Archief Nieuws 2019

En we hebben nog maar twee volle dagen te gaan in 2019. Tijd voor een terugblik die je nog in 2019 kan lezen. Wat is er allemaal gebeurd in trekharmonicaland en dan ingezoomd op de website en alles wat daar omheen hangt. Ga er eens op je gemak voor zitten en klik hier om het allemaal te bekijken.

____________________________________________________

Nieuws 21 december 2019

Een liedje wat wellicht nog een enkeling uit zijn jeugd kent: Leise sinkt der Abend nieder. Een oud Duits christelijk volksliedje. Ik vond het op youtube in diverse uitvoeringen alweer enige tijd geleden. Recent kwam ik ergens de bladmuziek tegen. Het past mooi in deze tijd van het jaar. Je kan het hier vinden.

En terwijl ik deze week de laatste lessen voor het jaar afsloot kwam er nog een vraag van een van mijn leerlingen die in Sassenheim woont. Zij zou graag in contact komen met eveneens een beginnende speler bij haar uit de buurt om samen te oefenen. Zij is in het tweede deel van de rijke armoede bezig nr 26 en verder. Lijkt je dit leuk dit is haar mailadres: l.kanbier@kpnmail.nl

____________________________________________________

Nieuws 17 december 2019

In het (voorlopig) laatste nummer van het Diatonisch Nieuwsblad schreef Jan Hoog Antink een artikel over de trekharmonica in Portugal. Daarin zat een verwijzing naar bladmuziek op mijn website. Deze bladmuziek kan je hier vinden. Mocht je geen zin hebben om te zoeken en te luisteren, dan kan je op de volgende titels klikken om de bladmuziek te bekijken O rama da Oliviera; Vira dos Malmequeres; Padre Nosso Peque nino; Portugese dans; Vira de Santa Maria; Tirana de Roda en Olha a Mala

En ook in een ander artikel stond een verwijzing naar mijn website, namelijk het verhaal achter het uitwerken van Japanse liedjes door Wim Vijfwinkel. Deze liedjes waren een van de eersten in de nieuwe rubriek dit jaar Diverse Bladmuziek. De Japanse liedjes, inmiddels voorzien van mp3 bestanden door Reneé Onstein kan je hier vinden.

____________________________________________________

Nieuws 09 december 2019

En ja de goedheiligman heeft het land alweer verlaten alle ruimte om Kerstliederen te gaan spelen, waaronder een tweetal nieuwe die ik op de site gezet heb. Nou is nieuw betrekkelijk in dit verband: Een oud Duits volksliedje bijna een eeuw oud: Süßer die Glocken nie klingen en eveneens ook al heel oud, tenminste het gedicht waarop de melodie gebaseerd is: In the bleak midwinter van Christina Rossetti (1830 - 1894). Met dank aan Heleen Rook die dit lied eerder voor het Diatonisch Nieuwsblad bewerkte. Je kan ze hier bekijken en beluisteren

Een speler bij de GC groep ontdekte op Youtube een mooi liedje met de vraag of het niet iets was voor zijn groepje. Helaas een mooie tweede partij is nog niet gelukt, maar ... ondertussen heb ik het stuk wel getransponeerd naar een CF versie en dan word het een fraai mineurwalsje, bekijk en beluister het hier

____________________________________________________

Nieuws 02 december 2019

Dit weekend werd ik door een aardige speelster getipt dat de bladmuziek niet klopte bij het filmpje over de Tip van de maand, beter nog zij wist welk liedje het was, namelijk Sasja. Dank daarvoor! Ik heb het zojuist gecorrigeerd en hier kan je het bekijken.

Verder kreeg ik de vraag of ik een oud sinterklaas lied kende met de volgende tekst: Hoor eens hoe de wind waait, ‘t is verbazend koud ‘k Denk niet dat de Sint komt Want hij wordt al oud Maar daar gaat de deurbel Sinterklaas komt wel. Mocht je de bladmuziek hebben, graag een mailtje dan kan ik weer iemand blij maken.

____________________________________________________

Nieuws 30 november 2019

Twee nieuwe nummers in het CF deel. Dit keer twee pittige nummers met dubbele noten allebei. De eerste is wel een bekend lied voor trekharmonica spelers: Den far Vara, ooit gevonden in het Sneeker trekzak boek en nu hoorde ik het lied spelen door iemand die er veel troost in vond. Reden om het opnieuw te bewerken. Een stuk luchtiger maar wel pittig om te spelen is een oud Oostenrijks lied Das Drahn des is mei Leb'n. Hier kan je ze bekijken en beluisteren.

De Tip van de maand kwam deze week voorbij: Ik had onder een filmpje een muziekstukje gezet van een compositie van mezelf. Dat kan youtube nooit verbieden die rechten geef ik zelf weg, dacht ik. Dat klopt, maar er gebeurde iets onverwachts, wil je het hele verhaal, of beter de fotostrip zien, klik dan hier.

____________________________________________________

Nieuws 21 november 2019

Twee nieuwe nummers in het CF deel, op verzoek wederom een eenvoudig nummer, vernoemd naar een populaire thee die ik zelf maak in deze donkere dagen, en een prachtige pittige Belgische mazurka voor degene die eens even verder wil dan zo'n simpel walsje. Hier kan je ze bekijken en beluisteren.

De winter is nog niet begonnen en de eerste aankondiging van een workshop in het begin van het voorjaar ligt er al: Op 7 maart 2020 organiseert Heleen Rook in Zwolle een workshop religieuze muziek uit diverse bronnen. Hier vind je een pdf bestand met informatie.
Verder werd ik deze week benaderd door Ole Carstensen die in Almere woont en daar actief is op de trekharmonica, zijn website vind je bij de linken en hier

____________________________________________________

Nieuws 7 november 2019

Ietsje minder dan een maand heb je de tijd om je eens lekker door het sinterklaasrepertoire heen te werken of wellicht te worstelen.  Geen pieten discussie gewoon lekker spelen al dat oude vertrouwde repertoire wat jaarlijks terugkeert. Het herfstige weer en de vroege duisternis leent zich er uitstekend voor.

____________________________________________________

Nieuws 4 november 2019

Afgelopen maand ontving ik dit bericht van Ronny Franke: "Recent hebben we met ons trio de dag van "stop de hersentumoren" muzikaal omlijst. Spreker was o a Maarten van der Weide {Zwemmer). Jouw lied spelende van: langs de oude trekvaart zag ik hem in gedachten zwemmen." Klik hier voor de rest van het verhaal en de foto's.

Twee inspirerende filmpjes dit keer een waarop Auke Eringa het lied Venus "even" voorspeelt tijdens de workshop trek de sixties uit je trekzak. Hier kan je het beluisteren bekijken.  En dat vele jongeren ons instrument ook oppakken in ieder geval in Noorwegen bewijst dit filmpje van een club uit Osterøy die zichzelf de Osterøybelgen noemt ze spelen hier de Reinlender etter Konrad Evensgård.

____________________________________________________

Nieuws 28 oktober 2019

Afgelopen zaterdag was ik in Aldeboarn voor een geslaagde trekharmonicadag in Cafe de Post. Zowel in het ochtend als in het middag programma stond er een gevarieerd samenspeelprogramma klaar. En dat programma werd afgewisseld door diverse intermezzo's van aanwezige spelers,  bekijk hier alle info plus een filmpje

Deze dag verleidde me om een lied wat ik al klaar had vandaag op de website te zetten. Heleen Rook speelde en zong een toepasselijk lied Autumn comes (de herfst komt). Ik heb het in twee partijen uitgewerkt in het samenspeeldeel. Verder heb ik vorige week een deuntje uitgewerkt wat ik vorige week speelde op een oude Hohner Goudbrand die vertrok naar een nieuwe leerling. Dat lied kan je hier vinden in het CF deel.

____________________________________________________

Nieuws 3 oktober 2019

Het is alweer enige tijd geleden dat ik het lied Salio de Jamaica uitgewerkt heb voor een trekharmonicadag. Ooit zag ik een filmpje op youtube wat me verleidde om aan de slag te gaan met de bladmuziek. Recent kwam ik het nummer weer tegen en na enige onderzoek bleek er geen reden om het niet op mijn website te zetten, dus bij deze in het CF deel. Een mooi pittig oefenstukje.

In het GC deel is weer een nummer toegevoegd van Jörg Bleymehl. Verder heb ik veel onderhoud gepleegd aan de website waar je amper wat van ziet, behalve dat alle links weer werken en de sites die niet meer bestaan verwijderd zijn. Verder ben ik op verzoek bezig om voor de beginnende spelers die niet zo handig zijn op internet de video cursus in losse filmpjes op mijn site te zetten, in plaats van in een speellijst. De eerste serie is klaar

____________________________________________________

Nieuws 26 september 2019

In het het CF deel heb ik twee nieuwe eenvoudige mineurwalsjes geplaatst, die ik deze week gemaakt heb toen de schemering viel en ik een kopje verveine thee zat te drinken. Dat werden gelijk de titels van deze stukjes. Inmiddels heb ik in het leerlingendeel de nieuwe eenvoudige mineurwalsje op een rijtje gezet voor de beginnende spelers. 

Mijn Limburgse verleden komt geregeld voorbij in de bladmuziek die ik bewerk en mooi vind. En dan vooral ook de muziek die ik heel veel hoorde, omdat mijn vader er helemaal weg van was. Zoals Ernst Mosch und seine Egerlander musikanten. Zij speelden op diverse langspeelplaten die mijn vader had onder andere het oude lied: Es war im Böhmerwald. Een paar weken terug ben ik het al spelend vanuit mijn herinnering gaan noteren, heerlijk om te doen, zo'n vergeten lied uit je jeugd. Ik heb zowel een lage als hoge versie (met dubbele noten) op papier gezet en uiteraard ook ingespeeld. Ze staan in het CF deel. De versie van Ernst Mosch kan je beluisteren door op het plaatje te klikken.

____________________________________________________

Nieuws 17 september 2019

Twee nieuwe stukken in het CF deel. Om te beginnen een klezmerstuk a glezele jash, wat al geruime tijd gespeeld word door samenspeelgroepen, maar ook prima geschikt is om als een partij te spelen.  Verder een vrolijke Schottische uit het tune book van Bert Jamieson.
Tot slot niet vergeten te vermelden, dank anonieme trekharmonica speler of speelster voor dat heerlijke pakketje wat recent op mijn deurmat viel.

Onlangs kreeg ik een mail van George Schwarze over het populaire lied Shloymele Malkele. Hij bleek de tekst te hebben gevonden van het lied op internet. Ik heb deze link toegevoegd aan het lied, mocht je hem gelijk willen bekijken, klik dan hier. Mocht je denken waar gaat dit lied over klik dan op het plaatje.

____________________________________________________

Nieuws 2 september 2019

Twee nieuwe stukken waarbij aan elk wel een verhaal vast zit, dat kan je hier lezen als je interesse hebt, Kort samengevat een pittige mazurka door een spannende baspartij. En wat er kan gebeuren als je bladmuziek deelt op internet? Dat bereikt ook Australië. En op een dag ontvang je dan van een Nederlandse emigrant: The tunes of Bert Jamieson. Bekijk de twee nieuwe stukken hier.

De tip van de maand is deze keer uit mijn eigen ervaring. Ooit begon ik heel enthousiast trekharmonica te spelen en wilde ik ook graag uit mijn hoofd leren spelen, mijn gezin speelde daarin een cruciale rol, meer lezen, klik hier Mocht je een leuk verhaal hebben? Tips blijven welkom!
Op verzoek van een leerling die minstens zo enthousiast is, maar op wat latere leeftijd begon (87! inmiddels is ze 90) is er een aangepaste versie van Sasja toegevoegd, met iets meer ruimte om lucht te happen tussendoor. Je kan hem hier vinden. Sasja kan je ook vinden in het CF deel daar staat ook de mp3

Oud leerling Pim Boer maakt deel uit van een samenspeelgroepje (CF) vlakbij Haarlem. Daar is sinds kort weer plek voor een nieuwe speler. Hij vroeg of ik dat wilde melden op de website. Je kan hem bereiken via zijn mailadres: boerruigrok@gmail.com

____________________________________________________

Nieuws 16 augustus 2019

Wie wil er mee naar Wieringen varen een bekende nederlandse Shanty heb ik vandaag toegevoegd aan het samenspelen deel. De Dulle Griet uit Enkhuizen zocht een versie in de toonsoort F en die staat vanaf nu ook hier online. een eenvoudig liedje om te spelen dus ook voor beginnende spelers geschikt, voor de liefhebber ook een dubbele noten variant.

Voor degene die zich afvraagt hoe het nu zit met de zelfbouw van een trekharmonica? Dit project staat momenteel stil, omdat de echtgenoot van Anita, een motorongeluk heeft gehad en haar zorg nu elders nodig is. Zij is de motor achter de foto's en filmpjes. Kortom even geduld.
En verder staat er sinds vandaag een filmpje online op mijn youtube kanaal van Lojze Slak een Slowaakse steier speler getiteld Po Dekle.

____________________________________________________

Nieuws 5 augustus 2019

De Oostergoo wals van Rein Mebius heb ik toegevoegd in het diversen deel. Een echte slepende wals waar menigeen heerlijk op kan meedeinen. Hij is in twee partijen uitgeschreven. Verder heb ik een video opname gemaakt van het lied Nuis en bij dit lied vind je nu ook een link naar het filmpje op youtube.

____________________________________________________

Nieuws 29 juli 2019

Meestal ben ik niet zo snel, maar ik kreeg vandaag reeds een artikel over het festival in Enkhuizen wat gisteren plaats vond. Het was weer ouderwets genieten met mooi weer en een grote diversiteit aan optredens en vanwege het 15 jarig bestaan een mooie bundel voor alle deelnemers. Als je het artikel wil lezen klik dan op deze link

____________________________________________________

Nieuws 26 juli 2019

Opvallend genoeg speel ik meer de afgelopen warme dagen dan wanneer het wat minder drukkend is, vermoedelijk omdat er weinig anders mogelijk is dan lezen, dat doe ik namelijk veel. Dat vele spelen zorgde er voor mede door de positieve reacties op Pour Carolien om nog twee eenvoudige mineurwalsjes te maken, bekijk en beluister ze hier

Aanstaande zondag is het trekharmonicafestival in Enkhuizen. Mocht je denken wat zal ik eens gaan doen, je kan er vanaf een uur of een in de buurt van de haven een kleine 100 spelers aantreffen van heinde en ver die daar hun passie delen met anderen. Als alles mee zit  tref je mij daar ook aan.

____________________________________________________

Nieuws 23 juli 2019

Het zijn warme dagen en er komen er nog meer aan. Goede reden om je diep terug te trekken in huis of een koel plekje in de schaduw te zoeken met een goed boek. Kijk eens bij mijn gratis boeken op www.wijdelen.nl of ga eens op je gemak een groot artikel lezen. In dit geval over de maker van deze website, die in het maart nummer van het Diatonisch Nieuwsblad een centrale plek had. Hier kan je het hele artikel lezen

____________________________________________________

Nieuws 13 juli 2019

Zo vlak voor de vakantie werd ik verleid door een nieuwe leerling die eigenlijk niks liever wil spelen dan mineurwalsjes, maar eigenlijk nog niet ver genoeg is om de valse triste en maleur in mineur te spelen (twee nummers uit het eerste lesboek). Dan word ik verleid om zelf aan de slag te gaan en zo ontstond Pour Carolien Hier kan je de bladmuziek bekijken en beluisteren.

De Japanse liedjes worden door menigeen zo opzij gelegd, te anders te ongewoon. Maar .. er zijn ook spelers die er eens mee aan de slag gaan. Eén van hen is Renée Onstein; zij kan er erg van genieten. Toen ze laatst bij me langskwam heeft ze me een aantal stukjes laten horen en ik heb ze gelijk opgenomen. Dan valt het je op dat ze niet zo anders zijn en er nog een fraai mineurwalsje in verborgen zit. De mp3 bestanden kan je hier beluisteren.

Twee kleine aandachtspunten tot slot: 6/8 ste maat spelen is niet zo simpel, daarom staan er in het leerlingendeel twee eenvoudige voorbeelden. Een daarvan heb ik recent verbeterd Het Hongaars volksliedje daar stond in de baspartij in de laatste regel twee keer een kleine in plaats van een grote bas, nu niet meer dus. En verder kreeg ik een tip van Daniel uit Duitsland die een ander filmpje voorstelde om Mate Amargo beter te leren spelen, dat heb ik inmiddels ook geplaatst, dit nummer staat zowel in het CF het Club als in het AD deel.

____________________________________________________

Nieuws 28 juni 2019

Ik zit nog helemaal in mijn Oostenrijkse periode en dan komen er vooral walsjes en Landler achtige stukken uit mijn trekharmonica. Wederom twee stukken waaronder een hele bekende Der alte Jäger. Hier kan je de bladmuziek bekijken en beluisteren. Heerlijke stukken met allemaal dubbele noten.

Het kleinschalig muzikaal feestje wat Ardy Proot organiseert in Aldeboarn morgen op 29 juni is uitgesteld vanwege het warme weer tot 13 juli a.s. Als je je afvraagt waar gaat dit over: Ardy organiseert een klein muzikaal feestje in de straten van Aldeboarn in Friesland waar alle akoestische en verplaatsbare muziekinstrumenten welkom zijn. Jong en oud, enthousiaste beginner of super goed. Als je maar open staat voor muzikale ontmoetingen in een klein, rustig dorpje. Op deze flyer word dit bericht bevestigd

De maand is nog niet helemaal om, maar toch al de tip van de maand juli, omdat ik er de komende dagen niet aan toe kom vermoed ik. Eind van de maand juli is er weer het jaarlijkse Enkhuizer trekharmonica festival. Een van de spelers die ik daar meestal wel ontmoet is Theodora. Meestal hoor ik haar wel ergens zingen als ik door de haven van Enkhuizen loop. Een goed moment om even met haar mee te spelen, inmiddels hebben we een ongeschreven regel, die ook zo weer kan veranderen om minstens één lied samen te spelen, welk lied dat is ..  lees hier meer.

Een liefhebber heeft op het plaatje hiernaast hem al gespot: een chocoladereep van Van de Burgh. In het schoenenkastje in mijn gang trof ik hem vorige week aan, kort nadat ik een groep spelers had ontmoet om samen te spelen. Later was er een boekenmarkt hier in huis, waarop heel veel mensen in en uitliepen, waaronder ook trekharmonica spelers. Wie had dit heerlijk anonieme sinterklaas kadootje in mijn schoen achter gelaten? Voor mij een vraag voor de schenker, die mijn website goed leest een weet! Veel dank daarvoor, zulke onverwachte kadootjes op onverwachte plekken, daar word ik heel blij van.

____________________________________________________

Nieuws 17 juni 2019

Ik zit weer eens in een Oostenrijkse periode en dan komen er vooral walsjes en Landler achtige stukken uit mijn trekharmonica. Er staan er genoeg op internet. Het is dat ik qua tijd keuzes moet maken in wat ik uitwerk anders bleef ik maar doorgaan. De eerste twee staan op mijn site, bekijk ze hier

Kleinschalig muzikaal feestje: voor jou met je trekharmonica, gitaar, banjo, fluit, ukulele of trommeltje. Alle akoestische en verplaatsbare muziekinstrumenten zijn welkom. Jong en oud, enthousiaste beginner of super goed. Als je maar open staat voor muzikale ontmoetingen in een klein, rustig dorpje. Met die tekst promoot Ardy haar muzikale ontmoetingen in Aldeboarn op 29 juni, op deze flyer vind je meer informatie

____________________________________________________

Nieuws 10 juni 2019

Vandaag een tweede stuk geplaatst van Rein Mebius Nocht en Wille, eveneens een eigen compositie en ook weer ingespeeld op een mp3 door Rein. De vorige "Nuis" is heel goed ontvangen door de bezoekers van mijn site. Het leidde ook tot een verzoek om hem om te schrijven naar een schrift wat voor velen vertrouwder is. Om die reden staat het stuk nu ook op mijn CF deel

Verder nog een aantal kleine tips: zo heb ik er voor gekozen om een trekharmonica in prijs te laten zakken, ik vind dat hij hier al (te) lang staat. Dat is zonde zo'n mooi instrument hoort bespeeld te worden in plaats van 700 mag hij weg voor 550 euro. Hier kan je hem beluisteren. En verder heb ik twee links toegevoegd, te vinden op de links pagina met (nieuw) achter de naam. Tot slot een geregeld terugkerende vraag: hoe kan ik me aanmelden voor de nieuwsbrief? Dat kan hier of hier

____________________________________________________

Laatste Nieuws 01 juni 2019

Een mooi verhaal dit keer bij de tip van de maand en twee vrij bekende trekzak stukken er bij. Het verhaal start met de aankondiging van de trouwerij van het laatste kind van Cor Homans. Cor speelde toen hij dit bericht hoorde nog geen noot op de trekzak, hij had er niet eens een, maar wel een idee had. Daar speelde deze website al vrij snel een rol in. Lees hier meer

Op 6 april j.l. was ik met mijn lief in Grou voor een optreden van de THC Oostergoo. Vrijwel elk jaar pik ik hier melodieën op die later weer terug te vinden zijn op mijn website, zoals de Bluemont waltz bijvoorbeeld. Dit jaar kwam er een prachtig stuk voorbij, een eigen compositie van muzikaal leider Rein Mebius. Een ode aan Doede, jarenlang de organisator van het trekharmonica festival in Nuis. Met toestemming van Doede en Rein mag het stuk gedeeld worden met de trekharmonica wereld, onze dank is groot! Klik hier voor de bladmuziek en mp3 opnames van de componist zelf.

____________________________________________________

Laatste Nieuws 24 mei 2019

Twee bijzondere nummers toegevoegd aan het CF deel Ma Normandie (mijn Normandïe) en Andante from Oberösterreichische Dorfgeschichten. Alleen de titel belooft al heel veel. Je kan ze hier bekijken en beluisteren. Verder heb ik bij het deel Japanse liedjes die ik een week geleden ongeveer geplaatst heb video linken geplaatst zodat je een beter beeld en geluid krijgt bij hoe de melodie kan klinken. Bekijk en beluister ze hier.

____________________________________________________

Nieuws 16 mei 2019

De rubriek diversen is zojuist uitgebreid met Japanse trekharmonica muziek. Wim Vijfwinkel, momenteel in Japan waar zijn zoon woont, is daar op zoek gegaan naar volksmuziek en kinderliedjes. Die heeft hij al bij een eerder bezoek meegenomen en dankzij de bewerkingen voor de trekharmonica door Ad Kwakernaat is deze muziek nu beschikbaar gekomen voor de bezoekers van deze website. Bekijk en beluister ze hier.

In eerste instantie valt er niet zo veel op aan dit kleine fotootje van drie trekharmonica spelers uit West Friesland. Maar als je beter gaat kijken, mis je muziekstandaards met klappers. Klaas en Ronny raakten enthousiast naar aanleiding van het artikel over bladmuziek lezen vanaf een tablet, Zij sleepten Tiny mee in hun enthousiasme en sinds enige weken gebruiken ze ook bij hun optredens alleen nog maar een tablet. Met dank aan onder andere Ruud Hoorn die hun wegwijs maakte in Mobilesheetspro. Bekijk hier de grote foto en het artikel.

____________________________________________________

Nieuws 9 mei 2019

Een nieuw nummer in het CF deel Dayenu, een liedje waar je vrolijk van word, past wel bij deze tijd waarin de zon steeds meer de lente de ruimte geeft.
Verder heb ik mijn zoekmachine op de site verbeterd. Deze bleek niet meer voor alle computers goed te werken. Hij is nog in de testfase dus mail je klachten als je niet tevreden bent, het mailadres staat op deze zoekpagina.

Op zondag 16 juni wordt er in het Ridderhoenpark te Hoensbroek een muzikantentreffen georganiseerd. Speel je een instrument of kun je leuk kan zingen dan ben je uitgenodigd om bij ons samen met en voor andere muzikanten er een gezellige middag van te maken, gewoon akoestisch en maak niet uit welk niveau je speelt Je vindt het Ridderhoenpark op de hoek Ridderhoenstraat/ kasteel Hoensbroeklaan in Hoensbroek. info: j.g.jager@home.nl of tel 0655791489. Dit bericht kreeg ik deze week van Hans de Jager

____________________________________________________

Nieuws 3 mei 2019

En de maand is weer om dus een nieuwe tip. Heb je zelf tips aarzel niet om me te mailen, de rubriek word graag gelezen door spelers. Dit keer een tip Van Petra, die een filmpje van mij zag op youtube en al luisterend terugging in de tijd, naar feestjes in huiskamers en gehuurde zaaltjes, lees hier meer.

Een geheel nieuwe rubriek gaat vandaag heel bescheiden van start dat is de rubriek diversen. Daar staat bladmuziek die door anderen bewerkt is. Er word mij geregeld bladmuziek toegestuurd, maar vaak kan ik dat niet plaatsen omdat er rechten op deze muziek zit. De stukken waarbij dat niet het geval is ga ik in etappes delen. We beginnen bescheiden met een Iers liedje, klik hier.

Ondertussen word er verder gebouwd aan verschillende trekharmonica's door Jan, Bas, Anita en inmiddels ook Wim, die onderweg aangehaakt is. Het maken van een balg is een hele klus, dit keer onder andere een video van het plakken van het balglinnen. Maar er zijn al weer volgende stappen gezet aan de diskant, de melodiekant. Waar moet je op letten bij het boren van de gaten. Uiteraard zijn er ook foto's bij geleverd. Scroll op de pagina helemaal naar beneden voor Deel 3 van zelf een trekharmonica bouwen.

____________________________________________________

Nieuws 25 april 2019

Het was heel vroeg in de morgen toen ik wakker werd met een melodie in mijn hoofd. Ik heb hem gelijk uit geschreven, zonder er verder over na te denken. In eerste instantie met enkele noten, de dubbele noten versie kwam er als vanzelf achteraan. Dat zijn mooie momenten om de dag mee te beginnen. Melodie geschikt voor zowel beginnende spelers als gevorderden. Klik  hier voor de bladmuziek en om te luisteren.

Graag wil ik de muzikale ontmoetingen dag van Ardy Proot promoten op zaterdag 29 juni. Met Ardy heb ik inmiddels drie succesvolle trekharmonicadegen gehad in Oss en Aldeboarn. Zij organiseert nu een vrolijke dag met muzikale ontmoetingen, vooral trekzakspelers zullen er die dag door Aldeboarn scharrelen, maar andere muzikanten zijn ook welkom. Het is een soort alternatief Enkhuizer festival, maar dan kleinschaliger, hoewel ooit begon Enkhuizen ook bescheiden. Je kan je aanmelden via haar mailadres. Klik op het filmpje om een idee te krijgen van een eerdere dag. Aan het einde van de dag kan je er ook nog eten! Wat wil een trekharmonica speler nog meer?

____________________________________________________

Nieuws 12 april 2019

De Almbleamerl Ländler heb ik inmiddels een maand geleden van cijfers voorzien en sinds die tijd oefen ik hem dagelijks om een foutloze mp3 te kunnen opnemen, dat is gisteren gelukt. Verder stuurde Kees me vorige week een Engels tunebook op en daar trof ik twee Ierse jigs in, die ik in een rustig tempo heb voorgespeeld, uiteraard ook de bladmuziek er bij gezet. Wil je een en ander eens bekijken en gaan spelen klik dan hier.

____________________________________________________

Nieuws 1 april 2019

De maand is weer om, dus ligt er een nieuwe tip voor je klaar. Dit keer uit Den Haag van Ingrid, zij raakte in verwarring door de titel van een stuk, heet het nu Mazurka Principessa of La ciapa Rusa, lees hier haar verhaal. Verder een nieuw Portugees samenspeelstuk, wat ik ook als dubbele noten variant heb uitgewerkt, je kan het hier en hier bekijken en beluisteren.

Voor degenen die nog helemaal aan het begin staan en zich afvragen moet ik al investeren in een nieuwe trekharmonica terwijl ik nog niet weet of het dat helemaal is voor mij. Of moet ik er een op Marktplaats zoeken terwijl ik er geen verstand van heb. Voor die startende enthousiastelingen heb ik weer een paar 'ouwe fietsen'  te huur om het op te leren, bekijk hier alle informatie. Dit is geen grap!

____________________________________________________

Nieuws 21 maart 2019

Terwijl de lente vandaag zijn intrede doet, staan er weer 2 nieuwe stukken in het CF deel, een oud Duits volksliedje op verzoek uitgewerkt: Ännchen von Tharau en een Oostenrijks volksliedje A anzigs mal allan, compleet met tekst zodat je kan mee zingen als je dat wil.

En afgelopen zaterdag kwamen er een kleine dertig spelers op de trekharmonicadag in Aldeboarn af, die ik samen met Ardy Proot had georganiseerd. Een flink gezelschap, vooral als je dat netjes in twee partijen wil laten spelen. Velen zagen elkaar voor het eerst op die dag, hard werken dus? Nou nee, we spelen vooral voor ons plezier samen met elkaar. Hoe dat kan klinken kan je bekijken en beluisteren bij een filmpje wat je via deze link

____________________________________________________

Nieuws 18 maart 2019

Inmiddels ben ik weer geland na een heerlijke trekharmonicadag in Aldeboarn afgelopen zaterdag, verslag met filmpje volgt nog. Ondertussen word het artikel over bladmuziek lezen vanaf je Ipad of tablet goed gelezen en komen er allerlei vragen over, maar ook tips. Die tips heb ik onder het artikel gezet. De laatste twee tips over andere apps dan degene die ik noem in het artikel. Beiden van spelers die al langer ervaring hebben met deze bladmuziek apps. Doe er je voordeel mee, om het eens zelf te onderzoeken.

____________________________________________________

Nieuws 7 maart 2019

De laatste winterse buien trekken momenteel over het land voordat de lente hopelijk zijn intrede mag doen. Dat is jaarlijks de tijd dat ik jullie wil wijzen op de mogelijkheid om donateur te worden van mijn website. Als donateur draag je er aan bij dat er een breed palet aan bladmuziek gratis beschikbaar is en blijft voor iedereen, meer dan 1000 stuks inmiddels! Maar je draagt ook bij aan de promotie van ons instrument. Het filmpje hier rechts bijvoorbeeld: hoe bespeel je een trekharmonica is voor velen de eerste kennismaking met een trekharmonica het is maar liefst 45.608! keer bekeken. Ook interessante artikelen zijn vrij toegankelijk zoals hieronder over de mogelijkheden om je tablet te gebruiken als bladmuziek lezer. Ben je nog geen donateur, aarzel dan niet langer en help mee om ons instrument reclamevrij te promoten: Je bent van harte welkom als donateur, hier vind je meer informatie.

Overweeg je je bladmuziek van een tablet of Ipad te gaan spelen, dan heb ik een uitgebreid artikel gemaakt compleet met filmpjes hoe je dit kan gaan doen en wat de voor- en nadelen zijn. Het is een discussie die boekenlezers inmiddels ook kennen: blijf ik bij een fysiek boek of stap ik over op een ereader, of ... doe ik het allebei! Klik hier om het hele artikel te lezen.

____________________________________________________

Laatste Nieuws 2 maart 2019

En de maand is alweer om, tijd voor een nieuwe Tip van de maand. Een leuk verhaal over wat er met een compositie die ik jaren geleden heb gemaakt kan gebeuren, klik hier om het verhaal te bekijken. Verder kreeg ik uit diverse hoeken te horen dat er momenteel in de bioscopen in documentaire draait over Arvo Part waar ik ruim 2 maanden geleden een verhaal over schreef. Meer informatie over deze documentaire kan je hier lezen. Overigens staat er minstens een eerdere documentaires over hem online, zoals deze, helaas zonder ondertiteling

____________________________________________________

Nieuws 25 februari 2019

Maaike een leerling van mij bied haar kleine Hohner liliput trekharmonica aan op marktplaats. Zij schrijft er onder andere over: "Fijn klein instrument met gedraaide vijfde toets, gestemd en nagekeken toen ik het een half jaar geleden kocht." Het is een ideaal instrument om mee te nemen op vakantie omdat hij heel klein is. Maar voor Maaike die op een lange fietsvakantie gaat en moet woekeren met haar ruimte bleek hij nog te groot. Je kan via deze link naar marktplaats als je interesse hebt. 

____________________________________________________

Nieuws 17 februari 2019

In het CF deel twee nieuwe nummers geplaatst: Een oud zeemans lied wat veel door shanty koren word gespeeld: Sailers farewell hymn. Hij saat ook in het GC deel. Daar past hij eigenlijk qua toon ook wat beter in. Verder heb ik op verzoek een walsje van GC naar CF vertaald: Valse de Melanie. Ik heb hem gelijk in de nieuwe lay out van musescore zodat hij nog lekkerder leest. In het GC deel staat ook de nieuwste versie naast de oude.

Op verzoek van een enthousiaste speler heb ik een van zijn favoriete nummers die in twee partijen stond uitgeschreven in elkaar geschoven: Mille cherobini in coro met dubbele noten dus. Het slaapliedje van Schubert wat nu vooral bekend is als kerstliedje. Ik heb hem ook ingespeeld zodat je goed kan horen welke noten doorlopen want dat is in het uitschrijven wel een beetje lastig. Hij staat nog steeds in het kerstdeel, maar ook in het CF deel

En voor de beginnende speler die denkt, hoe kom ik aan een trekharmonica, zonder veel kosten te maken, want straks heb ik me vergist en dan zit ik met zo'n duur instrument. In het verhuurdeel heb ik een kleine Harmona geplaatst die je voor een half jaar kan huren of korter, maar ook langer (huurkoop). Klik hier om te zien hoe dat huren werkt

____________________________________________________

Nieuws 12 februari 2019

Dit jaar vindt voor de 15e keer het trekzakfestival plaats. Zet alvast 28 juli 2019 in je agenda. Het wordt een speciale dag want het is waarschijnlijk voor de laatste keer. Onze organisatie stopt na 15 jaar en we weten niet of er een voortzetting van het festival plaats zal vinden. Kom daarom zeker dit jaar naar Enkhuizen voor een supergezellige trekzakdag. De Uitnodiging voor de aanmelding volgt nog. Tot zover de tekst van de organisatie.

____________________________________________________

Nieuws 3 februari 2019

Onderweg in je leven kom je er achter dat wanneer je troost zoekt, muziek je heel veel kan bieden. Ik merkte dat ik onder andere troost vond bij Marialiedjes, zo ben ik ze gaan noemen, nadat ik merkte dat een van mijn speelmaatjes deze liedjes herkende. Vermoedelijk is het mijn katholieke zuidelijk achtergrond die hier onbewust naar zocht. We spelen ze heel graag. Ik heb er in het samenspelen deel een geplaatst: Es blüht der Blumen eine en in het CF deel Geleite durch die Welle (deze is ook in twee partijen leverbaar voor degene die denkt, oef dat is toch wel moeilijk die dubbele noten)

Ondertussen word er verder gebouwd aan verschillende trekharmonica's door Jan, Bas, Anita en inmiddels ook Wim, die onderweg aangehaakt is. Het maken van een balg neemt dit keer een centrale plek in met balgpersen, balg spanner, gevouwen karton, stof, boekbinderslijm en wat niet al meer zijn ze aan de slag gegaan. Veel foto's en een paar kleine filmpjes laten het resultaat zien. Scroll op de pagina helemaal naar beneden voor Deel 2 van zelf een trekharmonica bouwen.

De maand is weer om en dus staat er een nieuw verhaaltje bij de tip van de maand. Dit keer een speelster die nog maar net goed en wel had leren spelen toen een vriendin haar vroeg om mee te gaan naar haar werk met  dementerenden. Ze raakte al spelende wonderlijk ontroerd door een oudere vrouw. Lees hier het hele verhaal plus de bladmuziek van het lied dat ze speelde.

En tot slot nog een mooi voorbeeld van het delen van kennis. Mijn filmpjes van musescore staan online op youtube en op mijn website. Dat trok de aandacht van een Zweed die op zoek naar een lay out om cijfers onder de noten te plaatsen. Hij tipte me op een filmpje gemaakt door Jorg Bleymehl die ook hiermee bezig was. En deze laatste ken ik inmiddels via de mail, omdat hij inmiddels diverse composities in het GC deel heeft gezet. Je kan het filmpje bekijken in het musescore deel door helemaal naar benden te scrollen of door op het plaatje te klikken.

____________________________________________________

Nieuws 15 Januari 2019

Reeds aangekondigd in het overzicht van 2018 dat in januari de bladmuziek die Paul van Muijen heeft bewerkt helemaal op de site zou komen te staan. Dat is bij deze gebeurd. De laatste letters van het alfabet staan nu online, even naar beneden scrollen en dan zie je ze vanzelf de letter w.

Overigens heb ik veel te danken aan Paul van Muijen, ooit toen ik begon heeft hij me enorm geholpen om mijn website online te krijgen. Hij beheerde toen en ook nu de Trekzakpagina. En ook de afgelopen weken heeft hij mij geholpen om aan de nieuwste beveiligingseisen te voldoen. Het zal jullie verder niet zo boeien, maar tegenwoordig staat er een slotje in de adresbalk plus https ipv http. De hele zondagmiddag aan gewerkt om dat te regelen. Zonder hulp was me dat niet gelukt!

Het is nog vroeg, de echte winter schijnt nog te moeten beginnen, maar gisteren kreeg ik bericht dat er weer een voorjaarsconcert wordt gegeven door de THC Oostergoo. In het weekend van 6 en 7 april geven zij hun jaarlijks concert. Mijn lief en ik zijn wederom van de partij op zaterdagavond. Meer info

Ook aangekondigd in het jaaroverzicht van 2018, een trekharmonicadag in Friesland in Aldeboarn om precies te zijn. Afgelopen week ging de uitnodiging naar de donateurs, binnen 2 dagen was deze compleet vol! Dat hadden Ardy en ik niet voorzien. We kunnen mogelijk geïnteresseerden nu helaas niet meer bieden dan een blik op de uitnodiging

Heb je effe tijd en denk je wat zal ik eens gaan bekijken op de website. Dan kan je naar de rubriek diversen gaan, of de rubriek artikelen, maar ik ging recent naar de nieuwsarchieven. Een paar uur later werd ik weer gevonden: 2017; 2016; 2015; 2014, 2013, 2012; 2011

 

________________________________________________________ 

Laatste nieuws