Archief Nieuws 2018

januari

Om te beginnen, Simon hartelijk dank!! En verder voor alle trekzakspelers: Paul's deel is weer verder aangevuld. Even naar beneden scrollen.
In het CF deel heb ik een tweetal Portugese melodieŽn toegevoegd, op verzoek, nadat deze gespeeld waren op de trekharmonica dag in november jl. Tot slot wat de bladmuziek betreft voor de echte beginner een leuk walsje geplaatst in het leerlingendeel: Simple Walz

Op zaterdag 10 maart aanstaande organiseer ik samen met Ardy Proot een trekharmonicadag in Oss, volgens een vertrouwd recept. Ardy vind dat er in de regio Brabant te weinig trekharmonica activiteiten zijn en heeft besloten daar eens wat aan te gaan doen. Groot gelijk! Meedoen? Lees hier hoe.

En betekent dit dat de trekharmonica dag in maart in Zwanenburg niet doorgaat? Nou het een staat los van het ander, maar ik kan er nog niks over zeggen, omdat het op dit moment nog onzeker is of we de ruimte kunnen huren van de tennisclub, ik hoop er deze maand duidelijkheid over te krijgen.

Wel start er een andere cursus in het voorjaar, die is al bijna vol namelijk de cursus trekharmonica docent worden. Overweeg je om les te gaan geven en vraag je je af je voldoende vaardigheden in huis hebt? In deze cursus, deel ik mijn kennis zowel op het inhoudelijke als wel het didactische vlak, lees hier meer

Naar aanleiding van de nieuwsbrief gisteren een paar correcties: De link naar de trekharmonicadag in de nieuwsbrief werkte niet. Klik hier voor een werkende link. De volksdansers bleken niet uit Portugal maar uit Baskenland te komen. Aanvullende linken over Andries Kiers staan onder de bladmuziek. En tot slot de nieuwe cursus trekharmonica docent worden zit al vol!

Reeds aangekondigd in de terugblik van 2017 een nieuw project. Dansen uit het muziekboek van Andries Kiers, uit november 1864. Date van de Pol heeft de bladmuziek bewerkingen voorzien van cijfers en beschikbaar gesteld voor alle trekharmonica spelers, bekijk hier de eerste nummers.

Gelijk door naar onze huidige tijd, waar op een ipad gewoon trekharmonica gespeeld kan worden. Ik heb het gisteren zelf geprobeerd, vergt wel enige training. Vervolgens stappen we weer even terug in de tijd, door naar Baskenland te gaan waar volksdansen nog mooi uitgevoerd worden door jonge mensen.

 

________________________________________________________

februari

Nog heel even kunnen we ons overgeven aan die melancholische klanken die passen bij de winter. Vanmiddag heb ik drie filmpjes opgenomen met Russische melodieŽn, zo kan je ook eens even meekijken hoe ik die soms lastige grepen pak. Bekijk hier de filmpjes en .. de bladmuziek die er bij hoort

En met het voorjaar in zicht komt er ook weer bericht uit Enkhuizen met een datum voor het bekende festival aldaar: Dit jaar zal het festival gehouden worden op zondag 29 juli. Verder kan ik melden dat de trekharmonicadag in Oss vol zit. Mocht je denken waar gaat dit over, hier vind je meer info.

Ik heb me samen met mijn lief alweer aangemeld voor een heerlijk avondje in Grou, om te luisteren en te kijken naar de THC Oostergoo. Op 14 en 15 april treden zij op zaterdagavond en zondagochtend op, aanmelden kan via hun website. Of door een email te sturen aan: thcoostergoo@ziggo.nl

Samen in de huiskamer zingen en soms een beetje achteraf in een kroeg. Ik kan er enorm van genieten. Deze filmpjes was ik een tijdje kwijt recent vond ik ze weer terug: In de huiskamer en in de kroeg 
Verder in het GC deel op verzoek nog een mooi walsje voor Polle toegevoegd.

Recent speelde ik op een regenachtige zondag middag met een paar collega's samen in Haarlem en daar stelde iemand voor om de Nordenhuse Vals te spelen. Ik was alweer kwijt hoe deze klonk, hoewel hij in mijn samenspeelboeken staat, maar al spelend dacht ik wat een mooie wals, reden om hem hier te delen, samen met een ander mooi lied The wild rose of the mountain.

We gaan verder met de bewerkingen van Date uit het dansboek van Kiers met een Hofpolka en een Schotse wals beiden uitgewerkt in zowel C als F. En ook Paul van Muijen zijn deel is verder bij gewerkt we zijn daar bij de letter L met o.a de Laven Wals La Cotula en Lekyahim.

En de maand is alweer bijna om kortom tijd om een moeilijk stuk op de site te zetten, zodat je weer een paar dagen kan verdwijnen met deze regenachtige dagen. Dit keer het lied Harvest home een Hornpipe zoals dat heet in vakjargon. Bekijk hier de bladmuziek en een filmpje waarop ik het lied langzaam voorspeel.

____________________________________________________________

maart  

We stappen even terug in de tijd, de tijd waarin de muziek van Andries Kiers vaak gespeeld werd. Date van de Pol heeft weer een drietal nummers bewerkt waarvan er twee zowel in C en F als meerstemmig. En ook ben ik weer verder gegaan met het repertoire van Paul van Muijen, daar zijn we bij de M aangekomen, mazurka's vooral. In beide gevallen even naar beneden scrollen om de nieuwe bladmuziek te bekijken.

Zo op het eerste gezicht lijkt het een ingewikkeld schema op het plaatje hiernaast. Maar bij een nadere beschouwing ontdek je eigenlijk een handige manier om de noten en cijfers van onze trekharmonica op een plaatje zichtbaar te maken in de notenbalk. Met dan aan Ger Brakel die het bedacht. Bekijk het hier.

En ja we zijn de 10e maart gepasseerd, de dag dat Ardy Proot in Oss een trekharmonicadag organiseerde waar door een groep van een kleine 20 spelers lekker samengespeeld en gezongen werd. Een kort verslag met een filmpje en de bladmuziek van West Zuid West van Ameland (in 2 partijen) kan je hier vinden

En wederom ben ik verleid om weer een paar nummers te bewerken uit de Portugese bundel van Ben Huisman. Deze vrolijke stukken passen goed bij de steeds zonniger wordende dagen van het voorjaar.  Drie nummers dit keer Balance; Padre Nosso Pequenino en het hele mooie Vira dos Malmequeros.

In deze koude dagen waarin velen aan huis gekluisterd zijn zou een filmpje met een moeilijk stuk om in te studeren wel heel welkom zijn. En juist dan is de maand alweer een paar dagen oud, voordat ... gelukkig is dat nu geregeld: Mazurka Principessa staat op het programma voor deze maand, klik hier.


De bundel is al jaren niet meer te krijgen, maar losse nummers mag ik rustig plaatsen op de site, vind Ben Huisman de maker van de bundel. Dat doe ik graag sinds een leerling heel enthousiast is van deze bundel en mij telkens verleid om weer nieuwe stukken voor te spelen waar ik dan weer blij van word, met gevolg dat ik ze wil delen met anderen. Twee nummers dit keer De Portugese dans en Vira de Santa Maria.


________________________________________________________

april

Een plaatje uit een oude muziekbundel. Onderdeel van een stapeltje oude muziek opgestuurd door Ingrid, als bedankje voor al mijn werk. Deze en vele andere reacties blijven leuk om te krijgen. Twee nieuwe nummers in het CF deel een mooi walsje met dubbele noten en een Jiddisch liedje a bisele masel.

 

Een pittig stuk deze keer in de rubriek moeilijke stukken leren spelen, maar ... wel een hele mooie La foule. Oorspronkelijk een Argentijns stuk van Angel Cabral, maar bij ons vooral bekend om de vertolking door Edith Piaf. Bekijk hier het filmpje en de bladmuziek hier.

Als klein jongetje kan je gemakkelijk de show stelen terwijl je vader zijn best doet, klik hier om het filmpje te bekijken. Verder zijn er veel reacties gekomen op het artikel van Prof Scherder over wat muziek doet met je brein. Onder andere van Gerrit Wieringa die als vele anderen het zo bijzonder vond om de reacties te zien van dementerenden wanneer ze in verzorgingshuizen speelden.

Am Brunnen vor dem Tore, da steht ein lindenbaum. een prachtig gedragen lied van Schubert, bewerkt voor de trekharmonica in twee partijen. Maar dat is niet het enige samenspeelstuk ook Dancing in the street een heel stuk vrolijker past heel goed bij deze lekkere lente die helemaal los gebarsten is. Hier kan je ze vinden en beluisteren

En dit weekend was ik in Friesland samen met mijn lief voor het jaarlijkse concert van de trekharmonica-groep uit Oostergoo en ik heb wederom genoten en weer een paar hele mooie stukken gehoord, die als ik weer eens tijd heb op deze site belanden. Tja dat tijd hebben en vinden is wel een punt op zich.

Een keer per jaar meestal in het voorjaar vraag ik aandacht voor het feit dat vrijwel alles op deze website vrij beschikbaar is voor alle trekzakspelers in het land en ook ver daar buiten. Dat blijft ook zo, maakt u zich geen zorgen.
Het is een prachtige promotie van ons instrument waar velen uitgebreid gebruik van maken (zo'n 250 bezoekers per dag), wat ook de bedoeling is. Om dat alles mogelijk te maken zijn vele spelers inmiddels donateur geworden van mijn website. Daarvoor ben ik ze zeer dankbaar, want zo helpen we elkaar. Mocht je ook donateur willen worden, dan vind je hier alle informatie. Maar ... voel je op geen enkele manier verplicht. Ook als je geen donateur bent en dat niet wilt worden, ben je welkom. Het doel van mijn website is muziek op een laagdrempelige manier aanbieden, want dat is heel gezond voor een mens! zie het artikel hieronder.

Wanneer je je afvraagt moet ik nog wel doorgaan met trekharmonica spelen? Zal het me ooit lukken om die links rechts combinatie onder de knie te krijgen; het word maar geen muziek, het blijft een rijtje noten; zal het ooit wel wat worden, in plaats van wat gestuntel?
Kortom het moment dat je je afvraagt wat levert dat gehannes me nou eigenlijk op? Het antwoord op deze vraag is HEEEEL VEEEEL. Dat heb ik niet bedacht maar slimme onderzoekers, als je wilt weten wat allemaal ga je gelijk na het kijken van dit filmpje met nieuw enthousiasme aan de slag.

De lente hangt in de lucht op diverse plekken stoppen de lessen, maar daarmee niet het trekharmonica spelen, want langzaam komen ook de festivals weer in beeld zoals TEEU in mei, en in de zomer het grote folkfestival in Gooik in BelgiŽ, om er maar eens twee te noemen. Meer suggesties, laat maar weten, stuur me een mail. Ideale plekken om je te laten inspireren en nieuwe ervaringen op te doen. Zoals het er nu naar uit ziet ben ik zelf met mijn lief volgende week zaterdagavond in Grou bij de jaarlijkse uitvoering van THC Oostergoo.

We zijn de maand weer gepasseerd en het is weekend en geen april grap: kortom tijd voor een nieuw stuk in de rubriek moeilijke stukken leren spelen, dit keer een vrolijke polka uit Mexico Dona Sinfarosa. Klik hier wanneer je hem eens wil bekijken, beluisteren en zelf spelen.

Bijgevoegd schema word goed bekeken, zo ontdekte een speler een kleine fout en die is inmiddels gecorrigeerd. Bekijk het hier.
Verder: nog plannen om naar Festivals te gaan, recent kreeg ik een bericht dat er dit jaar wederom het tweejaarlijkse festival Airbag plaats vind. De stad Brugge staat dan in het teken van de accordeon (de luchtzak). Je hebt nog even tijd want het speelt zich in mei en juni af. Hier vind je de website

________________________________________________________

mei

Bladmuziek: in het deel van Date van de Pol vier nieuwe stukken toegevoegd, of beter oude dansen van Kiers: twee polka's, een mazurka en een Galop. In het deel van Paul van Muijen ben ik toe aan de letters N O en P. Daar tref je nummers als op de grote stille heide en Petit Dejeuner.

 

Voor degene die wel eens overweegt om zelf een trekharmonica te bouwen: Emmanuel Pariselle, is een Fransman die dit wel vaker doet met een groep en is meestal uitverkocht. Nu schijnt er nog plaats te zijn bij zijn cursus in Engeland. Hier vind je meer info Er is een wachtlijst (toegevoegd 9 juni 2018)

________________________________________________________

juni

Vier dagen later dan de bedoeling, menigeen denkt al komt dat ooit nog wel goed, maar ik heb goede excuses, mijn verjaardag, de buurtuin waar ik vrijwilliger ben vraagt veel (leuke) tijd, het mooie weer. Nou dat zijn wel goede redenen toch? Maar nu kunnen jullie aan de slag met een prachtig lied Historia de un amor, in de rubriek moeilijke stukken klik hier om naar het filmpje te kijken en de bladmuziek te downloaden.

Zojuist 25 nummers geplaatst in het deel van Paul van Muijen. We zijn bij de R en de S aangeland, dus daar vind je melodieŽn als Roodborstje tikt tegen het raam; Sneeuwwals; Sous le chiel de Paris; Spancill Hill twee stemmig; Sierra Madre in drie verschillende uitvoeringen. Klik hier om ze allemaal te bekijken.


Het is nog vroeg, maar als je je nu aanmeld, weet je zeker dat er plaats is: In oktober gaat Inge Vos een tweetal cursussen geven te weten Klassiek op de trekharmonica. Dit is een vergelijkbare cursus met degene die ze vorig jaar gaf. Daarnaast biedt zij een nieuwe cursus aan: Techniek en effectief studeren, daar kan je de hele cursus van volgen, maar ook incidentele lessen. Meer info

In het CF deel drie nieuwe nummers geplaatst. Een mineurwalsje getiteld Sasja, een eigen compositie, die hier al maanden onder een stapel nog te doen lag en bij het opruimen tevoorschijn kwam. En wederom twee vrolijke Portugese nummers uit de bundel van Ben Huisman. Klik hier om ze te bekijken.

Annie en A.H Lamme hartelijk dank! En verder: Hans Jager uit Hoensbroek is overgestapt naar een steier waardoor zijn kleine Hohner Erica CF werkeloos staat te wezen. Zijn vraag of ik iemand ken die hier mogelijk in geÔnteresseerd is. Foto's van zijn instrument staan op de te koop pagina.

________________________________________________________

juli

En het is alweer bijna twee dagen geleden dat ik rondliep door de straten en steegjes van Enkhuizen om mee te doen aan het Trekzakfestival aldaar. Langzaam druppelen de foto's en filmpjes binnen om voor degene die er niet waren een indruk achter te laten van de sfeer en voor degene die er waren met een glimlach terug te kijken. Klik hier om de eerste beelden te bekijken.

Zoals dat gaat in trekharmonicaland, proberen ook andere organisatoren van festivals aandacht te vragen voor hun nering. En als je een podium hebt zoals ik, ja dan word je nog wel eens aangesproken als je op een festival loopt zoals in Enkhuizen: Ik weet niet of het nodig is, want bij velen zijn deze festivals al bekend, maar op verzoek wil ik er wel twee melden: Op 18 augustus is het Trekharmonica festival in dorpshuis de Vrijborg in Nuis , meer info vind je hier. En in Leeuwarden is er op zaterdag 27 oktober weer het 15e harmonica festival in wijkcentrum Bilgaard, meer info vind je hier
Zoek je naar activiteiten die georganiseerd worden voor trekharmonica spelers, kijk dan eens hier: https://www.harmonicahoek.nl/service/agenda/ 

Sinds gisteren hebben alle scholen vakantie in het land en veel familie en vrienden vertrekken naar verre oorden. Ben jij een van de velen die "alleen" achter blijven en in deze warmte niet veel anders kan dan zich diep in huis terug trekken. Dan heb je geluk! Ik heb een mooi muziekstukje in het CF deel op de site gezet: Valossn bin i (verlaten ben ik) Tis wel een pittig stukje, maar ja je hebt ook wel even tijd voordat de familie weer terugkeert, toch?

Ondertussen beginnen langzaam de contouren zichtbaar te worden van een nieuwe ontwikkeling in het komend seizoen: twee leerlingen hebben mij gevraagd om een beginnersgroepje voor samenspelers op te zetten. Inmiddels is er al een derde aangesloten en er is dus nog plaats voor twee beginners. Dat wil zeggen spelers die op een vrijdagochtend ťťnmaal per zes weken twee uurtjes lekker willen samenspelen: eenvoudig repertoire in twee partijen. Interesse? Stuur me een mail of kijk even hier voor meer info.

Vandaag begon om 12 uur de sirene te loeien en ik dacht, verhip de maand is alweer om. Hoogste tijd om het laatste filmpje van de serie moeilijke stukken leren spelen op de site te zetten. Het is niet alleen een moeilijk, maar wel mooi stuk, het heeft ook nog eens een moeilijke titel Sous les toits de la rue Tiquetonne.

Deze tip is speciaal bedoeld voor beginnende spelers die mijn site bezoeken. Het is niet zo simpel om repertoire te vinden wat redelijk goed aansluit, veel stukken zijn toch moeilijker dan ze in eerste instantie lijken. Bij de bundels staan twee gratis pdf bundels met eenvoudige walsjes bij elkaar 40 liedjes, daar zit vast wel wat tussen. Ook in het leerlingendeel vind je wel vaker iets van je gading. Succes!

________________________________________________________

augustus

Twee correcties in het laatste lied wat ik geplaatst heb: om te beginnen is het Siciliaans in plaats van Napolitaans. Tweede punt: het is mooier als de G bas een g mineur bas word (een G met een bes). Bekijk hier de nieuwe versie. En verder is de nieuwe samenspeelgroep voor beginners helemaal vol!

"Wie vertelde je dat ik je ga verlaten" of op zijn Napolitaans Cu ti lu dissi ca t'ha jua lasari. Met deze zin begint na een prachtig intro dit dramatische lied. Ik trof het aan op Facebook waar het gedeeld werd door een liefhebber van Napolitaanse volksmuziek. Bekijk hier de bladmuziek met tekst.

En er zijn alweer meer filmpjes bij gekomen die een goed beeld geven van het trekharmonica festival eind juli, bekijk ze hier. En niet alleen deze filmpjes kan je bekijken ook een dansende hond bij accordeonspel, Herman Finkers bespeeld een drierijer; en Elly Kelly gaat los op een oude Hohner Erica.


________________________________________________________

september

Ergens in de zomermaanden verscheen in het Diatonisch Nieuwsblad in de rubriek Pimp een deun een artikel waarin ik het liedje Carneval di Venezia oppimpte. Dat artikel heb ik nu ook op de site gezet inclusief filmpjes en bladmuziek, je kan het hier bekijken en beluisteren.

In het bladmuziek deel van Paul van Muijen ben ik toe gekomen aan de letters T en V. Daar tref je nu stukken aan als The Marino waltz; The town I loved so well; The wild rover; Valse des Roses; Valse de Bruno; en dat zijn er slechts een paar. Klik hier om ze allemaal te beluisteren en te bekijken. Let op even naar beneden scrollen tot je bij de T en de V bent.

De stukken lagen hier al lang te wachten, de rust ontbrak om er een opnames bij te maken, maar vandaag vond ik die: Papirosn, een prachtige Jiddische melodie aangedragen door een van mijn leerlingen en al vrij snel populair onder vele anderen. En de klaagzang van een IJslander, Islander's Lament.

Een nieuw seizoen en een nieuwe rubriek. Tip van de maand! Bij de start van elke maand word een lied van mijn website getipt, waar een verhaal aan vast zit. Dit keer een verhaal van mij, maar ik hoop dat jullie ook met verhalen komen en deze willen delen, kijk hier naar de eerste tip en lees meer.

________________________________________________________

oktober

Afgelopen zaterdag was er in Oss de tweede trekharmonicadag dit jaar. In nauwe samenwerking met Ardy Proot die alles keurig faciliteerde, kwamen er ruim 20 spelers op deze dag af. En zij hadden het reuze naar hun zin bij het samenspelen in de ochtend en het samenspelen en zingen in de middag. Klik hier voor een verslagje en een filmpje.

Date van de Pol bewerkt oude Hollandse muziek (voornamelijk afkomstig uit Friesland en Groningen) voor de trekharmonica. Bijvoorbeeld uit de boeken van oud onderwijzer Beukema (1782-1859) Deze liederen zijn hier te vinden. Maar Date heeft ook de dans muziekboeken van Andries Kiers (rond 1800) bewerkt  voor de trekharmonica . Daar heb ik vandaag een zestal liederen aan toegevoegd. 

Twee weken geleden plaatste ik in het GC deel een stukje van een Zwitser met wie ik geregeld via email communiceer over allerhande zaken rondom de trekharmonica. Hij had me toen een liedje gestuurd wat hij zelf gecomponeerd had. Dat viel wel in de smaak hier en hij heeft er nog een, wederom compleet met filmpje. bekijk het hier

In de categorie, ik wil wel eens vaker naar filmpjes kijken op youtube en waar moet ik dan beginnen: Voor beginnende spelers: je kan bijvoorbeeld Ingrid's ontwikkelingen volgen; Iemand die probeert geregeld filmpjes te uploaden is Jeanet, haar laatste vond ik erg mooi. Trouwer in haar uploads is Janneke, zij plaatst met grote regelmaar mooi gemaakte filmpjes; En iets minder regelmatig maar nog steeds verrassend is Mark Sohngen, hij plaatste recent een filmpje waarop hij een prachtig walsje op een hele oude trekharmonica speelt

Recent kreeg ik de vraag of ik een fraai Russich liedje wilde bewerken: Ural rowan tree. Wat zoveel betekent als onder de lijsterbes. Daar zat op een dag iemand te denken voor welke liefde ze nou moest kiezen. Evgenii Rodygin schreef er een liedje over. In datzelfde genre, maar dan afkomstig uit Amerika, vermoedelijk Louisiana waar de cajun muziek zijn draai kreeg. Daar komt The dreamers walltz vandaan. Je kan het hier bekijken en beluisteren.

Een van de mooie dingen van internet is dat je op een hele gemakkelijke manier met allerlei muzikanten in aanraking komt, die ook elders in de wereld muziek maken en ook op de trekharmonica. Zo mail ik al langere tijd met een Zwitser niet alleen over de trekharmonica maar ook over musescore bijvoorbeeld. Recent heeft hij een nummer geschreven op een GC wat ik heel geschikt vond om te plaatsen op mijn site. Op mijn verzoek heeft hij er een filmpje bij gemaakt om het te laten horen, bekijk het hier

En de maand is weer om reden voor een nieuwe tip. Even je geheugen opfrissen, dit is een nieuwe rubriek waar spelers een lied van mijn site kunnen tippen, waar een verhaaltje aan vast zit. Dit keer het verhaal van Dinie Jacobs. lees hier haar verhaal en bekijk de bladmuziek die daar bij hoort.

________________________________________________________

november

Een van de vele leuke dingen die je overkomen als je veel weggeeft, is dat je ook veel terugkrijgt. Zo ontving ik van Petra Huntink een leuk verhaal helemaal geschikt voor de tip van de maand december: wat gebeurd er als je met mooi weer in de zomer in je Franse boomgaard gaat spelen?

Ergens in een timmerwerkplaats in een klein dorpje bij mij in de buurt komen sinds begin september 2018 twee oud ingenieurs, Jan en Bas, en een meubelmaakster Anita bij elkaar. Waar dat toe gaat leiden, mag ik volgen op deze site met een verhaal en foto verslag, meer weten klik hier

Op verzoek dit jaar wat eerder dan na de Sinterklaas de plek waar de kerstliederen staan. Een van de redenen is dat de advent volgende week begint en ja daar is een nieuw lied toegevoegd wat hierover gaat. Via deze link vind je niet alleen de traditionele kerstliedjes, maar ook twee nieuwe liedjes die ik er net geplaatst heb. Een adventsliedje dus en een Nederlands kerstliedje "vier samen kerstfeest".

De kerstliedjes, maar ook de Sinterklaasliedjes kan je het hele jaar door vinden in het menu hier rechts onder de knop Diversen. Daar staan nog veel meer dingen die niet direct zichtbaar zijn op mijn site zoals jaaroverzichten; een cursus bladmuziek maken; een cursus uit je hoofd spelen en nog veel ... veel meer.

In het GC deel plaatste ik een paar weken geleden een tweetal stukken van een Zwitser waarmee ik voornamelijk correspondeer over musescore aangelegenheden, het bladmuziek notatie programma waar ik helemaal weg van ben. Het waren niet de enige stukken die hij geschreven heeft en gezien de populariteit  van zijn eerste stukken plaats ik graag de twee volgende stukken die hij me stuurde.

Zoals je kan lezen in het verslag hieronder was ik eind oktober te gast in Oss om daar een samenspelen workshop te geven. Een van de nummers die daar heel mooi uit de verf kwam was Waktoe potong padi. een heel mooi rustig Indonesisch liedje. Ik heb het met dubbele tonen uitgewerkt voor het CF deel en in twee partijen voor het samenspeeldeel.

Sinds vandaag is hij weer in het land en mogen zijn liederen luidkeels worden mee gezongen bij schoen open haard en wellicht elders in huis. Kortom hoogste tijd om naar de Sinterklaas pagina te gaan waar heel veel liedjes staan om te spelen en (anderen mee) te (laten) zingen.

En alsof de duvel er mee speelt, zou mijn moeder zeggen. Uitgerekend vandaag krijg ik toch een mooi pakketje thuis gestuurd!!! Ik hoef mijn schoen niet meer te zetten. De kenner herkent ze gelijk (lees ondergetekende en wellicht nog een paar fijnproevers): mooi verpakte chocola van Van de Burg. Zo'n klein bedrijfje waar nog chocola gemaakt word waarvan je denkt: kijkt er niemand ...... dan neem ik gewoon nog een stukje. Een flinke brok waardering van een trekzakspeelster. Ik loop nog dagen fluitend door het huis. Het is alleen stil als ik aan het lezen ben in de middag op de bank want dan .. inderdaad dan is mijn mond gevuld.

Halverwege de week plaatste ik een filmpje over de terugblik van de trekharmonicadag in Oss. Daar werd een langzame mazurka gespeeld, waarbij Ardy nog even inzoomde op de bladmuziek: Mazurka de la fauvette. Dat lied heb ik op verzoek van meerdere mensen nu geplaatst in het samenspelen deel. Overigens is de eerste partij ook prima afzonderlijk te spelen

De maand is om en daarom weer een tip met een verhaal. De tips stromen helaas nog niet binnen (lees dit als een uitnodiging). Dit keer een heel persoonlijk verhaal van mijzelf over een lied dat tot vandaag ook nog niet op mijn website stond ook al is het al weer meer dan 5 jaar oud: Afscheid van Judith. Klik hier

De trouwe volgers herkennen misschien de foto die ooit hoorde bij de cursus uit je hoofd leren spelen. Daar zijn twee nieuwe filmpjes aan toegevoegd, dankzij een leerling die een liedje uit haar hoofd wilde leren en dat op haar gemak ook thuis wilde leren. Dan ben ik dus zo gek om twee versies van dit liedje voor haar op te nemen. En .... daarmee ook gelijk voor de rest van de trekharmonicawereld. Een Shanty getiteld Santiano.

En toen ik toch de video camera had uitgepakt heb ik ook gelijk opnamen gemaakt van een ander verzoeknummer wat twee leerlingen graag willen leren spelen, maar ja dat ritme, zou ik dat niet willen opnemen. Dat is een prachtig nummer van Mark SŲhngen Dos Hermanas. En voor de lol heb ik ook een nummer ingespeeld waar ik de laatste weken veel plezier aan beleef, een vrolijke musette getiteld Helena

________________________________________________________

december

En zo is alweer bijna een jaar voorbij: een jaar waarin onder andere de trekharmonica dagen van Zwanenburg naar Oss gingen. Volgend jaar reizen ze trouwens naar Friesland. Het was ook het jaar van veel heel veel nieuwe bladmuziek op de site; een online cursus moeilijke stukken, opgevolgd door de tip van de maand; ach en nog zo veel meer lees het hier.

Hallo ik ben Polleke, zo opent de nieuwe website van Date van de Pol. Op mijn website heeft hij het afgelopen jaar een tweetal bundels met oude liederen geplaatst, maar vanaf december dit jaar slaat hij zijn vleugels verder uit. Niet alleen zijn op zijn site Beukema en Kiers te vinden, maar ook bijvoorbeeld Frans en Nederlands repertoire. Klik hier om naar zijn website te gaan

Het begon een paar weken geleden toen een leerling mij vroeg om een walsje om te zetten van GC naar CF. Suzanne een enthousiaste leerling struint mijn website geregeld af naar repertoire wat zij mooi vind. Zij vond Anna's walsje zo mooi. Ik heb hem omgezet, maar gelijk eens kritisch bekeken en mooier gemaakt. Hij is tip van de maand en staat nu ook in het Cf deel.

Deze kerstkaart ontving ik van Simon. Het lijkt een trekharmonica, maar hij schrijft hierover: "Ooit vond ik op een verlaten strand een stuk verfomfaaid karton." Het is een van de vele attenties, die ik deze maand ontving. Veel kerstkaarten, chocola, mailtjes met mooie wensen, alweer veel soms royale donaties voor het komend jaar. Dank daarvoor allen, ik word er heel blij van en het stimuleert me enorm verder te gaan met waar ik mee bezig ben!

Ooit ontving ik van Christien die toen ergens in de Zaanstreek les had de bladmuziek van het Catalaans kerstlied. Wij spelen het al jaren ook wanneer het geen kerstmis is. Deze week kwam ik er achter dat dit lied eigenlijk een Siciliaans kerstlied is en uiteraard ook anders heet: Canzone dei zampagnari, of ook wel the carol of the bagpipers genoemd, reden om de titel aan te passen en er een nieuw filmpje bij te plaatsen. Net op tijd over drie dagen is het kerst. Fijne dagen!

Waar dit verhaal precies begint weet ik niet meer, ergens dit jaar, maar dat maakt eigenlijk ook niet zo veel uit. Hoe ik precies bij componist Arvo Pšrt terecht ben gekomen weet ik ook niet. Maar ik weet wel dat ik nog nooit van hem had gehoord en dat ik sinds die tijd zijn naam op allerlei plekken tegenkom, tot en met de trekharmonica wereld aan toe. Klik hier als je je mee wilt laten nemen in een mooi verhaal.

________________________________________________________ 

Laatste nieuws