstad en de haven hun melodieŰn te spelen. Inmiddels zijn deze ook te zien op youtube, twee fraaie uitgebreide filmpjes, hier en hier.


___________________________________________________________

juli 2013

De inkt is nog maar net droog, of hij staat al te glanzen op het internet: Zojuist verschenen een nieuwe bundel: Spelen met de Steirische Harmonika. Een twintigtal Duitse/Oostenrijkse volksmelodieŰn uitgewerkt in het cijfernotatiesysteem wat een ieder wel kent van de trekharmonica. Meer info


Hoe zit dat nou eigenlijk? Heb je het Griffschrift nodig om op een Steirische Harmonica te spelen. Nee, eigenlijk is het Griffschrift net als het trekharmonicanotatiesysteem een hulpmiddel voor degene die geen noten kunnen lezen.  Meer weten over deze 'hulpmiddelen', klik hier


Om spelers die wel eens overwegen een steier te gaan spelen, heb ik er een te koop gezet. Eigenlijk is het een heligonka, maar die lijkt heel erg op een steier. Het is de Tsjechische variant. Wellicht verleid het je om deze zomer te gaan genieten van die fraaie diepe klanken van de heliconbassen. 


 

De laatste tijd staat mijn hoofd en lijf wat meer in het teken van de Steirische Harmonika zoals uit bovenstaande wel duidelijk mag blijken. Zodoende heb ik ook een filmpje op youtube geplaatst waar ik op een Hlavacek speel, overigens een eigen compositie: Onder de appelboom.


___________________________________________________________

juni 2013

Klettert de regen deze zomer vele lange uren tegen je raam, wil je even iets anders dan weer uren trekharmonica spelen? Kijk dan eens naar de volgende filmpjes waarin uitgelegd wordt hoe een accordeon eigenlijk gemaakt wordt. Klik hier, hier of hier voor filmpjes van soms wel een half uur.


Op zondag 28 juli is weer het jaarlijkse trekzakfestival in Enkhuizen. Vanaf een uur of 1 zijn in en om de haven vele trekzakspelers van allerlei niveau's actief. Klik hier, hier of hier voor filmpjes van afgelopen jaar. Neem je trekzak mee dan spelen we wellicht een deuntje met elkaar daar.


Een divers scala aan nieuwe nummers dit keer voornamelijk in het GC deel zoals Higland Cathedral een doedelzak nummer op verzoek bewerkt; In continental Mood pittig nummer van Andy Cutting. Verder is in het nummer Mamica je kakor zarja de baspartij verbeterd zowel in het CF GC en AD deel.

In het CF deel o.a. een oud Nederlands liedje de veldmuis. Maar ook een Duits lied Schwarzbraun ist die Hazelnu▀. Dat laatste nummer is een bewerking van een van de vele nummers die ik aan het uitwerken ben voor een nieuwe bundel: Spelen met de Steirische Harmonika.


Op verzoek van een Clubmodel speler heb ik een aantal nummers bewerkt voor dit instrument, zoals Bummel Petrus; La Adelita en twee Slowaakse nummers. Ze zijn te vinden in het Clubmodel deel.

In de rubriek inspiratie tref je deze keer een jonge meid die een prachtig Zuid Amerikaans liedje zingt en speelt. Een stel wandelaars die op een rustplek een mooi lied zingen, en een spontaan optreden van een Sloveens ensemble.
___________________________________________________________

mei 2013

Van Marjolein Geldermans ontving ik het bericht dat op zondag 2 juni van 15 tot 16 uur het harmonicaorkest van Frans Tromp (GLOP; Groot Langlopend Orkest Project) een concertje geeft in de Oude Kerk aan de Kerklaan 2 in Spaarndam. Bijgaand een filmpje wat je kan bekijken van dit orkest.


Op de huiskamersessie voor beginners op vrijdag 14 juni a.s., is nog plaats voor twee spelers. Ben je de cursus aan het volgen op internet, heb je elders in het land les of wellicht niet en wil je eens ervaringen en kennis uitwisselen met andere beginnende spelers dan is dit de plek waar je moet zijn.


april 2013

Nieuwe nummers in het CF GC en AD deel. Een Sloveens loflied op moeders: Mamica je kakor zarja (leuk voor aankomende moederdag) en uitgewerkt voor alle stemmingen. En in het GC en AD deel een tweetal nieuwe nummers te weten Far Away van Pete Jung en een eigen compositie Metaxia.


Recent is er een samenspeeldag geweest waarvan je een verslag kan lezen via deze link. Verder is de rubriek inspiratie weer aangevuld met een drietal nieuwe nummers, een prachtig meezinglied uit OccitaniŰ, een fraai Oostenrijks duet tussen man en vrouw, en Der Traumtanzer op twee steiers


Er is heel veel ophef geweest de afgelopen weken over het koningslied. Maar inmiddels is het, als ik het goed begrepen heb, het lied wat op de laatste koninginnendag gezongen gaat worden door velen. Paul van Muijen heeft dit lied bewerkt voor de trekharmonica en het is te vinden via deze link.


Ben je op zoek naar een eenvoudige trekharmonica of juist een hele luxe, kijk dan eens in de rubriek te koop. Ik heb er zo juist een aantal filmpjes geplaatst van instrumenten die te koop zijn. Zo staat er bijv. een twee rijer te koop met helicon bassen. Maar ook een prachtige vierkorige Hohner.


Een maal aan het filmen heb ik gelijk een tweetal nieuwe filmpjes opgenomen. Deze zijn te bekijken in de rubriek Youtube. Het betreft Piemontesina in de serie composities van anderen en Valse de Melanie in de rubriek eigen composities. Bladmuziek van beide nummers in ieder geval in het GC deel.


___________________________________________________________

maart 2013

Menigeen herkent de afbeelding hiernaast als de website van Sjoukje de Bruin. Jarenlang door haar onderhouden tot ze in 2010 overleed. Op verzoek van haar erfgenamen heb ik recent alle bladmuziek van haar site www.trekharmonicamuziek.com ge´ntegreerd in mijn eigen website. Ruim 350 nummers in CF!!


Een hele klus, dat moge duidelijk zijn, maar ook een dankbare want zowel de familie als vele spelers zullen blij zijn dat haar werk voortleeft.  De bladmuziek is alfabetisch verdeeld over 8 pagina's, beginnend bij A tot C en zo verder oplopend. Onderaan elke pagina staan de linken naar alle andere pagina's.


In september vorig jaar besloot de Engelsman Lester Bailey, om een jaar lang dagelijks een filmpje op te nemen van een van de vele liedjes die hij kende. Spelend op diverse trekharmonica's is hij inmiddels een half jaar verder. Nog elke dag staat er een nieuwe deun, inclusief bladmuziek in abc formaat op zijn blog.
 

Andy De Jarlis was een populaire Canadese vioolspeler , die meer dan 200 stukken componeerde in zijn leven. In samenspeelbundel 2 staat een veel gespeeld stuk: Manitoba's Golden Boy. Gezien de populariteit hiervan heb ik nog twee stukken van hem bewerkt, te vinden in het CF en GC deel. 


De rubriek inspiratie, heel divers dit keer: Een enorme groep steier spelers die indruk maken door het feit dat ze zingen en spelen tegelijk. Vervolgens een excellente uitvoering door twee spelers van een nummer van Grace Jones. En tot slot een jonge trekzakspeler die diep in de nacht een deuntje speelt.

 

Een paar praktische punten: het is nog gemakkelijker geworden om je in te schrijven voor de nieuwsbrief, kijk in de rubriek contact.
Voor de groeiende groep Ipad gebruikers heb ik op sommige plekken het adres van mijn Youtubekanaal toegevoegd, zodat wel alles te zien en te horen is.


___________________________________________________________ 

februari 2013

In het CF deel ben ik op verzoek van leerlingen oudere nummers aan het voorzien van een 'nieuwe' lay-out. Met name het ontbreken van een baspartij vind menigeen in het begin lastig. Langzaamaan worden al deze oude nummers gerestyld. Om ze te vinden helemaal naar beneden scrollen in het CF deel.


Gisteren heb ik een tweetal nieuwe filmpjes gemaakt. Those were the days heb ik gespeeld op een Martinali, die alweer minstens een jaar in mijn bezit is, dankzij Larry uit Purmerend. En op mijn oude Hohner Corso in AD heb ik een prachtig stuk uit mijn jeugd gespeeld: Rauschende Birken. Bekijken? Klik hier


Nieuwe bladmuziek op mijn site zowel in het CF het GC en het AD deel. In totaal twee nummers: een polskan die van Uppsala en een van de populairste  Zweedse walsjes: Dr÷mmen om Elin van de bekende trekspiller Carl Jularbo.


 

Recentelijk wilde een leerling precies weten hoe ik mijn vingers plaatste bij een tweetal nummers die hij aan het oefenen was. Hij pakte zijn Iphone en maakte ter plekke opnames van "Yvon" en "met de Franse slag". Ze zijn te bekijken in het leerlingendeel.


 


Afgelopen week vond Taart en Trekharmonica plaats. De winterse variant van Podium en Pasta. De dooi zette gelukkig tijdig in en zo trokken uit verschillende hoeken van het land spelers richting Zwanenburg om hun passie te delen. Klik hier voor een foto/video verslag.

Voor degene die wel eens overwegen om deel te nemen aan activiteiten die ik onderneem: Er zijn nog een paar plaatsen vrij op de samenspeeldag op 14 april as en op de huiskamersessies voor gevorderden en voor beginners.


 

___________________________________________________________ 

januari 2013

Nieuwe bladmuziek op mijn site de eerste keer dit jaar. Twee nieuwe nummers in het GC en AD deel. Een leuk Zuid Amerikaans getint walsje gemaakt door een inmiddels 90 jarige speelster, die nog actief op youtube te zien is (zie rubriek achtergrond). En een prachtig deuntje uit Nova Scotia.


De nieuwe data voor de huiskamersessies zijn bekend. Voorlopig een voor gevorderden dit seizoen en twee voor beginners. Er draaien twee vaste samenspeelgroepen op de vrijdagochtend dus de ruimte word wat beperkter. Verder heb ik een nieuwe samenspeeldag gepland op zondag 14 april.


___________________________________________________________ 

 

Laatste nieuws